Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Negyven éve együtt
2019-02. szám / Pavlovics Ágota

Nemcsak Magyarországon, de Európában is egyedülálló, hogy egy rockzenekar negyven éven keresztül ugyanazokkal a tagokkal, ugyanolyan magas színvonalon, széles és kitartó ra­jon­gótábo­rától kísérve legyen jelen a zenei életben. A leírás a Karthago együttesre illik, akik a négy
évtized közös zenélésének örömét április 13-án látványos koncerttel és új lemezzel fogják megünnepelni. Szigeti Ferenccel, az együttes gitáros-vezetőjével, a zenekar himnuszává vált Requiem szerzőjével be­szél­gettünk.

Nem kis dolog, pontosabban fogalmazva egyedülálló, hogy egy öttagú rockzenekar negyven éven át változatlanul együtt muzsikál, mi több, sikert sikerre halmoz. Hogy érték el?
Sz. F.: A tagok személyisége, tehetsége, a kvalitás, az emberi tu­laj­don­sá­gok – mindez fontos egy zenekar összetartásában. De­mok­ra­ti­kus vezető vagyok, minden döntés előtt beszélgetünk, kialakítjuk kö­zös álláspontunkat. Mindenki véleményét mindig meghallgatom. Öten vagyunk, és minden zenekari tagnak más a világnézete, politikai el­kö­te­le­zett­sége, habitusa. De senki senkit nem akar sem megváltoztatni, sem meggyőzni. Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy meg­osz­tott a világ, de mi nem hagyjuk magunkat megosztani. Deklaráltan nem politizálunk. A mi dolgunk nem az, hogy politikai kérdésekben állást foglaljunk, hanem az, hogy szórakoztassunk. Abban, hogy negy­ven éve töretlenül haladunk az utunkon, nyilván annak is komoly szerepe van, hogy minden fellépésünkre, lemezünkre aprólékos gonddal készülünk.

2009-ben a Budapest Arénában ünnepelték 30 éves jubileumukat, óriási közönséggel és hatalmas sikerrel. Az immár 40 éves jubileumi óriáskoncertre szintén a Budapest Arénában kerül majd sor. Április 13-án mire számíthatnak a Karthago-rajongók?
Sz. F.: Tavasz óta, leszámítva a nyári koncertturnénkat, minden nap gyakorolunk. Akik ismerik a Kar­tha­gót, tudják, hogy mind az öten énekelünk, anélkül, hogy vendégeket hívnánk, öt szólamban tudunk előadni dallamos zenéket is. Sőt. Lesz egy akusztikus blokkunk is, amikor csendesen, dobok nélkül fogunk játszani. Volt már ilyen unplugged koncertünk a Müpában. Remekül sikerült, a közönség és mi is nagyon élveztük, remélem, most is így lesz. Azt talán mondanom sem kell, hogy a zenekar legnagyobb sikereiből, a közönség által legjobban szeretett zenéinkből bőséges válogatással készülünk.

Óriási zenei anyagból kell válogatniuk, milyen szempontok alapján választják ki a koncert műsorát?
Sz. F.: Ez tényleg nem lesz egyszerű. Mindent eljátsszunk, hogy ki tudjuk választani a legütősebb dalokat, meghallgatunk mindent, olyan dalokat is, amelyeket tíz éve nem játszottunk már, hogy tökéletes válogatás szülessen.

A koncert meglepetéseit nyilván nem árulja el, de egy érdekességet megosztana velem?
Sz. F.: A zenekar minden tagjának zenél a gyereke. Az ünnepi koncerten el fogunk kezdeni egy dalt, és ők fogják folytatni, mi pedig lemegyünk a színpadról. Takáts Tamásnak van két gyereke, akik zenélnek, Gidó (Gidófalvy Attila) fia billentyűs hangszeren játszik, Zoli (Kiss Zoltán Zéró) gyereke gitározik, Kocsándi Miki, a dobosunk fia dobol, az én fiam pedig kongán és csörgődobokon fog játszani.
hirdetés

Milyen lesz a színpadkép, és hogy fognak felöltözni? A Karthago híres a tagjai által a koncerteken viselt különös-különleges ruhákról is.
Sz. F.: Ami a koncert látványvilágát illeti, nagyszabású lesz, korinthoszi oszlopokkal felépített, különleges látványelemekkel készül, és az öltözékünk is ezekhez illeszkedik majd. Ennél többet nem szeretnék elárulni, legyen meglepetés. Egy fiatal, tehetséges szakemberekből álló csapat dolgozik mindezen, a 20-as, 30-as éveikben járnak, és objektíven látnak bennünket. Tisztában vagyunk vele, hogy hatvan éven felüliek vagyunk mindannyian, de ez nem ok arra, hogy avítt legyen a koncert. A vizuáltechnika nagyon izgalmas lesz, a koncepciója zseniális.

Jó rég jelent meg új lemezünk, de a kerek születésnap alkalmából lemezt is adnak ki.
Sz. F.: 10 éve nem csináltunk lemezt, az Aréna-koncert előtt, február 22-én mutattuk be az új lemezünket. A lemez címe azonos a koncert és a turné címével: 40 éve együtt. Úgy érzem, és mindenki, akinek eddig megmutattam, és alkalma volt többször végighallgatni a lemezt, egyetért velem abban, hogy nagyon izgalmas lemezt sikerült összehoznunk. A munka, ahogy mindig, közösen folyt, mindent megbeszéltünk, együtt fogadtuk el a végleges megoldásokat. Az is megesett, hogy valamivel nem boldogultunk, nem találtunk közös megoldást, ilyenkor félretettük a dalt, és később újra elővettük. A legtöbbször, amikor újra elővettük, teljesen más irányba indultunk el, és sikerült megtalálnunk a mindenki számára elfogadható változatot. Visszatérve a lemezre, mindenki hozzátette a saját stílusát, így megtartottuk a zenekarra jellemző stílusjegyeket, és a saját világunkban maradtunk. A dalok szövegei többféle értelmezésre kínálnak lehetőséget. Nincs ömlengés, az nem jellemző ránk, de azért született két lírai dal, amelyik egyikére azt mondják, akik már sokszor hallották, hogy a második Requiem lesz.

Gondolom, a jubileumi koncert után nem a pihenés következik.
Sz. F.: Nem bizony, mert nyomban országos és határon túli turnéra indulunk, ami szeptember végén fog véget érni. Magyarországon kívül Erdélyben és a Felvidéken is lesznek koncertjeink, a születésnapi örömkoncertre való ráhangoló estünk is Komárnóban lesz.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor