Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
POSzT előtt
2014-04. szám / Sz. K.

Kőhalmi Andrea második éve csatlakozott a Pécsi Országos Színházi Találkozó csapatához, így Stenczer Bélával közösen fesztiváligazgatóként igyekeznek a hibákból is tanulva minél izgalmasabb és sokszínűbb programot összeállítani. Ettől az évtől olyan újdonságokkal is ké­szül­nek, mint a színházi nevelési program, de utcaszínházi és kocsmaszínházi előadásokkal is várják az érdeklődőket a versenyprogramon és a kiemelt OFF programokon túl.

A tavalyihoz képest egyel több, így 13 versenyprodukció lesz a június 5–14. közti találkozón, s emlékszem, már tavaly is komoly szervezés kellett ahhoz, hogy beleférjen ennyi a kilenc versenynapba. Most hogy ment az egyeztetés a meghívott színházakkal?
K. A.: Az egyeztetés mindig komoly, emberpróbáló feladat. Ügy­ve­ze­tő­tár­sam, Stenczer Béla óriási gyakorlattal rendelkezik még a lehetetlen megoldásában is, s az idén mintha még a szerencse is mellénk állt volna: magunk is meglepődtünk, hogy a versenyprogram kihirdetését követően mennyire gyorsan és olajozottan összeállt a program. A 13 versenyprodukció végül is 22 előadásban kerül színpadra, melyek a 3 kiemelt, Kodály központos rendezvénnyel és a Díjkiosztó Gálával egé­szül­nek ki, így összesen 26 produkció látható majd a Pécsi Nemzeti Színházban és a Kodály Központban. Ezeket egészíti majd ki az OFF programok sora.

Idén is a Kodály Központ ad otthont a kiemelt OFF programoknak.
K. A.: Ismét izgalmas és reményeink szerint népszerű programok várják a különleges zenés produkciók szerelmeseit a Kodály Központban. Elsőként, június 7-én a Csík zenekar lép színpadra – természetesen nem egyedül. Ezúttal Berecz András énekes, mesemondó és Őze Áron színész, rendező ad „színházi ízt” a produkciónak. Június 9-én a Budapest Klezmer Band varázsolja el a hagyományos zsidó zenét klasszikusokkal ötvöző muzsikájával a nagyérdeműt, mégpedig Tompos Kátya színész-énekesnővel és Dunai Tamás színművésszel együtt. A sort egy igazi csemege, Törőcsik Mari és Varnus Xavér estje zárja június 13-án, ahol a POSzT első díszvendége és állandó fellépője Maár Gyulára emlékezik Bach és Pilinszky segítségével.

Az OFF többi programjánál már évek óta egyre szűkebbre kell húzni a nadrágszíjat a támogatás csökkenése miatt.
K. A.: Az anyagi megszorítások sajnos mindig korlátozzák a bővítésre való törekvéseinket, ennek ellenére minden évben igyekszünk újdonságokkal színesíteni a programot. Az idei OFF programjaiban megőriztük a korábbi évek vívmányait, de sok új elemmel is sikerült gazdagítani azokat. Először jelennek meg az események sorában a színházi nevelési programok különböző válfajai, mégpedig a versenyelőadásokhoz kapcsolódva. Továbbra is jelen lesznek a legfontosabb irányzatok, a társművészetekből lehetőség szerint a teátrumokhoz kötődő produkciókat preferáljuk. A színház ezúttal is betölti majd a város tereit, számos külső helyszín kapcsolódik hozzánk, lesz nem egy utcaszínházi, illetve kocsmaszínházi előadás is. Valamennyi magyar nyelvű színművészeti egyetem képviselteti magát, a holokauszt-emlékévre pedig koncerttel, színházi előadással, kiállítással emlékezünk. A baranyai megyeszékhelyen ilyenkor a szakma kiválóságaival lehet találkozni, de legnagyobb örömünkre a pécsi kulturális élet, a helyi kezdeményezések is hangsúlyosan jelen vannak, így pécsi színészek népszerű előadásai lesznek láthatóak, a szakma jeleseivel.
hirdetés

Az első évben még kissé nehézkes volt a Zsolnay Negyed fesztiválba integrálása a távolság miatt. Két év után milyen tapasztalataik vannak?
K. A.: Két éve szerepelt először az akkor még újonnan átadott Zsolnay Negyed a POSzT kiemelt helyszínei között. Akkor az volt az elképzelés, hogy a színházi fesztivál egy részének odatelepítése segíthet az új, gyönyörűséges komplexum bevezetésében és a pécsi belvárosi élethez történő integrálásában. Be kellett azonban látni, hogy az eredeti terv nem volt éppen sikeres. A kiváló színházi helyszínek, így a Janus Egyetemi Színpad, az E78, a Bóbita Bábszínház beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, jól működtek, s a nézők is szívesen látogatták őket. A Sétatér szerepét azonban nem tudta átvenni a Negyed: a pécsiek és a vendégek egyaránt ragaszkodtak a jól megszokott, szeretett belvárosi helyszínhez, s nem voltak hajlandóak a méltóságteljes Székesegyház és a mesés gesztenyefasor által meghatározott szabadtéri hangulatot másra cserélni. Emiatt már tavaly is a régi helyszínen zajlottak a népszerű szabadtéri programok s az esti evés-ivás. A Zsolnay Negyed említett egységeiben ugyanakkor kedvelt otthonra találtak a kisebb színházi előadások.

Az eddigi jegyeladások tekintetében milyen az érdeklődés a fesztiválra az elmúlt évek tekintetében?
K. A.: Szerencsére minden évben, így idén is nagy az érdeklődés a POSzT előadásai iránt, s a jegyek már az első napokban is viharos gyorsasággal fogynak. Az online jegyeladás bevezetése valamelyest elejét vette a régebben a pénztárnál előforduló tumultuózus jeleneteknek, de még így is számítani lehet sorban állásra. Az interjú készültekor éppen két napja árusítjuk a versenyprogramra a jegyeket, s 4 darab 5 előadására már minden jegy elfogyott. Érdekes, hogy elsőként éppen a mondjuk úgy: pluszban, utolsó pillanatban bekerült, a POSzT történetében első alkalommal szereplő színházi nevelési program, A hosszabbik út két előadása telt meg.

Második éve igazgatják együtt Stenczer Bélával a POSzT-ot. Hogyan működik a beilleszkedés és a munkamegosztás?
K. A.: Igazán hálás vagyok a sorsnak, hogy részt vehetek annak a nagyszerű stábnak a munkájában, amely rengeteg munkával és önfeláldozással évről évre igen magas színvonalon valósítja meg a fesztivált. Kívülről természetszerűleg sok mindent másként lát az ember, mint belülről – sokat tanultam, s tanulok most is, igyekszem a nézőpontokat közelíteni egymáshoz. Nehéz szétválasztani a területeket, de képzettségemből és előéletemből fakadóan elsősorban a kommunikációs, marketinges, protokolláris és pályázati ügyeket viszem. Bélával tökéletesen harmonikus a viszonyunk, soha rosszabb kollégát!


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor