Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
A Zsolnay Kulturális Negyed létrejötte sikertörténet
2015-10. szám / L. B.

Vincze Balázs tíz éve vezeti a Pécsi Balettet, szeptemberben pedig a többek között a pécsi Zsolnay-gyár egykori területén újjászületett, páratlan szépségű Zsolnay Kulturális Negyedet, a világviszonylatban is egyedülálló akusztikájú hangversenyteremmel rendelkező Kodály Köz­pon­tot és a világörökség részét képező ókeresztény temetőt bemutató látogatóközpontot is üzemelte-
tő Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. ügyvezetői posztjára kérték fel. Egyik legfontosabb célkitűzése, hogy olyan ékszerdobozzá változtassa a Negyedet, amibe bárki belenézhet, és ehhez rengeteg terve, elképzelése vár megvalósításra.

A Pécsi Balett vezetéséhez képest azért ez jelentős feladatnövekedés.
V. B.: Nagyon érdekes dolog, hogy azok a mesterek, akik nagy és kis együtteseket és intézményeket is irányítottak, és akiktől az elmúlt 25 évben én is tanultam, mind azt mondták, hogy a kicsit mindig ne­he­zebb vezetni, mert ott személyesebbnek kell lenni, és szinte mindent magadnak kell megcsinálni. A nagy intézményeknél viszont van egy nagyon erős rendszer, egy struktúra, és mindenkinek megvan a fela­da­ta. Persze ennek átlátása is egyfajta tudást igényel, de azt gondolom, hogy ehhez van érzékem. Ami új kihívást jelenthet az elmúlt évekhez képest, hogy az állami szerepvállalással új feladataink is lesznek.

Ami jelentős strukturális változtatásokat igényel.
V. B.: Újabb munkacsoportokat hoztunk létre, harmonizálni kellett, hogy egy kollégához mi tartozik, és meg kellett találni adott feladatra a megfelelő szakmai képzettséggel és tapasztalattal rendelkező embert. Ilyen változás például, hogy a városi rendezvények szervezése decembertől átkerül hozzánk. Ez jó, hiszen összhang lesz a mi programjainkkal, és elkerülhetjük az olyan átfedéseket, mint mikor egy napon volt egy ingyenes városi esemény egy nagyon jó fizetős koncerttel a Negyedben. A 365 nap nem kevés, és az egységesítés után sokkal jobban be tudjuk majd osztani a prog­ra­mo­kat a tematikát és az ízlést is figyelembe véve.

Márta Istvánnal, az előző ügyvezetővel miként zajlott az átadás-átvétel a nyár végén?
V. B.: Szeptember 1-jén lezárult ez az egyhónapos folyamat. István sokat segített és fontos számomra, hogy elmondta, örül annak, hogy én lettem az utóda. Úgy érzem, továbbra is segíteni fogja a munkámat, hiszen neki is szívügye a Zsolnay Örökségkezelő, és minden, ami hozzá tartozik.

Konkrét tervekről számoltál be október elején egy sajtótájékoztatón.
V. B.: Az első nemzetközi fesztivált legkorábban 2017-ben tudjuk megrendezni, hiszen egyébként is nagyon sok a feladatunk, és a tulajdonosokkal is egyeztetni kell a prioritásokról. Egy ilyen fesztivál megtervezéséhez, felépítéséhez kell is ennyi idő. Emellett fontos a tematizálás, hiszen manapság gyakran és túl könnyen mondják egy eseményre, hogy összművészeti. Majd a valóságban ez nem arról szokott szólni, hogy harmonizáljuk a társművészeteket, hanem arról, hogy minél több ember jöjjön el, nagy legyen a dínomdánom. Szerintem attól lesz nívós egy fesztivál, ha egyedi és önmagában is értéket képviselő tartalmával meghatározott rétegeket szólít meg. Természetesen szükség van olyan eseményekre is, ahol az elsődleges szempont az, hogy kikapcsolódjanak az emberek, és szabadon szórakozzanak. Az a fontos, hogy ezt a kettőt ne mossuk össze. Hiszen a minőség, ha művészként gondolkodunk, 80 százalékban nem függ össze a mennyiséggel, még akkor sem, ha elismerem, lényeges szempont a nézőszám.
hirdetés


Vannak még olyan rétegek, amelyeket eddig nem sikerült megszólítani?
V. B.: Tudni kell, hogy ez a cég megalapítása óta egy folyamaton megy keresztül, hiszen időről időre olvadtak be a kulturális társintézmények a ZsÖK-be. Sok olyan dolog van, ami már működik István munkájának köszönhetően, de vannak még megszólítható rétegek. Nagyon fontos számunkra például az ország legjobb felsőoktatási intézményei között számon tartott Pécsi Tudományegyetem jelenléte a Negyedben, hiszen az intézmény Művészeti Kara és a Bölcsészettudományi Kar két tanszéke is itt működik. Viszont kézenfekvő gondolat és egyben megoldásra váró városszintű probléma, hogy az egyetemnek évek óta nincs valódi közösségi klubja, amire ideális helyszín lenne a Negyed.

A már létező nemzetközi kapcsolatok milyen irányba bővíthetőek?
V. B.: A Zsolnay Kulturális Negyed létrejötte sikertörténet, és Pécs egy nemcsak Európában, de világszinten is több tekintetben egyedülálló értékkel gazdagodott. Szeretnénk összefogni a délkelet- és kelet-közép-európai régiót, összekapcsolni a kiemelkedő turisztikai és kulturális értékkel bíró városait a fejlődés érdekében, hiszen ez közös célunk. Jövőre tartunk egy Európa Kulturális Fővárosa konferenciát is, amelyre meghívjuk azokat a városokat, amelyek a közeljövőben erre a címre pályáznak. Ezen túl pedig elsősorban Pécs várost kell elvinnünk a környező országokba. Ezzel kapcsolatban a magyar intézetekkel is felvesszük a kapcsolatot. Tervünk, hogy a hosszú hétvégék városa legyünk, hiszen tudunk ajánlani Pécsett kiállításokat, hangversenyt, színházi előadásokat, a harkányi gyógyfürdővel és a villányi borvidékkel együtt pedig a térség egy nagyon erős turisztikai és kulturális csomagot tudna létrehozni.

Mikortól lesz látványos a közönség számára, hogy te vagy az új ügyvezető?
V. B.: Rettentő sok háttérmunkát igényelnek az új tervek, és az intézményt úgy vettem át, hogy a programok jövő tavaszig már készen voltak. Jövő év márciusában jöhet létre az első olyan fesztivál, ahol az én energiáim és gondolataim megtestesülésével találkozhatnak majd a nézők. De minél hamarabb változtatni szeretnék azon a nézeten, amely úgy gondolt a Negyedre, mint egy ékszerdobozra, amit nem nagyon mertek nyitogatni, ezért sokan nem láthatták, milyen szép. Elsődleges számomra, hogy nyissuk ki a Negyed kapuit a civil közösségeknek, hiszen sokszor saját környezetünkben találjuk meg a legfontosabb értékeket.

Az a személyesség a vezetésben, ami Pécsi Balettet is jellemzi, átültethető egy ekkora cégre?
V. B.: Úgy tapasztaltam, hogy rám nem ilyen vagy olyan oldal képviselőjeként, hanem művészemberként gondolnak, aki alázatos, aprólékos, tudatos, türelmes munkával ért el eredményt. Mindenki segít és bízik bennem. Az emberség és hogy ott vagyok minden mögött, nagyon tudja befolyásolni a fejlődést. Én nagyon nyílt, közvetlen, határozottan fogalmazó ember vagyok, és már az elmúlt hetekben is több céggel tárgyaltam sikerrel a korábbiaknál jobb feltételek kiharcolásáért, ami talán a személyiségemnek is köszönhető.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor