Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Öt remek kötet, egy irodalmi koncert-színház és sok-sok levél
2017-07. szám / Pavlovics Ágota

Óriási sikert aratott Így szerettek ők című könyve, majd ráduplázott, és a második sikere sem maradt el az elsőétől. A minden várakozást felülmúló fogadtatás, no meg persze a kíváncsiság arra sarkallta, hogy Igazi hősök, majd Merész magyarok nyomába eredjen, aztán a festők életébe
ásta bele magát. Egyértelmű, hogy olyan útra lépett, ahol eddig kevesen jártak, így cseppnyi kétségünk sincs afelől, hogy következő munkájával is alaposan meg fog lepni bennünket. Az Így szerettek ők színházi változatáról, Esterházy Péterről és különleges levelekről Nyáry Krisztiánnal, a kötetek szerzőjével, a Magvető Könyvkiadó igazgatójával beszélgettünk.

Közismert, hogy a Facebookon kezdte közölni ismert költők és írók életének érdekes, a széles közönség előtt nem ismert részleteit megmutató írásait. Azt viszont nem tudjuk, mi motiválta, miért ebbe ásta bele magát?
Ny. K.: Mindig érdekelt az irodalmi kánonba bekerült költők, írók magánélete, tudtam, hogy sok az izgalmas, érdekes történet, ugyan­ak­kor azt is tudtam, hogy ezek a történetek kevés emberhez jutnak el. Így a közösségi oldalamon a barátaimnak, ismerőseimnek meséltem el, amit irodalomtörténészként korábban megismertem. Jó példa erre Petőfi, akinek műveit már a halála után öt évvel tanították, ám a rendhagyó irodalomórákon mégis kiderül, mennyire nem tudnak mit kezdeni vele a gyerekek, csupán a kanonizált képet ismerik, ahogy egyik kezét a kardján tartja, a másikkal pedig az égre mutat. A beszélgetések során persze világossá válik, hogy nem egy nehezen elképzelhető, távoli hős volt, hanem jó humorú fiatalember, akinek éppen olyan gondjai voltak, mint bárki másnak az ő korában. Mindennek idővel egyfajta olvasásnépszerűsítő funkciója is kialakult.

És immár színházba járást népszerűsítő funkciója is van, mert tavaly nyáron a Városmajori Szabadtéri Színpadon bemutatták az Így szerettek ők alapján készült két felvonásos irodalmi koncert-színházat. Kinek az ötlete volt és miért ez lett a műfaji meghatározása?
Ny. K.: A színpadi változat létrehozásának ötletét a Szabad Tér Színház vetette fel, és kiderült, hogy a könyveimben megírt magánéleti történetek meg a Kaláka együttes megzenésített versei jól illenek egymáshoz. A színpadi változat szövege a könyvben megjelent szövegek dramatizált változata. Az előadás dramaturgja Hevesi Judit, rendezője Kőváry Katalin, a Kaláka együttes tagjai pedig élőben kísérik az előadást. A Kaláka együttes misszióját nagyon fontosnak tartom, megzenésített verseikkel kaput nyitnak a gyerekeknek az irodalom felé. A műfaji meghatározás pedig úgy született, hogy eleinte koncertben gondolkodtunk, aztán egy beszélgetős, az irodalomról szóló, zenés este született, amit legjobban ez a név ad vissza.

Milyen koncepció mentén haladtak a színpadi változat készítése során?
Ny. K.: Az élethelyzetek, a párkapcsolatok olykor felemelő, máskor komikus, megint máskor szomorú pillanatait úgy akartuk megmutatni, hogy egy fiatal és egy középkorú pár jelenítse meg őket. Így esett a választás a kitűnő Gryllus Dorka – Simon Kornél és Nagy-Kálózy Eszter – Rudolf Péter színész házaspárra. A narrátor pedig én vagyok. Az est történeteiben elsősorban a 19-20. század magyar költői jelennek meg, de megidézzük Csokonai Vitéz Mihályt is.

Nem idegenkedett a színpadi szerepléstől?
Ny. K.: Nem színészként kell színpadra lépnem, klasszikus mesemondó vagyok, aki felolvas. Szentesen jártam gimnáziumban, nem idegen tőlem a szereplés, és erősen inspirál, hogy nagyszerű színészekkel állhatok egy színpadon.
hirdetés


Idén augusztus 25-én és 26-án lesz ismét műsoron az Így szerettek ők, lesz kőszínházi folytatás?
Ny. K.: Különleges előadás az Így szerettek ők, mert szinte csak nyáron lehet játszani, mindenkinek olyan elfoglaltságai vannak, hogy máskor lehetetlen egyeztetni minden szereplőt, és nekem is van állandó jelenlétet igénylő munkám.

A Magvető kávézóban beszélgetünk, a megjelenésében letisztult hely polcain könyvek sorakoznak, mögöttem a falon nagyméretű Esterházy Péter-fotó. Ön azon irigylésre méltó emberek egyike, akik viszonylag sok időt tölthettek vele, hiszen a Magvető adta ki a könyveit. Milyen volt a viszonyuk?
Ny. K.: Fiatalon olvasói viszonyban voltam vele, amikor pedig a Magvető élére kerültem, kiadója lettem több irodalmi óriásnak, köztük Esterházy Péternek is. Életem fontos élménye volt a vele való kapcsolat. Viszonyunk nem volt baráti, de hivatalos sem, vele nem lehetett hivatalos viszonyban lenni. Itt a kávézóban, aminek a tervezéséről Péterrel is beszélgettem, minden asztalon van egy kis tábla, a kiadó szerzőinek nevével. Áprilisban nyitottunk, így ő már nem tehette ki a saját tábláját, ezért a felesége tette meg. Szellemi eleganciáján kívül lenyűgözött a minden élethelyzetben mutatott eleganciája is.

Mi foglalkoztatja, mi lesz a következő könyvének témája?
Ny. K.: Egy három részből álló könyvre készülök, ami 19-20. századi levelekről szól. Fontos műfaj a levél, hiszen a magán- és a közélet határán mozog. Nyilvánvaló, hogy megszűnőben van az eddig használt írott forma, felváltja az elektronikus levél, a gyorsaság miatt. Szeretném minden fajtáját megmutatni, a szerelmes, szakító, szülő és gyerek közötti levelezést és a feljelentő leveleket is, melyek megmutatják egy adott társadalom arcát. Az első rész anyaga már megvan, időben a kiegyezésig tart. Ezek a levelek közelebb hozzák az október 6-án kivégzett aradi vértanúkat is hozzánk, akiknek búcsúlevelei róluk mint magánemberekről jóval többet elmondanak, mint azt eddig sejtettük. Fontosak például Kossuth politikai levelei is, de legalább ilyen fontosak azok a levelek, amelyeket a feleségének írt. Megrendítőek Déryné sorai is, aki az ország legnépszerűbb színésznője, a miskolci színház művésze volt, amikor egy másik színház igazgatójának írt elegáns levelet, amelyben felajánlotta szolgálatait, mert úgy érezte, saját színházában mellőzik a kora miatt.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor