Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat

Izgalmas fúzió – Táncestek a Karmelita Udvarban
2014-07. szám

Kis kece lányom, Tiszán innen, Dunán túl… ugye eszedbe jut a dallam is? Ha szeretnéd felidézni egy izgalmas, nyáresti program keretében, akkor sétálj fel a Várba, a Karmelita Udvarba, ahol augusztus 6-án és 13-án Kodály izgalmas zenei világa összefonódik a kortárs tánccal a Prozódia című előadásban.

Prozódia
„A szó jelentése a verstanban azzal foglalkozik, ahogy a természetes beszéd verssé alakul, illetve milyen módon válik ritmikus formákká. A zenében a szöveg és a zene helyes illeszkedésének tana ez, a zene ritmusának és hangsúlyainak helyes alkalmazkodása a szöveg lejtéséhez és hangsúlyozásához. Előadásunkban azt keressük, hogy a tánc és Kodály Zoltán zenei világa hogyan alakul egységes világgá különböző életérzések kapcsán. Oláh Dezső Junior Prima-díjas zeneszerző, zongorista keresett meg azzal az elképzeléssel, hogy az általuk képviselt kortárs zenei világot ötvözzük az általam képviselt táncstílussal, s hozzunk létre egy táncszínházi előadást. Nagyon örültem a megkeresésnek, és az első pillanatban kiderült, hogy hasonlóan gondolkodunk és mindketten nagyon kreatív emberek vagyunk. Látta több koreográfiámat a Nemzeti Táncszínházban, következő lépésként pedig kaptam tőle néhány válogatást, hogy gondolkodásra inspiráljon, milyen téma köré fűzhető fel ez a fajta zenei világ egy egész estés darab során. Így választottam ki a Felülről fúj az őszi szél, az Édesanyám is volt nékem, a Kis kece lányom, a Tiszán innen, Dunán túl vagy a Galántai táncok című műveket” – mondta Feledi János rendező-koreográfus, a Feledi Project vezetője.

Trio a lá Kodály
Oláh Dezső számára azért fontos ez a művészeti hungarikum, mert… „…a Trio a lá Kodály – Oláh Dezső zongoraművész, Tar Gergely ütő­hang­sze­res, Erdő Zoltán klarinétművész – elsődleges célja a ha­gyo­má­nyok ápolása mellett új reflexiókat bemutatni Kodály Zoltán népzenei gyűjtéseire, amelyek ily módon XXI. századi nézőpontból újra felhívják a figyelmet a magyar zenére, azon belül a népzenére. A kodályi témákra íródó művek egyrészt tisztelgést fejeznek ki Kodály munkássága és zenei szelleme előtt, másrészt a már ismert témákat újfajta megközelítéssel próbálják bemutatni a közönségnek.”

Feledi Project
A Feledi Project létrehozója Feledi János táncművész, koreográfus, rendező. Tanulmányait a Magyar Táncművészeti Főiskola klasszikus balett szakán végezte 2003-ban. Pályáját a Győri Balett tagjaként kezdte, majd négy évig a Budapest Balett szólótáncosaként, ko­reo­grá­fu­sa­ként dolgozott. Balettmesteri diplomájának megszerzése után a PR-Evolution Dance Company és a BaDora Dance Company tagja volt. Önálló koreográfiával 2010-ben jelentkezett. Ezek után alakult a Feledi Project. A jelenlegi kulturális és gazdasági helyzetben jelenleg projektalapon hozza létre produkcióit. Eddig öt egész estés darabot készített: Idők folyamán (2010), Physpacom-physical space communication (2011), Puccini: Le Villi (Lidércek) (2012), Öngyilkos Érzelmek (2013) és Hattyú (2014) címmel, amelyeket folyamatosan játszanak telt házzal a Nemzeti Táncszínházban, a Szkéné Színházban és nemzetközi hírnevű hazai fesztiválokon. A projektrendszerben működő társulat magját olyan művészek alkotják, akik a nemzetközi és hazai táncművészet elitjéből kerülnek ki, de mellettük fiatal tehetségek is lehetőséget kapnak. A társulatot, a Projectet magas szintű technikai tudás, kiváló művészi előadói jelenlét, profizmus, energikusság és egyediség jellemzi, éppen a tagok sokszínű tapasztalatának köszönhetően. A minőségi munka és a számos produkció kivívta a hazai táncszakma szeretetét és elismerését, ennek bizonyítéka, hogy a Feledi Projectet 2014-ben a Magyar Táncművészek Szövetsége és a Magyar Koreográfusok Társasága tagjai közé választotta.

Nemzeti Táncszínház
Karmelita Udvar
08. 06. és 13.
hirdetés















vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor