Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pontosan illeszkedő fogaskerekek
2014-09. szám / Pavlovics Ágota

A József Attila Színház mára nemcsak kiemelte a fejét a legsúlyosabb nehézségek erdejéből, de azzal is büszkélkedhet, hogy egyre szépül. Nemcsák Károly igazgatóval a felújítási munkák második szakaszáról, a szezon bemutatóiról, valamint a Mecénás programról beszélgettünk.

A nyár a felújítás újabb szakaszával telt, mi mindent tudtak a terveikből megvalósítani?
N. K.: Közönségünk számára látványos változás lesz, hogy ki­cse­rél­tük az 580 széket, ami nem csak esztétikai változás, a nézők ké­nyel­mét is szolgálja. Számos olyan munkát sikerült elvégeznünk, aminek az eredménye ugyan nem látszik, de a színház működését súlyosan veszélyeztette a korábbi állapot. Kicseréltük a régi, alumíniumból készült villanyvezetékeket. Nagy esők idején a ház falain át befolyt a víz. Nyáron szigeteltük a tetőt, körbeszigeteltük az épületet, ki­cse­rél­tük a nyílászárókat, korszerűsítettük a kiszolgálóhelyiségek fűtését. Végre ezen a télen az utca helyett a házat fogjuk fűteni. A hang- és fénytechnika korszerűsítését önerőből, a saját költségvetésünkből meg­ta­ka­rí­tott 30 millió forintból fedeztük. A fenntartónk 120 millió forintot biztosított a beruházásra, amit a nyár folyamán a Fővárosi Közgyűlés megtoldott további 20 millió forinttal. A felújítás harmadik szakaszára jövő nyáron kerül majd sor, aminek eredménye ismét látványos lesz. A nézőtéri faszerkezetek, az üvegfal újulnak majd meg, és korszerűsíteni fogjuk a mosdókat is. Igyekszünk minden olyan munkát elvégeztetni, ami a színház biztonságos és gazdaságos működését szolgálja.

Október 4-én indul a szezon egy legendás musicallel, a Cigánykerékkel. Milyen bemutatókat látunk majd a nagyszínpadon?
N. K.: Szakcsi Lakatos Béla és Csemer Géza musicaljét Böhm György állítja színpadra. Harminc évvel ezelőtt mutatták be, személy szerint én nagyon szeretem, bízom benne, hogy a nézők is szeretni fogják ezt a fordulatos művet. Biztos vagyok benne, hogy remek előadás lesz, a darabban a színház fiatal és már nem annyira fiatal művészei egyformán megmutathatják tehetségüket. Tamási Áron Csalóka szivárvány című színművét Csiszár Imre rendezi, a premier november 15-én lesz. Az író ebben a művében azt feszegeti, ki tudunk-e törni a sorsunkból, lehetnünk-e máshol más emberek. Ahogy a Cigánykerék, úgy Görgey Gábor Komámasszony, hol a stukker? című vígjátéka is évtizedek óta műsoron van az ország valamelyik színházában. Nálunk december 13-ától lesz látható, Huszti Péter rendezi. A múlt század 60-as éveiből származó politikai pamflet, bármikor vesszük elő, mindig aktuális. Az évad második felében pedig Giulio Scarnacci és Renzo Tarabusi Kaviár és lencse című komédiáját állítja színpadra Verebes István,

Egy az alapvető emberi értékeket megrajzoló, döntéseink okait feszegető darab bemutatójára is készülnek a stúdiószínpadon.
N. K.: Arthur Miller Alku című drámáját mutatjuk be október 10-én, Telihay Péter rendezésében.

Színházigazgatóként nyilván minden bemutató egyformán kedves Önnek, de szeretném tudni, színészként melyiket várja legjobban, melyik a legnagyobb kihívás?
N. K.: A Budapesti Kamaraszínházban játszottam a Görgey- és a Miller-darabban is, bár nem a jelenlegi szerepeimet. Számomra a szerep lehetőség, nem rangsorolom őket semmilyen szempontból. Minden szerepemet szeretem, de leginkább a próbafolyamatot tartom sokra. A József Attila Színházban olyan karizmatikus rendezők dolgoznak, akikkel az egy-másfél hónapos próbafolyamat felér egy egyetemmel. Érdekes munka a miénk, színészként magányos farkasok vagyunk, ugyanakkor csapatban dolgozunk, és egymás nélkül semmire sem megyünk. Mint a fogaskerekek, úgy kapcsolódunk egymáshoz és hozunk létre előadásokat. Szerencsére elmondhatom, hogy mostanra nyugodtan dolgozhatunk, van megfelelő anyagi hátterünk, csak rajtunk áll, hogy jó darabokat válasszunk, és színvonalas előadásokat teremtsünk. Szeretek együtt gondolkodni a kollégáimmal, szeretem érezni azt a kohéziót, ami összetart bennünket.
hirdetés

Számos színházban működik támogatói rendszer, például székvásárlási lehetőség. Miben más az Önök által indított Mecénás program?
N. K.: A mi programunk ötvözi a székjogot és a mecenatúrát. Támogatóink a székekre kerülő réztáblák mellé bérletet kapnak az előadásainkra. A kiemelt támogatóikat pedig kiemelten is fogjuk kezelni, másként figyelünk rájuk. A támogatás egy részéből ifjúsági bérletek formájában olyan fiatalokat segítünk, akik nem tudnak az előadásainkról, vagy nem tudják anyagilag megengedni maguknak, hogy színházlátogatásra költsenek. Vagyis a Mecénás bérlet tulajdonosa a saját bérletével egy másik, ifjúsági bérletet is vásárol. Ez a rendszer már tavaly is működött, például az aszódi fiúnevelő intézetből jöttek hozzánk gyerekek. Röviden: gyerekek, hátrányos helyzetű fiatalok, idős emberek és sérült emberek számára kínálunk ilyen módon lehetőséget előadásaink látogatására.

Apropó gyerekek. Milyen előadások maradnak műsoron, illetve lesz-e bemutató kicsiknek?
N. K.: A gyerekekre és a fiatalokra különleges figyelmet fordítunk, műsorunkon van számos iskolai kötelező irodalom, szebben fogalmazva magyar klasszikus, hogy csak egyet említsek, Jókai Mór Az aranyember című regényének színpadi változata. Ami a kisebbeket illeti, a Pavlovits Miklós – Márkó Eszter szerzőpáros Babszem Jankó című mesejátékának előbemutatója májusban volt, premierje pedig október 11-én lesz. Topolcsányi Laura pedig Móra Ferenc A didergő király című verses meséje alapján írt mesejátékot, amivel a Turay Ida Színház vendégeskedik nálunk.


A József Attila Színházban 2011 óta működik határon túli magyar színházakat vendégül látó program. Ennek keretében minden hónapban egy-egy teátrum mutatkozik be. A 2014/15-ös évadban a Csíki Játékszín, a Kassai Thália Színház, a Komáromi Jókai Színház, a Nagyváradi Szigligeti Színház, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata és az Újvidéki Színház hozza el produkcióját. A színház másik izgalmas kezdeményezése az Újnyugat Irodalmi Körrel közös irodalmi szalon, ahol minden hónapban egy-egy költőt idéznek meg. A programsorozat címe: Legendák nyomában.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor