Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 26., péntek
Ervin

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Kőszeg, ahol színre viszik a nyarat
2014-05. szám / Szepesi Krisztina

Pócza Zoltán, a Kőszegi Várszínház igazgatója tavaly jubileumot ünnepelt és egy nagyon fontos eseményt, a Jurisics Vár újranyitását. És ahogy minden évben, ezen a nyáron is lesznek produkciók kőszegi kötődésű előadóval, sok szórakoztató vendégelőadással és a hagyománnyá vált saját bemutatóval.

Fontos eredménye volt a tavalyi évnek a vár július 1-jei újranyitása, mely már látogatható, de azért még nincs teljesen készen.
P. Z.: A vár belső épülete teljesen elkészült, az udvar burkolatát pedig a színházi időszak után újítjuk meg. Ez persze nem új helyszínünk, hiszen a Kőszegi Várszínház 1982 óta a vár udvarán működik, ami nem véletlen, hiszen kiváló akusztikájú és gyönyörű helyszín ez a város kellős közepén. Épp a hely adottságai adták az ötletet a színház elindításához a vár 1532-es ostromának 450. évfordulóján. A kez­de­tek­kor történelmi drámákat mutattak be, manapság azonban változott a színház profilja, hiszen fontos számunkra a közönség igénye. Saját bemutatónkból általában nyolc előadást játszunk, amire 3-4000 néző jön el, ez pedig nagy siker egy 440 fős nézőtéren egy olyan megyében, ahol nem is olyan régóta van kőszínház.

Ebben az évben is széles a műfaji választék.
P. Z.: Igyekszünk minél több populáris előadást elhozni, melyekkel meg tudjuk szerettetni az emberekkel a színházat, és természetesen kínálunk olyan különlegességeket, ínyenc falatokat, melyek fogyasztásához kell egy kis előképzettség. Vannak előadók és szerzők, akik Kőszeghez való kapcsolódásuk okán kerülnek műsorra. Ilyen Agota Kristof, aki saját akaratból a mi városunkat választotta nyughelyéül, a meghívott előadás, A nagy füzet ráadásul itt játszódik. Gergye Krisztián pedig kőszegi származású, így az ő szereplése is magától értetődő számunkra, és az már csupán a közös gondolkodás eredménye, hogy éppen milyen kortárs táncprodukciót mutat be nálunk. Nagyon fontos számunkra a fiatalok, a gyerekek bevonása is, hiszen szeretnénk új közönséget nevelni, hogy számukra az elkövetkező évtizedekben természetessé váljon a színházlátogatás. Nekik az év közben is indítunk egy öt előadásból álló színházi bérletsorozatot, de minden évben van közös bemutatónk a szombathelyi Mesebolt Bábszínházzal, mert nem titkolt célunk, hogy a bábszínház műfaját kicsit jobban terjesszük, hitelesítsük akár a felnőttek körében is.

Egy közművelődési pályázaton ráadásul 25 millió forintot nyertek gyerekek számára szervezett kulturális programok tervével.
P. Z.: A Kőszegi Közművelődési és Művészeti Program, röviden Kő-Köz-Mű jelenleg is tart. Miközben beszélgetünk, épp egy zenei program folyik a lovagteremben, ahol egy dobtanszak-vezető tanár tart előadást a gyerekeknek arról, hogy a zenében egy dob megszólalása mit jelenthet, hogyan lehet megfejteni ezeket a dallamokat, ritmusokat. Ezekkel a művészeti programokkal is az a célunk, hogy minél többet tudjanak meg a gyerekek a kultúráról, mert hiszem, hogy ha valaki így nő fel, és a művészetek fogyasztójává válik, boldogabb, teljesebb életet élhet.
hirdetés

Minden évben tartanak egy saját nagyszínházi bemutatót is.
P. Z.: Az utóbbi években fontos lett számunkra, hogy közismert és szeretett klasszikusok darabjaihoz nyúljunk hozzá, melyeket kicsit újrafogalmaztunk. Az, hogy a Vízkereszt, vagy amit akartok című darabot választottuk, a Shakespeare-évforduló okán is egyértelmű volt. Emellett azt gondoljuk, az ő darabjai egytől egyig annyira aktuálisak és oly gyakran jelennek meg bennük a mai emberi élet visszásságai, problémai, kudarcai, hogy mindenképp arra bátorítják az utókort, hogy nyúljon hozzájuk. Nem véletlen, hogy mi is a Nádasdy-fordítást választottuk, s a rendező Znamenák István Lőkös Ildikó dramaturggal még sok ötlettel fogja fűszerezni az előadást. Reméljük, a felszabadító, katartikus élmény majd nemcsak nevetésre, de elgondolkodásra is készteti a nézőket.

Ismét vannak már Kőszegen is jól ismert nevek a színlapon.
P. Z.: Egy ilyen kis vidéki színháznak nem olyan jók az anyagi lehetőségei, vagyis nem ezért jönnek vissza újra és újra hozzánk a művészek, hanem inkább az alkotói kedv és öröm okán. Épp ezért sokszor vagyunk úgy, hogy régóta nálunk szereplő kollégákat olyan sok helyre hívnak, hogy mi kénytelenek vagyunk nélkülözni néhányukat. A régiek közül most is velünk lesz Gazsó György, Epres Attila és az utóbbi években hozzánk csatlakozott Kovács Zsolt is. Feltűnnek nálunk új arcok is, mint Hámori Gabi, Trokán Nóra és Kálid Artúr, akik az alkotó művészeink baráti körébe tartozva is sokat hallottak már a kőszegi életérzésről, és talán ezért is vállalták idén, hogy egy hónapot nálunk töltsenek.

A színházi előadásokon kívül is sok egyéb okot adnak arra, hogy Kőszegre látogassunk.
P. Z.: Van egy kiállítási programunk a Kőszegi Művészeti Egyesülettel összefogásban, melynek az is a célja, hogy több időt töltsenek nálunk a látogatók. Látogatható a Vár is, ahol nagyon gyorsan szalad az idő különféle kiállításokkal, interaktív foglalkozásokkal. Akik pedig több napot töltenek nálunk, több műfajból is láthatnak előadásokat, koncerteket. Sőt, Kőszegről indulva csillagtúraszerűen sok szépséget lehet felfedezni az épített és természeti környezetben, s rengeteg termálfürdő és természetes fürdő is van a közelünkben, ahogyan a történelmi látványosságokból is jócskán lehet válogatni. És az se mindegy, hogy egy ilyen túra után hová érkeznek meg, hiszen Kőszegen gasztronómiai élményekben is lehet részünk. Ez a város nem csak arról híres, hogy emberléptékű. Egyre gyakrabban neveznek minket a becsület városának is, hiszen nálunk egyedülálló hagyománya van a becsületkasszáknak, virágot, gyümölcsöt, tojást, egyéb termékeket lehet vásárolni úgy, hogy aztán mindenki maga teheti a megfelelő összeget a kitett kasszába, ezzel támogathatjuk az általában nyugdíjas kistermelőket.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor