Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A közönség izgatottan várja a 15. POSzT-ot
2015-04. szám / Szepesi Krisztina

Tizenötödik alkalommal rendezik meg ezen a nyáron a Pécsi Országos Színházi Találkozót. Stenczer Béla, a fesztivál ügyvezető igazgatója mesél arról, milyen sokszínű programtervvel ün­nep­lik a kisjubileumot, és arról is, miként érinti a POSzT-ot a szakmai zsűri és a versenyprogram okán kialakult vita.

Minden évben egyel több a versenyprodukció, most 14 előadás van a programban, miközben továbbra is kilenc nap áll rendelkezésre.
S. B.: Volt már ennél több előadás is néhány éve, de ez mindig a válogatók nehéz helyzetét mutatja. Ha pedig két válogató van, nyil­ván­va­lóan több kompromisszumra van szükség, így lett most a tervezett 12 helyett 14 előadás a versenyprogramban. De nem volt megold­ha­tatlan feladat a szervezés, két előadás van csak, amit a színházon kívül nézhetnek majd meg, mert ezek esetében olyan térre volt szük­ség, amilyen a színházon belül nem volt megvalósítható. Így ebben az évben bekapcsolódik a versenyprogramba a Zsolnay Kulturális Ne­gyed­ben a JESZ és az E78 is. Kicsit több lett a nagyszínpadi előadás, így van, amiből csak egyet játszunk, azt például sajnálom, hogy a Nemzeti Színházból Vidnyánszky Attila rendezését, az Isten ostorát, melyet a Kamaraszínházban láthatnak majd a nézők, szintén csak egy alkalommal adjuk, de nem tudtuk több napra egyeztetni a művészeket, és a színpad beépítése is bonyolult.

Az OFF programnak ilyenkor még csak a kiemelt programjai publikusak, de nyilván megvannak már a tervek a továbbiakra is.
S. B.: Ez a tizenötödik POSzT, ami számunkra egy kis ünneplést is jelent, és nagyon örülünk, hogy az évek alatt ennyire beleivódott már a város és a színházi emberek életébe a fesztivál. Ezért is szeretnénk azokat a POSzT-hoz kötődő személyiségeket meghívni, akik részt vettek az elmúlt 15 évünkben, és azokat a helyszíneket visszahozni, melyek a fesztivál emlékezetes pillanatainak adtak otthont. Jordán Tamás például megkerülhetetlen, ő ismét vendégünk lesz, és így került napirendre az is, hogy a Zsinagógába is kerüljön egy igazán oda való produkció, a Nem tudhatom… – Radnóti és korunk című előadás többek közt Fullajtár Andrea, Mácsai Pál és Dés László szereplésével. Másik kiemelt OFF programunkra, az Alföldi Róbert rendezte Az Őrült Nők Ketrecére három nap alatt fogytak el a jegyek. Varnus Xavér 15 éve jelen van a fesztiválon, természetese idén is itt lesz, a tőle megszokott egyedi, különleges programmal. Több más jubileum is övezi a POSzT-ot, hiszen 30 éves a Dramaturgok Céhe, amelynek állandó otthont adunk minden évben, és 150 éves a Színház- és Filmművészeti Egyetem is, amely kiemelt szerepet kap majd a programokban vizsgaelőadásaival. Arra is szeretnénk majd egy kicsit utalni kórusdarabokkal, hogy Europa Cantat nemzetközi kórusfesztivál lesz Pécsett július végén, s lesznek iskolaszínházi produkciók, és olyan formációk is fellépnek majd, melyek tulajdonképpen versenyprogram-kompatibilisek, ám ilyen-olyan okokból nem válogathatók be. Ezek elsősorban önálló estek vagy újszerű színházi formák. Sok szabadtéri produkció is lesz, köztük családi programokkal, hogy a Sétatéren is meglegyen a szokásos pezsgés. Díszvendégünk Udvaros Dorottya lesz. Lemezbemutató koncertjének időpontját és a vele fellépő művészek névsorát a napokban egyeztetjük, hiszen ez az est kifejezetten ide készül, nálunk lesz először látható.
hirdetés


A kétszemélyes válogatás – melynek egyik tagját a Magyar Teátrumi Társaság, a másikat pedig a Magyar Színházi Társaság jelöli ki – és a szakmai zsűri körül kialakult vita is arra utal, az ellentétek ki­bé­kít­he­tetlenek.
S. B.: Kicsit elszomorít a dolog, miközben valamennyire mégiscsak együtt tud működni a két társaság, vagyis nem érzem azt, hogy kibékíthetetlen lenne az ellentét, csupán vannak indulatok, melyeket most a Kritikus Céh bojkottja erősített fel. Valójában én a nézőket, a színházi embereket és elsősorban Pécs városának érdekeit képviselem, ami pedig most történik, egyik szereplőnek sem igazán jó. Azt remélem, hogy amint a korábbiakban, most is elcsitulnak majd az indulatok, hiszen ahogy már említettem, a két társaság eddig még mindig kompromisszumra jutott, még ha más-más alapállást, nézőpontot és iskolát képviselnek is. Azt pedig nem tudom, a kritikusok tudják-e, kit büntetnek azzal, ha nem írnak a POSzT-ról. Önmagukat, a művészeket vagy a közönséget? Kérdezem ezt, miközben bizonyos szempontból megértem az álláspontjukat azzal kapcsolatban, hogy nem az ő jelöltjüket választották be a szakmai zsűribe. Hozzátartozik az ügyhöz azonban, hogy mindkét társaság ad 6-6 jelöltet, vagyis egyébként sem mindenki kerül be a szakmai zsűribe a javasoltak közül. Azt gondolom, a közönséget nem ez érdekli leginkább, hanem szeretne minél több remek előadást látni, és jól érezni magát a fesztiválon, mi pedig ezért vagyunk, és ezért dolgozunk. Nem beszélve Pécs városáról, mely magáénak érzi az eseményt és sokszor erején felül támogatja is a fesztivált többségi tulajdonosként. De szakmai kérdésekben, ahogy eddig, most is kizárólag a két társaság hoz döntéseket. Pécs „megágyaz” minden évben a fesztiválnak és csak annyit vár, hogy legyen egyfajta fiesztahangulat, és minél többen vegyek részt a zárt- és szabadtéri eseményeken.

Azért ez mégiscsak egy szakmai verseny és a legutóbbi hírek szerint több versenyprodukció jelezte, részt vesz ugyan az eseményen, de a versenyben nem…
S. B.: Úgy gondolom, ez még nem lezárt és végleges döntés. Van még idő, s bízom benne, hogy a két szakmai társaság rövidesen orvosolni tudja a zsűrizés kérdését. A közönség mindenesetre izgatottan várja a 15. POSzT-ot, és bízik abban, hogy a szakma jeles képviselői gondolnak rájuk mint a színház nélkülözhetetlen elemére. Én optimista vagyok. Másképp ezt nem is lehetne csinálni.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor