Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Zsámbéki Színházi Bázis régóta inkubátor szerepet tölt be
2014-07. szám / Szepesi Krisztina

Vásárhelyi Nórának ez a második nyara a Zsámbéki Színházi és Művészeti Bázis igazgatójaként. Sokat tanult a tavaly elhunyt Mátyás Iréntől az elmúlt években a színházról, így nemcsak folytatja a hagyományokat, de újdonságokkal is előállt.

Nyolc éve került Zsámbékra, ám főként gazdasági ügyekkel fog­lal­ko­zott.
V. N.: Egy kisebb színháznál, társulatnál mindenki mindennel fog­lal­ko­zik. Művészeti téren nagyon sokat tanultam Mátyás Iréntől, rengeteget beszélgettünk színházról, darabokról. Korábbi munkám során is ta­lál­koz­tam a nálunk fellépő művészekkel, így nem álltam teljesen ismeretlenül a művészeti rész előtt. A feladatkörök összehangolása azonban nagyon nehéz, hiszen most sokkal több munka hárul rám, ezért mikor átvettem a színházat, felkértem Artner Szilviát, legyen segítségemre a művészeti feladatok ellátásában. Igen jó kapcsolatot ápoltunk vele, rendszeresen látogatta a Zsámbéki Színházi Bázis prog­ram­jait, ismerte jól Irént és a színházat.

Milyen újdonságokkal folytatja a Mátyás Irén által felépített zsámbéki munkát?
V. N.: Célunk továbbra is az, hogy minőségi produkciókat hozzunk létre. Az itt létrejövő előadásokban nem a bonyolult színpadtechnikán, költséges jelmezeken és díszleten van a hangsúly. Az alkotók kreativitása, aktuális világlátása, a színészek erőteljes jelenléte, a speciális tér használata szerves egészként működik, így különleges, a kor problémáira érzékenyen reflektáló produkciók születnek. A tavalyi évben új célunk a fiatalok megszólítása volt. Most tovább folytatjuk a nekik szóló programsorozatunkat, melynek keretében már tavasszal láthatták két környékbeli középiskola diákjai a Klamm háborúja című tantermi előadást, amit közös beszélgetés követett egy drámapedagógus és Scherer Péter színész vezetésével. Fontosnak tartjuk a kortárs drámairodalom folyamatos nyomon követését és megjelenését is a repertoárunkban. Ebben az évadban Kelemen Kristóf, fiatal, tehetséges dramaturg Sok alvó közt semmi dolgom nékem című drámáját mutatjuk be, amelyet 2013-ban a Színházi Dramaturgok Céhe beválogatott a Nyílt Fórum kötetbe, és most a Katona József-pályázaton is nyert. Az előadás a jelenkori Magyarország felgyorsult és hisztérikus közérzetéről készült. Egy előadás erejéig visszatérünk a Romtemplomhoz is Burák Ádám fiatal rendező III. Richárd előadásával. Másik célunk, hogy minél több fiatal, tehetséges, de eddig még kevésbé ismert alkotó mutatkozzon be a Bázison, ezért is hirdettük meg idén első alkalommal színházi befogadói pályázatunkat. A Harmadik MűSzak groteszk, hullaházban játszódó története, a Tünet Együttes Közhely című élet-discója, a Közért Társulat gólyalábas kor- és stílusszatírája, az Artus Szabad Zenei Műhely zenés performansza, a világosítás, hangosítás nélküli, csak a Bázis környezetét felhasználó Hályogkovács Alkalmi Társulat Szentivánéji álom című előadása, Mándy Ildikó Társulatának első világháborús sé­ta­szín­há­za érdekes, friss színfoltjai az évadnak.

Rengeteg a terv, miközben a korábbi években is sok probléma volt a pályázati pénzekkel.
V. N.: A pályázati támogatások beszűkültek és egyre csökkennek. A nyári színházaknak az is nagy probléma, hogy mire kiderül, mennyi pénzt is nyernek működésre, már kezdődik az évad. Hát hogy lehet így tervezni? Nehéz így színvonalasan működni. A helyi önkormányzat pedig továbbra sem támogatja sem az immár 31 éve civil egyesületként működő színházat, sem a Bázis területén helyet kapó Légvédelmi Múzeumot.
hirdetés

Szó volt színházi-zenei-képzőművészeti műhelyek megalapozásáról. Erre a nyárra beértek a tervek?
V. N.: A színház régóta inkubátor szerepet tölt be, az idei évadban tizenkét új produkció készül itt. Egész nyáron várja az érdeklődőket Kucsera András nyitott műhelye. Az itt készülő élményrajzokból augusztus végén kiállítás nyílik. Megnyitjuk a kiállítási hangárt is, amely egy új helyszín a Bázison. A Színháztörténeti Múzeum és Intézet Színészkatonák, fogolyprimadonnák kiállítása az első, mely augusztus 10-ig lesz látható. Ezt követően még két kiállítást tervezünk. Izgalmas kísérlet lesz augusztus 22-én a Loop film/in­stal­lá­ció/performansz/tánc/színház, amely a Don’t Eat Group audiovizuális független laboratórium per­for­man­sza élőszereplős improvizációval és egy filmmel, mely a megismételhetetlen színpadi cselekmény interpretációja lesz. A csapat szeptemberben workshopot is tart. Jövőre szeretnénk, ha még több ilyen lehetőség lenne.

Mik az eddigi tapasztalatok és milyen programokkal várják még a nézőket augusztusban?
V. N.: Eddig hat előadást láthatott a közönség, a látogatottságunk pedig nőtt. A májusi Rómeó és Júlia előadáson elsősorban a környékbeli középiskolások vettek részt, a július eleji előadásokra pedig nagy örömünkre egyre több új néző érkezett. Reményeink szerint az idei programmal sikerül megszólítani egy új közönségréteget. Augusztustól szeptemberig rendezzük meg a Loka(r)tor Fesztivált, mellyel a fiatalokat érintő aktuális problémákra – identitáskeresésre, közösséghez tartozásra, kirekesztettségre, előítéletekre – irányítjuk a figyelmet. A rezidens Kompánia Színházi Társulat ismét új előadással jelentkezik és Jámbor József az Isteni színjátékot is felújítja nálunk. A Hodworks és a PR-Evolution táncelőadásait szintén augusztusban láthatja a közönség. A koprodukcióban készülő Negyedik kapu Kárpáti Péter rendezése, és nagyon szeretnénk, ha létrejöhetne Gergye Krisztián előadása is. Pályázatokon nem nyert pénzt ez a produkció, de a partnerekkel azon dolgozunk, hogy megvalósuljon. A HUPS! Crew tagjai 2013-ban diplomáztak a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, a színművész-bábszínész szakon. Annak ellenére, hogy különböző társulatok tagjai, úgy gondolták, érdemes továbbra is együtt dolgozniuk. Az Idegen elemek az emberek közötti kommunikáció nehézségéről és ennek okairól szól, amelyet különböző bábtechnikák segítségével, a pantomim és a bohóctréfa eszköztárát segítségül híva készítenek el. Az előadás továbbjátszását a Trafó biztosítja. A társulat családi előadást szeretne létrehozni, így reményeink szerint azok is ellátogatnak majd a Bázisra, akik eddig még nem tették.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor