Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
300 év zenéje, 500 muzsikus, 50 énekes
2018-03. szám / Pavlovics Ágota

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei a 2018/19-es évadban minden korábbinál pazarabb kínálat­tal várják közönségüket. Az öt bérlet koncertjein a szokásosnál jóval több muzsikus lép majd színpadra, hiszen olyan grandiózus művek szerepelnek a programban, mint Berlioz Te Deuma,
aminek partitúrája 24 első és 24 másodhegedűt, valamint 12 hárfát ír elő. A sok szempontból különleges évadról Igric György művészeti vezető beszélt lapunknak.

Jelentős változás a Magyar Rádió Művészeti Együttesei életében, hogy a zenei menedzser szakmában jól ismert Kovács Géza vette át az ügyvezető igazgatói pozíciót.
I. Gy.: Az új vezető kinevezése gyökeres változást hozott együtteseink pozíciójában. Kovács Géza nagy ambícióval vette át az ügyvezető igaz­ga­tói posztot, és persze az sem mellékes, hogy nemcsak jól is­mert művészeti menedzser, hanem sikeres szakember is.

Röviden összefoglalva milyen lesz a 2018/19-es évad?
I. Gy.: Az elmúlt években némileg háttérbe szorultak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, aminek egyik oka a hatalmas zenei kínálat volt. Az új évadban szeretnénk megmutatni, hogy együtteseink a leg­ki­vá­lób­bak közé tartoznak. A bérletek programját úgy állítottuk össze, hogy olyat kínáljunk, amit más nem. Kiemelt célunk Gyermekkórusunk pozíciójának erősítése, olyan művek mű­sor­ra tűzése, amelyek előadásához gyermekkórusra van szükség.

Kezdjük a Rádiózenekar alapításának 75. évfordulója alkalmából meghirdetett Jubileumi bérlettel.
I. Gy.: A bérlet nevéhez méltóan ünnepélyes és nagyszabású lesz, 350-400 fős előadó-apparátust kívánó műveket is tartalmaz, amelyekben a Magyar Rádió mindhárom együttese közreműködik. A Müpában az öt koncertből háromban a Gyermekkórus is énekel. Az első koncert november 9-én lesz, amikor nemzetközi konferencia keretében vitatják meg a közrádiók jövőjét az európai rádiós együttesek vezetői. A műsor Lully és Berlioz Te Deuma, amelyeket csaknem 200 év választ el egymástól. Berlioz művének előadása óriási apparátust igényel, a mű partitúrájába a szerző 24 első és 24 másodhegedűt, valamint 12 hárfát írt elő, ősbemutatóján 1849-ben 800 fős gyermekkórus énekelt. A darabot a Magyar Rádió Művészeti Együt­te­sei­vel vendégkórusok, a Szófiai Rádió Gyermekkara, a Nemzeti Énekkar, a Debreceni Kodály Kórus és két fővárosi általános iskola, a Kodály Zoltán és az Erkel Ferenc kórusai fogják előadni, a karmester Kovács János lesz. A bérlet januári és márciusi estjein Brahms, Liszt és Mahler műveit Vásáry Tamás, illetve Vajda Gergely vezényli. Április 5-én a Budapesti Tavaszi Fesztivál nyitóhangversenyét adjuk, a műsor Mu­szorg­sz­kij Hovanscsinájának teljes és hiteles változata, aminek koncertszerű előadását Kovács János vezényli. A májusi koncert műsorán Berlioz- és Rachmaninov-művek lesznek, Kesselyák Gergely vezényel.

A Dohnányi-bérlet neves szólistákat, karmestereket ígér, és még mit?
I. Gy.: Emma Kirkby a historikus előadók koronázatlan királynője, és azon kevesek egyike, akit a királynő a legmagasabb kitüntetéssel, a „Dame” rang odaítélésével ruházott fel. A szeptemberi koncerten érdekes lesz összehasonlítani a két nagy angol nemzeti zeneszerző, Purcell és Britten azonos témájú, a Szentivánéji álom történetét feldolgozó, 260 év különbséggel írott operáját, Howard Williams karmester irányítása alatt. Novemberben Weber, Schumann és Brahms műveit Carlo Montanaro vezényli, a szólista Perényi Miklós lesz. Különlegesség az Aprószentek emlékére rendezett koncert, amely Salzburg 18. századi hagyományát idézi fel, a Bazilika egykori karnagyának, Michael Haydnnek erre az ünnepre írt gyerekkari szakrális műveivel, a neves osztrák karmester, Martin Haselböck vezényletével. A februári koncert karmestere Vajda Gergely lesz, ezen az esten lesz Vajda Szomorú vasárnap – variációk című művének ősbemutatója is. A márciusi hangversenyen az orosz zene jegyében Glinka és Csajkovszkij műveit Kovács János vezényli. A bérletzáró koncerten Sestro Quatrini vezényel, a szólista a nagyszerű Jean-Efflam Bavouzet zongoraművész lesz.
hirdetés

A 12 estés koncertsorozat, amelyet Vásáry Tamás neve fémjelez, és Beethoven összes jelentős zenekari művét mutatja be, mivel folytatódik?
I. Gy.: A Zeneakadémián hallható Vásáry-bérlet második évadában a 2., 4., 5. és 9. szimfónia kerül sorra. Ezzel teljessé válik a szimfóniák sora. A szerző versenyműveit olyan fiatal művészek adják elő, akik nemzetközi énekversenyeken első helyezettek lettek, ilyen Horti Lilla, Varvara és Benny Tseng Yu-Chien.

Milyen koncertek lesznek a Sapszon-bérletben?
I. Gy.: A Sapszon-bérlet hangversenyeinek érdekessége, hogy visszafelé megyünk az időben, az első koncertre az elmúlt 40 év zenei terméséből válogattunk. Elhangzik a szinte soha nem hallható, ugyanakkor gyönyörű Planctus Mariae, Szőllősy András műve és Kocsár Miklós szépséges orgonakíséretes Magnificatja. A Mátyás-templomban lesz egy különleges kétorgonás koncert, amelynek szólistái Hock Bertalan és Deák László lesznek, az est karmestere pedig a Notre-Dame karnagya, Henri Chalet. Ugyanitt kerül sor a Tavernertől Tavenerig című estre. Az angol egyházzene két szerzőjét a nevükben egyetlen betű és 500 év választja el egymástól. A koncert karmestere a világhírű Paul Hillier.

Végül ejtsünk szót az Anno Sacri, vagyis az egyházi év bérletről.
I. Gy.: A Mátyás-templom ad otthont barokk kantáta sorozatunknak. A Magyar Rádió Gyermekkórusának közreműködése felidézi a német barokk protestáns szertartások hangulatát, amikor a magas szólamokat fiú énekesek adták elő. A koncerteken Pad Zoltán, Kamp Salamon, Somos Csaba és Antal Mátyás vezényel.

Rengeteget dolgoznak a Magyar Rádió Művészeti Együttesei, és úgy tűnik, feladataik csak szaporodnak.
I. Gy.: Vannak bérleteken kívüli koncertjeink, ifjúsági előadásaink és turnéink. A Zenei Lektorátus havonta minősíti a benyújtott kortárs műveket, és tesz javaslatot az MTVA-nak stúdiófelvételek készítésére. Ezeket a darabokat a Magyar Rádió Művészeti Együttesei és művészei veszik fel. Idén rögzítik például Vajda János miséjét a gyerekekkel, Jeney Zoltán Aus tiefer Not című kantátáját és Dubrovay László második hegedűversenyét.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor