Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Budapesti Nyári Fesztivál a főváros attrakciója, mindenki színháza kíván lenni
2014-05. szám / Szepesi Krisztina

Bán Teodórát a tavalyi évtől a Budapesti Nyári Fesztiválon túl a Budapesti Őszi és Tavaszi Fesz­ti­vál irányításával is megbízták. Az igazgatónő arról beszél, melyek az eseménysorozatok közös céljai, és milyen újdonságokkal készülnek ezen a nyáron a látogatók számára.

A Budapesti Nyári Fesztivál – amely a Margitszigeti Szabadtéri Szín­pa­don június 13-án Snétberger Ferenc és barátainak koncertjével nyitja az évadot – a legjobb hazai és külföldi művészeket és produkciókat vonultatja fel, mások mellett fellép Lajkó Félix, a Magna Cum Laude, a Budapest Bár, Vásáry Tamás, a Benkó Dixieland Band, a londoni Globe Színház, a Carmen címszerepében Rinat Shaham, a Moszkvai Klasszikus Balett, az Orquesta Buena Vista Social Club, a Boban és Marko Markovic Orkestar.

Sikeresen lezárult az Őszi és Tavaszi Fesztivál, amelyeknek a ve­ze­té­sét tavaly, a szabadtéri színházi idény közben kapta meg. Hogyan tudta gördülékenyen összehangolni a munkát?
B. T.: A fesztiválokat két egymástól függetlenül működő, fővárosi tulajdonú és saját apparátussal rendelkező cég szervezi, a nyári fesztivált a Szabad Tér Színház Nonprofit Kft., az őszi és a tavaszi seregszemlét pedig a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ. E két apparátust a személyem köti össze és az a cél, melyben mindkét fesztiválnak a feladata megfogalmazni Budapest kulturális üzenetét. Olyan tartalmat, mely rólunk szól és nemcsak a városban élők számára jelent ünnepet, de képes világviszonylatban is felkelteni az érdeklődést országunk kultúrája, épített és szellemi értékei iránt. Ehhez méltón kell kialakítanunk a fesztiválok programját, de elengedhetetlen az a szempont is, mely szerint a fesztiválok a művészeket, a művészetet, a kultúrát és a közönséget, az ő művelődési igényüket és a szórakozásukat, kikapcsolódásukat szolgálják. A 2014-es Budapesti Tavaszi Fesztivál is ennek jegyében fogant, melyet Müpával közösen a BFTK szervezett. Elmondhatom, hogy nem csupán az elfoglaltságom lett több, hanem a felelősségem is. De mivel ez nagy lehetőség és kihívás is számomra, örömmel, a munka és a munkatársaim iránti tisztelettel végzem naponta. Igyekszem a feladatokat úgy ellátni, a két munkahely közötti aktuális eseményeket úgy koordinálni, hogy egyik apparátus és iroda se szenvedjen hátrányt. Ezt a folyamatot csak fegyelemmel, alkalmazkodva és alkalmas munkatársakkal együtt tudtam és tudom vinni. Az álmodozásnak nem sok helye van, naprakésznek kell lenni, és rugalmasan kell reagálnunk mindenre annak érdekében, hogy a lehető legtöbb emberhez jusson el az a termék, amit kínálunk. Hiszen a művészek és mi is akkor vagyunk boldogok, elégedettek, ha az előadásokat, koncerteket, bemutatókat minél többen látják és szeretik, mind a Margitszigeti és a Városmajori Szabadtéri Színpadon, mind a fesztiválokon. Ezért is fontos és jelentős helyet foglal el napi teendőink között az értékesítés, a marketing és a sajtókampányok szervezése.

A Budapesti Nyári Fesztivál önmagában is elég nagy feladatnak tűnik.
B. T.: A Budapesti Nyári Fesztiválnak két helyszíne, két saját színháza van, az egyik Budán, a Városmajorban, a másik, a már méreteit tekintve is kimagasló, háromezer fő befogadására alkalmas szabadtéri teátrum a Margitszigeten, amelyhez a felújított, kiállításokat, zenei esteket kínáló Víztorony méltó üzemeltetése is kapcsolódik. Ezeket az állandó helyszíneket a nyár három hónapjában töltjük meg tartalommal a Szabad Tér Színház csapatával. Az adott időszakban a Budapesti Nyári Fesztivál a főváros attrakciója és „mindenki színháza” kíván lenni úgy, hogy vonzóvá váljunk a külföldi turisták számára, de a városban és az országban élők számára is érdekes kínálatot nyújtsunk. A városmajori és a margitszigeti nyári színházakat évről évre önálló, új, műfajában színes és gazdag, sajátos arculatú és tartalmú programstruktúrában kell működtetni, hogy az ország vezető nyári színházaiként a legjobb hazai és külföldi művészeket és produkciókat vonultathassák fel. Az idei évben ehhez partnerünk a Magyar Állami Operaház, a Veszprémi Petőfi Színház, a székesfehérvári Vörösmarty Színház, a Városmajori Színházi Szemlében pedig közreműködik a Pécsi Nemzeti Színház, a Veszprémi Petőfi Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a szombathelyi Weöres Sándor Színház, a kaposvári Csiky Gergely Színház, az Újvidéki Színház és a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház.

Kinevezésétől számítva rövid idő állt rendelkezésre a Művészetek Palotájával közösen megrendezett prog­ra­mok megvalósítására. Lehet, hogy még nem sikerült kiteljesednie minden, Ön által elgondolt újításnak, és azok a jövőben körvonalazódnak majd?
B. T.: A rendelkezésre álló rövid idő ellenére sikeres volt a kooperáció. Pontos együttműködési struktúrát alakítottunk ki, konstruktívan osztottuk meg a feladatokat a Művészetek Palotája és a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ között. A legnagyobb és legfontosabb művészeti intézmények vezetői grémiumának – a Fesztivál Tanácsnak – ajánlása és együttműködése a Tavaszi Fesztivál számára fontos és el­en­ged­he­tet­len, hiszen a fesztivál velük és értük is szoros együttműködésben teljesedik ki. Az Operatív Testület, a szervező testület közreműködésével, képes a fesztivált a legjobb formában és tartalommal megvalósítani. Az Operatív Testület elnöke Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, tagja vagyok jómagam mint a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője, harmadik tagja pedig a külföldi marketing feladatokat ellátó Magyar Turizmus Zrt. képviselője. Az Őszi Fesztivál hagyományosan a kortárs, jelen művészeté, a fiataloké, de az idei koncepció szerint a Tavaszi Fesztivál programjában és helyszíneiben is nyitottunk a fiatalos, lendületesebb események és korosztályok felé. Az volt a célunk, hogy a Tavasz Ünnepe, a város fesztiválja legyen. Kivittük a terekre a színházat, a zenét, a táncot, tavaszköszöntő promenádot, art-tér programokat szerveztünk. Szerettünk volna kilépni a falak közül, a koncerttermekből az utcákra, hogy mindenki számára legyen ünnep és elérhető a fesztivál.

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad tavaly megújult, s akkor arról volt szó, hogy az csak az első üteme a rekonstrukciónak, és 2014-ben jön a második fázis.
B. T.: A nagyberuházás befejező szakaszához érkeztünk. A második szakaszban a műemléki kör­nye­zet­ben álló színház kiszolgáló épületeit újítottuk fel. A terület beépítettsége nem változik, nem növekszik, viszont korszerűbb lesz a belső tér. A margitszigeti színpadot június 13-án Snétberger Ferenc és barátainak For My People című koncertjével – a Concerto Budapest és külföldi sztárvendég fellépésével – nyitjuk meg és adjuk át a közönségnek, a művészeknek.
hirdetés

A Margitszigeti Szabadtéri Színpad gazdag, ezúttal három operaelőadást is magában foglaló kínálata idén újdonsággal egészül ki: a Shakespeare Fesztivállal.
B. T.: Nemrég jöttünk haza Londonból, arról a Globe Színház menedzsmentje által szervezett nemzetközi sajtótájékoztatóról, amelyet kétéves, világ körüli turnéra induló Hamlet előadásuk bemutatójára időzítettek. Azért kaptuk a megtisztelő meghívás, mert mi már tavaly lekötöttük a Globe Színház társulatát a Margitszigetre. Június 21-én a Shakespeare Fesztivál keretében látjuk vendégül a híres-neves Shakespeare-társulatot a Hamlet produkcióval. Aki ismeri a Globe Színházat, tudja, hogy fedetlen térben, minden allűrt nélkülöző rendezésben, fénytechnika és effektek, díszes jelmezek nélkül, a drámaíróhoz méltó tisztelettel, puritánul színre állított, szavakra koncentráló előadást láthat majd. A Globe Színház előadása köré szerveztük meg saját, háromnapos, évfordulós fesztiválunkat, melyre prózai, zenés és táncos műfajokban készült produkciókat hívtunk meg. Különleges és izgalmas estének ígérkezik a Szentivánéji slam komédia Keszég László rendezésében, a MOME Design- és Textiltanszékének hallgatói által tervezett jelmezekben, de fellép még a Bordó Sárkány Régizene Rend, Mándy Ildikó és Társulata, Sena Dagadu és Ónodi Eszter W. S. szonettekkel, és többek közt látható lesz az És Rómeó és Júlia Nagy-Kálózy Eszter és Rudolf Péter előadásában. A Margitszigeti Színpad három régi Shakespeare-előadásából mutatunk be archív fotókat a kerengőben az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet anyagából, valamint Orosz István szellemes Shakespeare-grafikáit láthatják az érdeklődők. Igyekszünk olyan kulturális attrakciót megvalósítani, mely Budapest nemzetközi ismertségét és különlegességét hangsúlyozza.

A Városmajori Színpadon több koncert közt ismét megrendezik a Színházi Szemlét.
B. T.: Célunk volt, hogy fesztiválunk közönsége olyan szórakoztató nyáresti programokat kapjon, amelyek Budapesten máskor nem láthatók, mert vidéki vagy határon túli társulatok friss, ez évadi darabjai. A válogatást idén szakemberekből álló csapat végezte, valamint a szemlén részt vevő színházak ajánlották számunkra. Díjjal jutalmazzuk a legjobb előadást, illetve a legjobb női és férfi szereplőket, ami nem csupán a rangsorolás miatt fontos, hanem egyben alkalom arra, hogy a díjátadón mind a hét színház társulatával és a művészeivel együtt ünnepelhessünk.

A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft.-nél június 1-jén lejár az igazgatói kinevezése. Lesz folytatás?
B. T.: Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és Budapest Főváros Önkormányzata az e témában kötött szerződését a következő évekre is meg kívánja hosszabbítani, folytatni kívánja az együttműködést, tekintettel a jól működő, sikeresen lezajlott idei Budapesti Tavaszi Fesztiválra. Továbbá a Müpa és a BFTK együttműködése a következő években is folytatódik a Tavaszi és az Őszi Fesztiválok szervezésében.







vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor