Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Élmények áriája
2014-06. szám / Kádár-Dombi Katalin

Hosszú évek óta Miklósa Erika operaénekesnő neve fémjelezi a székesfehérvári Harmonia Albensis templomi koncertsorozatot. Idén a Harmonia Albensis záróakkordjaként és a Koronázási Ünnepi Játékok nyitányaként lép augusztus 15-én a Középkori Romkert – Nemzeti Emlékhely szabadtéri színpadára. Miklósa Erika azt ígéri: a zenei élményeket személyes élményekkel is fűszerezi majd.
A szakrális tér idén is marad, ám a Szent István-bazilika helyett most a Középkori Romkert hatalmas színpadán lép fel. A helyszínváltás egyben azt is jelenti, hogy a műsor is változik?
M. E.: Az idei fellépés hangulata valóban más lesz, hiszen a Bazilika zárt tere helyett a szabad ég alatt koncertezem. Bár nagyon szeretek templomban énekelni, ott jobban meg van kötve a kezem a műsort illetően. Szabadtéren kiszélesedhet a perspektíva, azaz több műfajú dal megszólalhat. Évről évre egyre többen kíváncsiak a székesfehérvári fellépésemre: az is az új helyszín javára szól, hogy sokkal több nézőt fogadhat be, így remélem, mindenki, aki kíváncsi rá, meghallgathatja ezt a különleges koncertet.

Az új helyszín mellett mi adja a koncert különlegességét?
M. E.: Azáltal, hogy kinyílik a tér, színesedik a paletta. Ám lesz egy vezérfonal, amely összefogja a koncertet. Olyan dalok, áriák hangzanak majd el, amelyek Máriával kapcsolatosak. Megfordult a fejemben, hogy az Ave Maria címet adjam a koncertnek, de nem csak szakrális Mária-dalokat énekelek majd. Három fő részre osztanám az estet. Az első részben az operairodalom nagyjai közül választottam, elhangzik például Gara Mária áriája, a második blokkban Dolhai Attilával a West Side Story híres kettősét, a Tonight című dalt is elénekeljük, a harmadik részben pedig Ave Mariák hangzanak el négy szerzőtől, köztük a nagy kedvencem, Wolf Péter Ave Mariája. Dolhai Attila mellett több vendégem lesz. Tóth László, akit komolyzenei berkekben csak Lecsónak hívunk, trombitán kísér majd, mentoráltam, Szlama László kobozművész szintén „duettpartnerem” lesz. A szélesebb közönség is megismerheti a sokoldalú fehérvári művészt, Cserta Balázst, aki fúvós hangszereken játszik. A hagyományokhoz híven az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Drahos Béla karmesterrel az élen szintén kísér majd.
hirdetés

Kiszenekar, nagyzenekar, duett: valóban széles skálát járnak majd be.
M. E.: De lesz még egy újdonság. Elvállaltam a koncertem moderálását: a fellépő művészekhez és az elhangzó zenékhez kapcsolódó személyes élményeimet is megosztom a közönséggel. Lesz tehát számos újdonság, de a legfontosabb az, hogy mindig nagy örömmel lépek fel Székesfehérváron. Sőt, kö­te­les­sé­gem­nek is érzem, hiszen otthon vagyok ebben a városban, ezen a környéken.

A közönséget a hangjával kápráztatja el, a közösséget pedig azzal, hogy lépten-nyomon feltűnik különböző jótékonysági és sportrendezvényeken.
M. E.: Régóta élek Székesfehérvár közelében, Bakonykútiban. Igazi lokálpatriótaként igyekszem ki­hasz­nál­ni a kínálkozó lehetőségeket, és megtenni mindent a közösségért mind a kultúra, mind a sport terén. Azt hiszem, ha a személyes példámmal elöl járok, az ragadós lehet, és művésztársaim, sorstársaim is tesznek valamit a város lakóiért. Ez az ars poeticám is: önkéntesként minél több karitatív rendezvényen részt venni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor