Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Közlemény
Rózsavölgy Szalon sajtótájékoztató
2014-07. szám

A 2014/15-ös ÉVAD "Remek hely a Rózsavölgyi Szalon, remek helyen is van. Mint minden nagy ötlet, utólag ez is annyira kézenfekvőnek tűnik, hogy csak bambul az ember, korábban miért nem jutott eszébe senkinek a Lajta Béla tervezte gyönyörű házban, a nagy múltú Rózsavölgyi Könyvesbolt fölött színházat csinálni.” (Zappe László írása a Népszabadság 2014. január 27-ei lapszámából)

A 2013/14-es évad összegzése

A Rózsavölgyi Szalon tartalmas, sikeres és rendkívül sűrű évadot tudhat maga mögött. Előadásainkat a közönség szeretete és a szakma elismerése övezte. Az ország legrangosabb színházi fesztiváljára, a Pécsi Országos Színházi Találkozóra két produkciónk is meghívást kapott. Óriási érdeklődés mellett hatalmas sikert aratott Pécsett Forgách András színdarabja a Szorul a hurok Takács Katival, Bánfalvi Eszterrel és Balikó Tamással valamint a Tisztelt hazudozó! Jordán Tamással és Molnár Piroskával, mely a hamarosan kezdődő Vidor Fesztivál programjába is bekerült.

A Szalonban egy évad alatt 11 bemutatót tartottunk, melyek mindegyike – két kivételtől eltekintve (Tisztelt hazudozó!, Elsötétítés) - ősbemutató vagy magyarországi bemutató volt.
Gárdonyi Géza: Ábel és Eszter, Tom Kempinski: Távolsági szerelem, Thomas Mann- Benjamin Britten: Halál Velencében, Meddig mehetek el?! - Sándor György humoralista (még) élőben, Jerome Kilty: Tisztelt hazudozó!, A legvidámabb barakk, Forgách András: Szorul a hurok, Frederick Knott: Gyilkosság telefonhívásra,Spiró György: Elsötétítés, Márai Sándor: A szegények iskolája, Romain Gary: Előttem az élet

A színész szakma olyan kiválósági léptek fel előadásainkban, mint Alföldi Róbert, Balikó Tamás, Bán János, Bánfalvi Eszter, Csomós Mari, Danis Lídia, Für Anikó, Györgyi Anna, Hegyi Barbara, Jordán Tamás, Kőszegi Ákos, Lukács Sándor, Margitai Ági, Molnár Piroska, Németh Kristóf, Őze Áron, Pogány Judit, Rajhona Ádám, Schneider Zoltán, Söptei Andrea, Szervét Tibor, Szilágyi Tibor, Takács Katalin, Tóth Ildikó, Tordai Teri – a teljesség igénye nélkül.
Mellettük természetesen örömmel adtunk lehetőséget fiatal, tehetséges művészeknek, hogy főszerepben mutatkozzanak be a Szalon színpadán.
Rendezett nálunk: Alföldi Róbert, Árkosi Árpád, Dicső Dániel, Forgách András, Kalmár Tibor, Léner András, Marton László, Réczei Tamás, Szántó Erika, Valló Péter.

Szalonunk a színházi előadások mellett nagy hangsúlyt fektetett az irodalmi és zenei programokra is.

Havi rendszerességgel tűztünk műsorra komoly- és könnyűzenei esteket. Érdi Tamás zongoraművész két alkalommal is fellépett nálunk vendégével, Törőcsik Marival. Megemlékeztünk Réti József halálának 40. évfordulójáról Misura Zsuzsa operaénekes és egykori tanítványai közreműködésével. Emellett vendégül láttuk a Szervánszky Qartetet, Lakatos György hegedűművészt és nálunk tartotta lemezbemutatóját Várnagy Andrea és Farkas Zsolt.
Folytatódott a Rózsavölgyi Crossover sorozat Bársony Bálinttal, nagysikerű jazz programoknak voltunk házigazdái, mint Falusi Mariann és Sárik Péter Dalolva szép az élet… csak el ne dzsesszük című előadása, Bardóczy Attila és Szabó Mónika Francia sanzonestje vagy Fellegi Balázs Jacques Brel estje.

Idén is elmaradhatatlan volt, a már második évada nagy népszerűségnek örvendő Pár-Beszéd zenével és irodalommal elnevezésű sorozatunk, melyben Veiszer Alinda beszélgetett Zoránnal, Ungvári Tamás Bíró Eszterrel, Király Levente Erdős Virággal, akinek verseit Kollár-Klemencz László megzenésítésében élvezhettük. A Krasznahorkai felolvasószínházi esten Fullajtár Andrea, Máté Gábor, Gelányi Bence, Rácz Attila közreműködésével ismerkedhettünk az író munkásságával.
Új színt hozott a Szalon programkínálatába Sándor György humoralista, akinek Meddig mehetek el?! című önálló estje egyik legnagyobb közönségsikerünk volt az évadban.

Havonta mintegy 30 különböző rendezvényre került sor, ami azt jelenti, hogy 2013 szeptembere és 2014 augusztusa között 268 előadást tartottunk a 70-75 fő befogadására alkalmas Szalonban és több mint 50 ingyenes programot (kiállítás megnyitók, könyvbemutatók, szakmai találkozók, klub programok).
A Rózsavölgyi Szalon előadásaira egy év alatt közel 17 ezren (16618) váltottak jegyet és körülbelül 3 ezren látogattak el az ingyenes eseményekre.

Az eredmények és számok tükrében bátran állíthatjuk, hogy jó úton járunk. A művészek szeretik a Rózsavölgyit, a szakma figyel ránk, nézőink érdeklődése töretlen. Kicsi, de annál értékesebb színfoltja vagyunk a fővárosi színházi palettának. Egy hely, ahová jó jönni, ahol jó lenni, és amire jó emlékezni.
Mert: A kultúra nálunk otthon van.


A 2014/15-ös évad tervezett előadásai*

A Rózsavölgyi Szalon műsorpolitikájának egyik lényeges alapgondolata, hogy elsősorban olyan kortárs magyar és nemzetközi műveket mutassunk be, amelyeket hazai színpadokon még nem játszottak. Ezek közül több olyan színpadi adaptáció, mely valamely ismert regény alapján, kifejezetten a Szalon felkérésére íródott. Így volt ez az előző évadban és ezt a szempontot szeretnénk érvényesíteni most is. Az idei évadban terveink szerint 6 színházi bemutató szerepel.

*A műsorváltozás jogát fenntartjuk.

GRECSÓ KRISZTIÁN: MELLETTEM ELFÉRSZ - ŐSBEMUTATÓ

Grecsó Krisztián azonos címmel megjelent családregényéből készült színdarabja párhuzamos életrajzok szövevényes meséje. A huszadik századi kifordult világban bejárjuk a teljes Kárpát-medencét: Romániától, Erdély szélső sarkától Ausztriáig, az Alpokig. És a harmincas évek vidéki, kisvárosi cselédvilágán át az ötvenes évek munkás Budapestjén keresztül a romkocsmás jelenbe is eljutunk. Nem tablószerűen, a darab elidőz egy-egy történetnél, nyugodtan jóízűen mesél: házasságok bomlanak föl, szerelmek épülnek ujjá. Mindehhez különös hátteret ad a jelenkor és a múlt Kelet-európai történelme: a második világháború, ötvenhat, a rendszerváltás. A darab főhőse a ma Budapestjén él. Ott kezd el saját múltja után kutatni és mindaz, amit megtud, és ami történik vele, párhuzamosan jelenik meg a színpadon. A szerelmek, az álmok, a párkapcsolatok mentén ismerünk meg egy életet. Természetesen nem annyi a párhuzamos életrajzok tétje, hogy ugyanaz ismétlődjön generációkon át, sokkal inkább az, hogy megértsük, hogy is lehet élni és túlélni egy nő vagy férfi oldalán erre: Kelet-Európában.

Szereplők: idős Jusztika, idős Zách Éva - POGÁNY JUDIT Helga, Klári - GUBÍK ÁGI a fiatal Zách Éva, a fiatal Jusztika, a kurva – SZTARENKI DÓRA Dávid, a fiatal Domos - ŐZE ÁRON Benedek - OZSGYÁNI MIHÁLY a fiatal Sadi, Kálmán Péter, a kisfőnök - SÜTŐ ANDRÁS
Színpadra alkalmazta/dramaturg: GECSÉNYI GYÖRGYI Jelmez/díszlet: KOVÁCS YVETTE ALIDA Rendező: LÉNER ANDRÁS

Bemutató: 2014. szeptember 12.


BERNARD SLADE: VÁLÁS KALIFORNIÁBAN

A kanadai drámaíró kétszereplős színműve egy felbomlott házasság történetét meséli el. Egy nő és egy férfi történetét. Akik egykor szerették egymást, de úgy döntenek a 17. házassági évfordulójukon, hogy mindent tudnak a másikról, és elég volt. A férfi, Michael sikeres tévés, tudatos, káros szenvedélyektől mentes, gyerekeikkel nemigen tud mit kezdeni. A nő, Amy kevésbé sikeres táncos-koreográfus, gondoskodó anya, alkoholista. A válás elkerülhetetlen. Amy egyre mélyebbre csúszik az alkoholizmusba, Michael kivirul, váltogatja a nőket, drámaírói sikereket ér el. Amy egy Anonim Alkoholisták-csoport segítségével kigyógyul, és készül férjhez menni Michael legjobb barátjához. Michael depresszióba zuhan, kapcsolatai zátonyra futnak, újra és újra Amy közelében köt ki. Az író egy évtizeden át követi nyomon az egymástól elszakadni nem tudó házaspár történetét. Visszatalálnak-e egymáshoz? Megismerik-e saját magukat, vágyaikat, hibáikat és egymást a külön töltött évek alatt?

Szereplők: FÜR ANIKÓ, BALIKÓ TAMÁS Fordította: VAJDA MIKLÓS
Dramaturg: PERCZEL ENIKŐ Jelmez: CSELÉNYI NÓRA
Rendező: BALIKÓ TAMÁS

Bemutató: 2014. december 17.
hirdetés



HINDI BROOKS: ROMANCE.COM – MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

Az amerikai írónő Romance.com című vígjátéka az internetes ismerkedés világába vezeti be a nézőt, ahol mindenki annak adhatja ki magát, akinek csak akarja. Így történhet meg, hogy egy nagymama magát az unokájának kiadva keres párt a fiatal lánynak és eközben megismerkedik valakivel, aki szintén nem annak mutatja magát, aki. Az amúgy is vígjátékba kívánkozó alaphelyzet akkor válik igazi, vérbő komédiává, amikor a magát 25 évesnek kiadó Nora, és a 28 évesként chatelő Ben randit ad egymásnak. Sok-sok félreértés után persze kiderül, hogy ki kicsoda és mindenki megtalálja a hozzá illő párt.

Szereplők: MOLNÁR PIROSKA, JORDÁN TAMÁS, FORMÁN BÁLINT, SIPOS VERA, DOMOKOS ZSOLT
Jelmez: CSELÉNYI NÓRA Díszlet: ENYVVÁRI PÉTER Fordító/dramaturg: RUTTKAY ZSÓFIA Rendező: RÉTHLY ATTILA

Bemutató: 2015. február 12.


SZAKONYI KÁROLY: ÖRVÉNY - ŐSBEMUTATÓ

A Rádiószínházban elhangzott, azonos című hangjátékot Sződy Szilárd rendezte 2000-ben, ő alkalmazta most színpadra a művet Selmeczi Bea dramaturg közreműködésével. A darab egy szenvedélyes szerelem története, szereplői valós személyek. Főhőse az idősödő Dosztojevszkij, aki végzetesen beleszeret tanítványába, a fiatal Polinába. A lány hagyja is magát, lázad is ellene, így alakulhat ki köztük egyfajta furcsa szado-mazochisztikus viszony. Kínozzák egymást, ugyanakkor képtelenek elszakadni a másiktól. A birtoklási vágy, szenvedély és gyűlölet meséje ez, valamint az örök múzsáé, aki az író minden regényében megjelenik, legyen szó Polináról, A játékos női főszereplőjéről, Dunyáról a Bűn és bűnhődésben, Nasztaszjáról a Félkegyelműben, vagy Nasztyenkáról a Fehér éjszakákban. Dosztojevszkij hiába kezd új életet, többé nem tud elszakadni szerelme emlékétől, minden női karakterben és minden leírt szóban őt keresi. Szakonyi ennek a gyötrelmes, fájdalmas és szenvedélyes szerelemnek a történetét meséli el érzékenyen és finoman ábrázolva a mindent elsöprő szenvedélyeket.

Szereplők: BÁNFALVI ESZTER, KASZÁS GERGŐ, OZSGYÁNI MIHÁLY
Dramaturg: SELMECZI BEA
Rendező: SZŐDY SZILÁRD

Bemutató: 2015. március 25.


JOHN CARIANI: ISTEN HÁTA MÖGÖTT (ALMOST, MAINE) – MAGYARORSZÁGI BEMUTATÓ

John Cariani kortárs amerikai szerző nyolc jelenetre, valamint egy prológusra, egy közjátékra és egy epilógusra tagolt drámája, az Isten háta mögött (Almost, Maine) a szerelem utáni hajsza megannyi forgatókönyvét vázolja föl. A darab egységét a helyszín és idő adja: minden egy hideg, észak-amerikai péntek éjszakán történik. A szereplők azonban felbukkannak és el is tűnnek a boldogság utáni hajsza körtáncában, nehéz lenne tehát cselekmény után kutatni. Sokkal inkább a szerelem megközelítésének prizmaszerű bemutatása az, amivel e darab a megértést, a nézők beleérzést célozza. Az érzelmek kimondásának problematikája, a szerelem törékenysége, az egymásra találás önfeledtsége, vagy a beteljesülés múlandó pillanatai mind felvillannak a szövegben. Az egy témára fűzött variációk sorozata szinte breviárium-szerűen veszi számba, hogy két ember között hogyan alakul az érzés, amely hosszú századok óta a világirodalom központi témája is - a szerelem.

Szereplők: TÓTH ILDIKÓ, DOMOKOS LÁSZLÓ
Fordította: UNGVÁRI TAMÁS
Rendező: ZAKARIÁS ZALÁN

Bemutató: 2015. április közepe


VLADIMIR NABOKOV: LOLITA - ŐSBEMUTATÓ

A világhírű regény felhasználásával Selmeczi Bea írt háromszereplős színdarabot, melyet Bagó Bertalan állít színpadra. Olvasatukban Lolita nem a pedofília, hanem a megszállottság története. Hiszen a „nimfácskák” olyan 8-12 éves lánykák, akik maguk csábítják el az idősebb férfiakat, és önszántukból létesítenek velük szexuális kapcsolatot. A mű főszereplője illetve a hozzá hasonló férfiak egyre inkább áldozatai és rabjai lesznek ennek a csábításnak, hagyják, hogy a lányok egyfajta pókhálót fonjanak köréjük és a kislány alakja a megszállottság tárgyává válik, lényük ideává, démoni erővé nő, ami a főhős személyiségét teljesen felemészti, megtöri és kettéhasítja.

Szereplők: LÁSZLÓ ZSOLT, TÓTH ILDIKÓ, CSOBOT ADÉL Jelmez: CSELÉNYI NÓRA Díszlet: ENYVVÁRI PÉTER Dramaturg: SELMECZI BEA
Rendező: BAGÓ BERTALAN

Bemutató: 2015. május 21.


A színházi bemutatók mellett idén is folytatódnak irodalmi és zenei programjaink.
Új irodalmi sorozatot indítunk útjára, Családban marad címmel. Olyan nagyszerű művészcsaládok képviselői látogatnak majd el hozzánk, mint Szabó T. Anna és Dragomán György, Péterfy Bori és Gergely, Bodor Johanna és Mertz Tibor.
Rendszeresen jelentkezik majd a Rózsavölgyi Classic, ahol a klasszikus zenei élet hazai kiválóságaival találkozhat a közönség.
A tavalyi évben indult és rendkívüli népszerűségnek örvendő bridzs klub az idei évadban is hetente várja a kártya szerelmeseit.
Újdonság az a nőklubos sorozat, melynek házigazdája Süle Kati, személyi stílustanácsadó, gardróbmenedzser, divatblogger. A NEWLOOK NŐKLUB SÜLE KATIVAL az esztétikus, stílusos megjelenés titkába avat be minden érdeklődőt kortól és nemtől függetlenül.
Emellett havonta megújuló képzőművészeti kiállítások, talkshow-k, könyvbemutatók, gyerekprogramok teszik teljessé a kínálatot.
A Szalon a közönség igényeinek kielégítése mellett továbbra is igen fontos feladatának tartja, hogy helyet és teret adjon a művészeti és szakmai szervezetek, fesztiválok, könyvkiadók sajtó eseményeinek, különböző rendezvényeinek, tanácskozásainak, s így a szakma igazi találkozóhelye lehessen.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor