Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A vörös hegedű drámája a Fesztiválzenekarral
2018-10. szám

A hangversenyszezon egyik legszívtépőbb, legszebb darabját egészen biztosan a Budapesti Fesztiválzenekar játssza el. A zenekar előadásában december 8-án és 9-én hangzik el A vörös
hegedű című, 1998-as misztikus filmdráma Oscar-díjas zenéje John Coriglianótól – ne hagyják ki!

A szívet tépő fájdalomból és a testet-lelket próbáló súlyos betegségből is kivezethet a zene és az alkotás elsöprő ereje. Erre bizonyíték ez a koncert, amelyet a dél-afrikai születésű Gérard Korsten vezényel.
A hangverseny legmélyebbre hatoló, legdrámaibb darabja A vörös hegedű című, 1998-as film Oscar-díjas zenéje, amelyet a Fesz­ti­vál­ze­ne­kar rangos házi versenyének, a Végh Sándor Versenynek egyik győz­te­se, Sipos Gábor játszik.
A koncert szólistája elmesélte, mi fogta meg ebben a zenében: „Meg­ragadott, ahogy a hegedűkészítő mester a hangszer lakkjába keveri szülés közben meghalt feleségének vérét, így állítva emléket neki. A szülést a baba sem élte túl; ez egy borzalmas, elkeseredett cse­le­ke­det, a családját pillanatok alatt elveszítő ember törekvése, hogy átvigye szeretteit az örökkévaló, halhatatlan világba egy hegedűn keresztül. A zene gyönyörű, feszültséggel teli.” A film a világ történelmét meséli el egy csodás hangszer történetén keresztül, a nem mindennapi hegedű pedig elindítja az emberek fantáziáját. Hagyják, hogy ez a koncerten is megtörténjen!
Bár a német zeneszerző, Carl Reinecke temérdek darabot írt, és szinte nem akadt olyan műfaj, amiben ne alkotott volna, műveit ritkán játsszák, operáit pedig egyáltalán nem viszik már színre. Erre a sorsra jutott ötfelvonásos romantikus vígoperája is, amely Manfréd szicíliai királynak, II. Frigyes házasságon kívül született gyermekének történetét dolgozza fel. A BFZ közönsége a darab Reinecke korában elképesztően népszerű nyitányát hallhatja. Érdemes lesz fülelni, érződik-e rajta Robert Schumann hatása, aki a szerző egyik mestere volt.
hirdetés

Schumann kifejezetten rossz állapotban komponálta 2. szimfóniáját, az este harmadik darabját. Dep­resz­szió, szédülés, fülzúgás és végtagfájdalom gyötörte. A testén eluralkodó betegséggel folytatott küzdelmet idézi meg a darab harcias, lázadó első tétele. Bach, Haydn és Beethoven is ott kísért a műben, ám a szimfónia végére Schumann újradefiniálja önmagát és szerzői nyelvét, félresöpör minden fájdalmat, hogy győzedelmeskedjen a kreatív életerő.
A koncert helyszíne és időpontja: 2018. december 8. és 9., Müpa, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
További információ és jegyvásárlás: www.bfz.hu

Müpa
12. 08. és 09.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor