Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Nyáron színházba Gyulára várom!
2015-04. szám / Szepesi Krisztina

Gedeon József húsz éve igazgatja a Gyulai Várszínházat, és ahogy mondja, már a kezdetektől célja volt, hogy minél szélesebb közönséget szólítson meg a programokkal. Ebben az évben sem lesz hiány színházból, komolyzenéből, jazzből, bluesból és a minden más művészeti műfajból Gyulán június 26. és augusztus 9. között.

Elképesztően nagy és sokszínű a választék…
G. J.: Már az első igazgatói évem programját is úgy állítottam össze, hogy ez egy összművészeti fesztivál legyen a szó igazi értelmében, ami számomra azt jelenti, hogy a színházművészet mellett a tánc, a zene, a film, a képzőművészet és minden más műfaj is helyet kapjon úgy, hogy minden nézői réteg megtalálja a neki valót. Így a gyerekeknek bábszínházat, a fiataloknak ifjúsági előadásokat ter­ve­zünk, ahogy ebben az évben a Légy jó mindhaláligot, A dzsungel könyvét, de az is talál magának programokat, aki a vígjátékokat sze­re­ti, többek közt az Indul a bakterházat, aki pedig a zenés produkciókat keresi, annak kiváló választás lehet a My Fair Lady. De kortárs drámát és klasszikus tragédiákat is kínálunk. Célom tehát, hogy minden műfaj képviselve legyen a programban. Egyetlen kitételem, hogy magas szakmai minőséget nyújtsunk úgy, hogy közben mindenkinek kedvezzünk. Büszkék vagyunk arra is, hogy Gyula tavaly elnyerte Európa Legvirágosabb Városa címét, azelőtt pedig a magyarországi versenyen nyertük el az első helyet ebben a kategóriában. Több felújítás is volt a városban az elmúlt időszakban, így például az Almásy-kastély is megszépült, vagyis aki a fesztiválra jön, az a várost is megcsodálhatja, miközben június 26. és augusztus 9. között minden este legalább egy, de van, hogy több program közül is válogathat.

A Shakespeare Fesztivál például nagyon sűrű lesz.
G. J.: Idén tizenegyedik alkalommal rendezzük meg július 2–12. között. Az ötlet onnan jött, hogy van egy csodálatos, 600 éves téglavár Gyulán, mely szinte díszlet nélkül alkalmas arra, hogy eljátsszuk reneszánsz falai között Shakespeare drámáit. Ráadásul a választék is óriási, hiszen évadonként legalább egy Shakespeare-művet a világ majdnem minden színházában bemutatnak. Az elmúlt 10 évben sikerült a nemzetközi mezőnyből is a világ legnagyobb rendezőinek munkáit elhozni, így láthatta a Gyulára érkező közönség Peter Brook, Purcarete, Nekrosius, Korsunovas, Andrei Serban és más nagy alkotók előadásait. A londoni Globe Színháztól Japánon át egészen Chiléig az egész világról voltak itt társulatok. Idén elsősorban a legjobb magyar előadásokat válogatta be az ötfős grémium, és a programban látható egy új bemutatónk, a Vízkereszt vagy amit akartok is. Ez közös produkció a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színházzal, melyet Bocsárdi László rendez, aki a két éve ugyanitt bemutatott Hamlet-rendezésével elnyerte a romániai UNITER-díjat, mely az egyik legkomolyabb színházi díj Romániában. De láthatják a székesfehérvári Lear királyt is Cserhalmi György főszereplésével Bagó Bertalan rendezésében, és Zsótér Sándor Othellóját is a Stúdió K-ból. És mivel a színházon túl én magam is nagyon szeretem a művészetek minden ágát, mindig figyelek arra, hogy táncos és zenei program is legyen a fesztiválon. Így eljön hozzánk a Miskolci Balett előadásában a Rómeó és Júlia, a Mandel Kvartett pedig a középkori zenét képviseli. Minden évben felkérek egy jazz-zenészt is, hogy készítsen produkciót, mely Shakespeare-hez kötődik. Idén Maria Joao világhírű portugál jazzénekesnőt kértem fel. A program érdekessége, hogy a számunkra készített est nem csupán Gyulán, de a European Shakespeare Festival Network tagjainál is látható lesz többek közt Barcelonában, Gdanskban is. A Fringe Fesztivált pedig második alkalommal rendezzük meg, ahol diákszínjátszó és amatőr társulatok lépnek fel, de lesz filmvetítés, és Shakespeare-korabeli menüsort is lehet majd kóstolni a Patrióta étteremben.

A Vízkereszten túl lesz még két saját premierje a Gyulai Várszínháznak.
G. J.: Mindig igyekszem Gyulához kötődő írók, zenészek, rendezők műveit elővenni. Most egy gyulai születésű író, Szathmári Sándor Kazohinia című művét mutatjuk be, mely egy utópisztikus mű, de talán inkább kalandregénynek nevezném, melyben a világ különböző társadalmairól mond el maró gúnnyal kritikát. Sopsits Árpádot kértem fel, hogy rendezze meg a regény Vörös Istvánnal közösen dramatizált formáját. A harmadik bemutatónkat Vidnyánszky Attila rendezi a Kaposvári Egyetem színművész hallgatóival. Weöres Sándor Psychéjét a vár mögötti ligetben adják majd elő. De lesz kortárs felolvasószínház ebben az évben is, ezúttal Szakonyi Károly Két nő című darabját láthatjuk Takács Katalin és Ráckevei Anna előadásában.
hirdetés

A zene szinte összes műfaja is képviselteti magát Gyulán.
G. J.: Vásáry Tamás világhírű karmester-zongoraművész képviseli majd a komolyzene világát a Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekarral. Több mint harminc országból jönnek a zenészek Debrecenbe, ahol egy workshop keretében szimfonikus zenekarrá állnak össze, hogy aztán bejárják Európát. Mivel Gyula a turné egyik állomása, megkértem Vásáry Tamást, hogy egy Erkel-mű is hangozzon el, így a Hunyadi László Nyitányát is hallhatják majd a látogatók Kodály Zoltán Galántai táncok című műve és Csajkovszkij V. szimfóniája mellett. Állandó és fontos programunk a Jazz és a Blues Fesztivál is. Július 18-án fellép triójával Joey De Francesco, a Hammond-orgona királya, és szintén az Egyesült Államokból érkezik Joan Faulkner énekesnő is, aki férjével, a magyar származású Csík Gusztáv zongoristával lép fel duóban, de a Tóth Viktor Arura Triót és a Gyulai Big Bandet is hallhatja a közönség. A Blues Fesztiválra a hatvanas évek legjobb blues-énekesnője, Maggie Bell látogat el a Norman Beaker Blues Trióval, akik ebben a műfajban már mindenkivel játszottak, aki számít. Az idén 70 éves Hobo ünnepi koncertjét is megtartjuk.

Színház, zene és ahogy mondta, minden más is…
G. J.: A Körös-völgyi sokadalommal kezdünk és a felsoroltakon túl még Irodalmi Humor Fesztivállal, történelmi drámával, abszurd humorral és Orosz István grafikusművész kiállításával is várjuk az érdeklődőket egész nyáron. Szlogenünk ebben az évben is: Nyáron színházba Gyulára várom! Mert valóban érdemes eljönni ebbe a gyönyörű városba, mely jelenleg is nagyon előkelő helyen van az ország turisztikai desztinációi között.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor