Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Minden eddiginél ütősebb és látványosabb show-val kecsegtet a Boban Markovic Orkestar
2018-07. szám / Jónás Ágnes

Talán nincs is olyan kontinens, ahol ne ismernék a szerb trombitavirtuóz nevét, vagy legalábbis ne dúdolnák a dalait. Zenekara, a Boban Markovic Orkestar több százezer eladott lemezzel büsz­kél­ked­het, tízezrek követik örömzenélésüket bárhol is játszanak Európa-szerte. A banda – mint
már oly sokszor – idén nyáron is ellátogat hazánkba, hogy önfeledt ­muzsikálással ajándékozza meg a magyar közönséget. A koncertekről, egy év végi különleges show-ról és a sikerről Boban Markoviccsal beszélgettünk.

Futballistának készült, noha édesapja jobban szerette volna, ha a trombitán gyakorol. Fel tudja idézni, hogy mikor jött el az a pont, ami­kor a trombitálás iránti szerelem erősebbnek bizonyult a lab­da­rú­gásénál?
B. M.: Hatévesen kezdtem trombitán játszani, azóta egyszerűen nem tudok szabadulni a hangszertől (nevet), ez egy életre szóló szerelem.

A Boban Markovic Orkestar zenéje a török katonazenekarok mu­zsi­ká­já­ból eredeztethető, na de mitől lesz unikális, ha úgy tetszik, mar­ko­vicos az Orkestar muzsikája?
B. M.: A balkáni rézfúvós zene nem csupán a nyugati rezesbandák által játszott muzsika lekoppintása, hanem egy olyan hangzásvilág, melyet különböző kultúrák formáltak, s amelynek európai és ázsiai gyökerei egyaránt vannak. A Boban Markovic Orkestar zenéjében felfedezhetők a szerb, bolgár és cigány gyökerek, melyek keverednek a különböző európai zenei stílusokkal, a török, a zsidó és más etnikumok zenei tradícióival. Úgy is mondhatjuk, hogy világzenét játszunk, melynek alapja a tradicionális ci­gány­mu­zsi­ka és az ősi balkáni blues. Ettől olyan egyedi az egész.

Vannak, akik azt mondják, hogy a zene a kommunikáció egyik eszköze, vannak, akik úgy vélik, fegyver. Ön mit gondol?
B. M.: Azt gondolom, hogy a zene olyan különleges univerzum, ahol nincsenek határok, ahol minden lehetséges. Én sem ismerek határokat, ha muzsikáról van szó, talán ezt bizonyítja a számos díj és kitüntetés, amit pályafutásom során kaptam. Előszeretettel látogatok kiaknázatlan zenei terepekre és műfajokba, élvezettel elegyítem az egymástól látszólag távol álló stílusokat.
hirdetés

Siker – ezt a szót sokan sokféleképpen definiálják. Önnek mit jelent?
B. M.: Több mint ezerhétszáz fellépés van a hátam mögött, és elmondhatatlanul büszke vagyok arra, hogy ezt a számot minden évben tovább növelem. Számos országban felléptem, de egy koncert különösen beleégett az emlékezetembe. Lengyelországban léptünk fel, ahol a levegőt átjárta valami erős és különleges energia. Álltam a színpadon, becsuktam a szemem, letérdeltem, és úgy énekeltem mikrofonnal a kezemben. Amikor kinyitottam a szemem, láttam, hogy a közönség is velem együtt térdel és énekel. Egyszerűen hihetetlen volt. Az érzés, amikor tizenkétezer ember együtt térdelve énekel, csodálatos és szívbemarkoló élmény!

A magyar közönség rajong az Orkestar zenéjéért, idén nyáron számos koncertet adnak hazánkban többek között Egerben, Balatonudvariban a DepPArtyn, az Ördögkatlan Fesztiválon és Veresegyházán, Palya Beával kiegészülve.
B.M.: A magyar közönség elragadó, tele van pozitív energiákkal, rajongással szeret bennünket, fergeteges koncerteket és jó hangulatot vár tőlünk, mi pedig igyekszünk ezt megadni. Számos mély barátságot kötöttem Magyarországon, olyan, mintha a második otthonom lenne. Éppen ezért választottam Budapestet a legújabb dalom videoklipjének témájaként – az új szerzemény nemsokára halható és látható lesz Mrak címmel, egy hajón forgattunk Buda és Pest között a Dunán.

A BOK Csarnokban november 28-án ad koncertet a zenekarral. Az a hír járja, hogy egy minden korábbit felülmúló produkció lesz.
B. M.: Ez valóban egy rendkívül különleges koncert lesz, ugyanis nemcsak a Boban Markovic Orkestar lép fel, hanem ötven szerb rézfúvóssal egészül ki a zenekarunk, vagyis 100 láb lesz a színpadon egyszerre! A repertoárunk is különbözik némileg az eddig megszokottól. Természetesen a legnagyobb slágereink nem maradnak el, de olyan számok is felcsendülnek, amelyek kifejezetten az említett százfős nagyzenekar számára íródtak. Mindehhez egy látványban gazdag színpadkép is társul, a produkciót számos vizuális effekttel bolondítjuk meg, lesz egy nagy LED-fal és még sok más, szemet gyönyörködtető meglepetés. Ez lesz a Magyarországon valaha adott legnagyobb show-nk, szóval a rajongóinknak ezúton üzenjük, hogy mielőbb vegyék meg a jegyeiket, mert a szokásos januári nagykoncertünket most novemberben fogják látni! Nehogy lemaradjanak róla!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor