Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Számos díj, egy premier és sok-sok terv
2014-04. szám / Pavlovics Ágota

A Fővárosi Nagycirkusz március végén ismét különleges premierrel kápráztatta el közönségét. A Circus Classicus című előadás produkciói túlzás nélkül világszínvonalúak voltak. Nem is maradt el a tomboló siker. A méltán népszerű cirkuszművészet aktuális eseményeiről a Magyar Cirkusz és Varieté Nonprofit Kft. (MACIVA) igazgatójával, dr. Kriza Zsigmonddal beszélgettünk.

A januárban megrendezett Budapesti Nemzetközi Cirkuszfesztivál előtt azt latolgattuk, lesz-e magyar artista az Arany Pierrot-díjasok között. A cirkuszbarátok örömére a hazai művészek több díjat is kaptak.
Dr. K. Zs.: A fesztivál zsűrije három indulót jutalmazott Arany Pierrot-díjjal, köztük – a budapesti fesztivál történetében első magyarként – a lovas akrobata produkciót bemutató Richter csoportot. Simet László szemaforszáma Ezüst Pierrot-díjat kapott, ezen kívül a kiváló kö­tél­tán­cos a MACIVA Cirkuszművész Életmű Különdíját is átvehette. A si­ke­rek sorába tartozik, hogy a budapesti rendezvény az évek során ko­moly rangot vívott ki magának, a Monte-Carlói Nemzetközi Cir­kusz­fesz­ti­vál után a második helyen jegyzik. Büszkék vagyunk arra is, hogy idén március 15. alkalmából Érdemes művész elismerésben részesült Richter József Jászai Mari-díjas artistaművész, a Fővárosi Nagycirkusz igazgatója;

A 2014. március 29-én bemutatott Circus Classicus zajos sikert aratott. A tigris-, az elefánt-, a lovas és az akrobataszámok lenyűgöző élményt nyújtottak. Persze azok is örülhettek, akik leginkább a színvonalas bohócszámokért rajonganak.
Dr. K. Zs.: Meggyőződésem, hogy az évszázadok óta sikert sikerre halmozó, nemzedékeket ámulatba ejtő klasszikus cirkusz örök érték, a mostani bemutató is ennek jegyében zajlott. Arra törekedtünk, hogy a hagyományos produkciók ezúttal is a legkorszerűbb köntösben jelenjenek meg. Hans Ludwig Suppmeier, Flavio Togni cirkuszának idomára régóta foglalkozik tigrisekkel. Műsorszámának ékessége egy kecsesen lépkedő fehér tigris. Szandra, az elefánt – aki Roger Moore partnere volt az egyik James Bond-filmben – a világhírű cirkuszművész, Richter Flórián vezetésével fergeteges, meglepetésekben bővelkedő produkcióval lép a közönség elé. Az orosz The Mednikov’s csoport a dróton a klasszikus trükkök mellett hajmeresztő mutatványokat is produkál, például dupla hátra szaltót. Richter Flóriánt 2008-ban a Monte-Carlói Cirkuszfesztiválon Arany Bohóc-díjjal jutalmazták. A művészt a cirkusztörténelem legjobb lovas akrobatájának tartják. Szabadidomítás című száma középpontjában a lovak közti kommunikáció és a testi-lelki harmónia áll. Elfogultság nélkül állíthatom, hogy a most bemutatott műsor lenyűgöző és megunhatatlan.
hirdetés

Melyek a MACIVA legközelebbi tervei?
Dr. K. Zs.: Folytatjuk műfaj-népszerűsítő programunkat. Részt veszünk június 21-én a Múzeumok Éjszakáján. Az évek óta óriási sikert arató, egész éjszakás műsorfolyamban fellépnek a Circus Classicus művészei, akik igazi látványosságokkal szolgálnak majd. Idén először jelen leszünk a június 5–14. között megrendezésre kerülő Pécsi Országos Színházi Találkozón, ahol Magyar cirkuszcsillagok című műsorunk sztárjai mutatják be tudásuk legjavát. Ismét lesz Cirkuszparádé a Hősök terén és a Városligetben. A szokás a 19. századi Amerikából indult el, más európai nagyvárosokban már évtizedek óta népszerű. Amikor egy vándorcirkusz új városba érkezett, kivonultak az utcára, és hírül adták az ott élőknek. Ezt szeretnénk Budapesten is meghonosítani. Tavaly nagy örömet szereztünk a budapestieknek, amikor a Hősök terén kosztümös artisták, elefántok és gólyalábasok vonultak fel.

Mi újság a tavaly ősszel megnyitott új cirkuszcsarnok háza táján?
Dr. K. Zs.: Azt terveztük, hogy a Hungária körúti próbacsarnokot regionális központtá fejlesztjük, ami a nemzetközi kapcsolatok elmélyítését is lehetővé teszi. Minden a terveink szerint alakul, a Baross Imre Artistaképző Szakközépiskola és Szakiskola a Hungária Cirkuszcsarnok átadásával új lendületet kapott. A csarnokban megrendezett Ifjúsági Cirkusztalálkozón spanyol, magyar, olasz tehetségek mérik össze erejüket. A legjobbak gálaműsorát a közönség a Múzeumok Éjszakáján láthatja majd.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor