Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 24., szerda
György

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Színes, színvonalas, szórakoztató
2014-04. szám / Pavlovics Ágota

Lassan véget ér a színházi szezon. Az egyik legtovább játszó hely a Játékszín, ahol június végégig lesznek előadások. A Teréz körúti színház következetesen lépeget az új vezetés által kijelölt úton, folyamatosan fejlődik, változik. Ahogy az is, hogy korábban csak egy-egy elő­a­dá­suk­ra volt nehéz jegyet szerezni, napjainkban azonban szinte mindegyikre. A teátrum produkciós igazgatójával, Bank Tamással beszélgettünk.

Legutóbb Agatha Christie izgalmas történetét, az És már senki sem – korábbí címén Tíz kicsi néger – című darabot mutatták be. Hogy fogadta a közönség a klasszikus krimi színpadi adaptációját?
B. T.: Nagy siker lett, büszkék vagyunk rá. Ritka, különleges élmény, hogy egyszerre tizenegy szereplő van a színpadon. Szirtes Tamás pedig a tőle megszokott remek rendezést produkálta. Az előadás zenei vezetője, Gulyás Levente is telitalálatnak bizonyult. Nyílt titok, hogy manapság lenyűgöző a filmek látványvilága. Ezt nem könnyű, szinte lehetetlen színházban reprodukálni. Arra törekedtünk, hogy a mi előadásunk filmszerű legyen. Olyan hatást sikerült elérniük a szak­em­be­rek­nek, hogy a nézők úgy érzik, mintha egy fekete-fehér film peregne a szemük előtt. A meglepő, szokatlan elemek tökéletes illúziót keltenek. A darab iránti fokozott érdeklődést jól mutatja, hogy amikor egy-egy újabb hónap belépőit kezdjük el árulni, a Tíz kicsi négerre szinte órák alatt elfogynak a jegyek.

Meglepve olvastam, hogy az új felállásában igen ifjú Játékszín az Agatha Christie-krimihez castingot hirdetett.
B. T.: Valóban, és sokan jelentkeztek. Célunk az volt, hogy lehetőséget adjunk fiatal tehetségeknek. Másként fogalmazva: tettünk egy apró gesztust a szakma felé. Olyan kollégák kaptak lehetőséget, akik a Játékszínben akartak dolgozni. A meghirdetett két szerep James Marston és Fred Narracott volt, előbbit Csizmadia Gergely, az utóbbit pedig Tóth Máté kapta.

Mikor és mivel zárják a 2013/14-es évadot?
B. T.: Sokáig, június végéig fogunk játszani. Májusban visszajön hozzánk az a népszerű produkció, amivel nyitottunk, a Mr. és Mrs. Peter Quilter szórakoztató, öt tételből álló komédiáját a Verebes Linda – Pindroch Csaba színészházaspár játssza. Az évad utolsó bemutatója júniusban koprodukció lesz, a Zikkurat Színpadi Ügynükség és a Békéscsabai Jókai Színház a partnereink. Az Illés zenekar legendás slágereire épül az előadás, melynek címe: Tied a világ. A zenés játékot Szente Vajk rendezi, szereplői közül néhány: Feke Pál, Vastag Tamás, Serbán Attila. A darab nyáron hazai és nemzetközi turnéra indul.

A Nemzeti Színházban 2013 tavaszán bemutatott Bányavirág is a Játékszínben folytatta rendkívüli érdeklődéssel kísért útját. Lesz folytatás?
B. T.: A Bányavirág, Székely Csaba trilógiájának első része nálunk teljesen más környezetbe került. A két főszereplő, Stohl András és László Zsolt parádés párost alkotnak. Szeretnénk folytatni az együttműködést a következő évadban is a marosvásárhelyi Yorick Stúdióval, valamint annak vezetőjével, Sebestyén Abával, aki a Bányavirág rendezője.

A Süsü, a sárkány című zenés mesejáték a gyerekek kedvéért került a repertoárba. Mivel folytatják a kicsiknek szánt darabokat?
B. T.: A Süsü, a sárkány kalandjait nagyon szeretik a gyerekek, ezért felkértük Csukás Istvánt, hogy a Szegény Gombóc Artúr című regényéből írjon mesejátékot. Ez az ősbemutató lesz a Játékszín karácsonyi ajándéka a családok számára.
hirdetés

A színházhoz tartozó nézőtéri büféből kialakított, Művészbejáró nevű hangulatos klubban beszélgetünk, mikor lesz látogatható a közönség számára is?
B. T.: Hamarosan megnyitjuk a Művészbejárót, de egyelőre csak próbaüzemben. A hivatalos megnyitót szeptemberre tervezzük. Az ötletet a hely kialakításához az adta, hogy gyakran hallottuk ismerőseinktől, a nézőktől, hogy előadás után jó lenne beülni valahova, és kicsit még beszélgetni egy ital mellett. Arra gondoltunk a klub éjfélig nyitva tart, és elindítjuk végre a Játékszín by night elnevezésű programsort.

Hogy látja, sikerült megvalósítaniuk a céljaikat? Találkoztak elképzeléseik a nézők elvárásával?
B. T.: Hála istennek, a színház összes előadása sikeres. Minőségi szórakoztatást akartunk nyújtani a nézőknek, és a visszajelzések azt mutatják, ezt a célunkat sikerült elérnünk. A színházjegyek zömét nők veszik, ők azok, akik elhozzák társukat, családtagjaikat a színházba. Fontos, hogy a nézők jól érezzék magukat nálunk, és legközelebb is eljöjjenek. Folyamatosan fejlesztünk, azon dolgozunk, hogy a színház közönségét mind magasabb szintű kiszolgálásban részesítsük.

A nyári szünet a pihenésé lesz, vagy dolgozni fognak?
B. T.: Dolgozni fogunk, júliusban és augusztusban vidéki meghívásoknak teszünk eleget. Jó érzés, hogy nagyon sok felkérést kapunk, így idén is ellátogatunk Debrecenbe, Balatonföldvárra, Tihanyba, Bé­kés­csa­bára, Szarvasra, sőt, még Kolozsvárra is.

Mi az, amit a 2014/2015-ös évaddal kapcsolatban most el tud mondani?
B. T.: A színház célja nem változik, marad, ami volt, a minőségi, színvonalas szórakoztatás. A következő évad terveiből nem szeretnék sokat elárulni, de annyit igen, hogy Szirtes Tamás újra rendezni fog nálunk, mint ahogy a tervek szerint Böhm György is. Legalább négy új bemutatót tervezünk, a többi maradjon meglepetés.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor