Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Több mint száz helyszín, több mint százezer síp
2019-07. szám / Pavlovics Ágota

Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország igazgatója orgonaművészként bátor kez­deménye­ző, az elsők között szólaltatta meg az orgonát szokatlan hangszeres társításokban, újszerű zenei élményeket nyújtva hallgatóságának. Számos zenei ötletét valósította már meg,
ezek egyikének eredménye, hogy évek óta szélesedik azoknak a városoknak a köre, amelyek kis templomait, nagy székesegyházait rendre az orgona hangjára összegyűlő közönség tölti meg. A közeljövő országos zenei programjairól és egy izgalmas újdonságról kérdeztük Szamosi Szabolcsot.

Ön évek óta sokat tesz azért, hogy népszerűsítse hangszerét, az orgonát, idén pedig egyenesen frenetikus programmal álltak elő. Az Orgonák éjszakáján több mint száz helyszínen több mint százezer orgonasíp szólal meg. Kinek a fejéből pattant ki az ötlet?
Sz. Sz.: Az ötlet az enyém. Reméltem, hogy a szokványos keretekből kilépve sokféle lehetőség adódik arra, hogy az orgona titkait a nagy­kö­zönség jobban megismerhesse, nem csak koncertkörülmények között vagy a liturgikus alkalmak hangszereként találkozhassanak vele. A szervezés során egyre jobban látszott, hogy az érdeklődés minden vá­ra­kozást felülmúlt. A Filharmónia Magyarország szervezte a prog­ra­mok vázát, amikhez csatlakozhatott bárki, aki saját templomának hang­sze­rét mutatta be valamilyen általa választott formában. A Fil­har­mó­nia vállalta ennek a prog­ram­sor­nak a szervezési és kommunikációs hátterét. Győr-Sopron megyéből jelentkezett a legtöbb város saját orgonás programmal, Szeged adta a legtöbb helyszínt, és Baranya megyéből olyan kis települések is bekapcsolódtak, mint Mágocs vagy Abaliget. Három nem mindennapi rekordkísérlet is gazdagította az éjszakát. Kovács Szilárd orgonaművészt kértem fel, hogy komponáljon erre az alkalomra egy darabot, mely sokféle hangszeren eljátszható. Remek darab született, egy ősbemutató keretében július 20-án több mint félszáz helyszínen egyszerre szólalt meg a darab ősbemutató keretében, ami önmagában rekord. Kovács Zsolt Máté orgonaművész vállalkozott arra, hogy Budapesten aznap több mint 30 helyszínen játssza el a darabot más-más hangszereken, ami újabb rekordkísérlet. Az volt a célunk, hogy ezen az éjszakán lépten-nyomon orgonákkal találkozzanak az emberek. Siófokon egy hajón, Budapesten a 4-es metró Fővám téri állomásánál is volt mini koncert, de a Váci utcában is szólt az orgona, strandokon, fürdőkben, utcákon találkozhatott a közönség a hangszerrel, máshol zenegépek játszottak orgonamuzsikát, a Várban pedig az orgonakészítés titkairól tudhattak meg többet az érdeklődők. Az általunk szervezett 4 kiemelt hangversenynek az ország 4 nagyvárosa adott otthont, amit a Bartók Rádió hallgatói is nyomon követhettek aznap éjjel. Hagyományteremtő céllal rendeztük meg az OrgonaPont koncertsorozathoz szervesen kapcsolódó, Orgonák éjszakája nevű or­szá­gos zenei eseményt. Fontosnak tartjuk, hogy ez a csodálatos, kultúraformáló hangszer elnyerje méltó helyét az emberek szívében, tudjanak meg minél többet történelméről, készítésének titkairól, szélesedjen, amennyire lehet, a hangszer lehetőségeinek köre a jövőben.

Honlapjukat böngészve, jól látszik, hogy a hangszerek királynőjének különleges ünnepére rengeteg város jelentkezett.
Sz. Sz.: Nagy örömünkre így történt. Ahogy az OrgonaPont augusztusi programjaihoz is egyre több város csatlakozik. Az OrgonaPont 2013-ban vált országossá. Idén már több mint 25 város vesz részt az OrgonaPont augusztusi programsorozatában. A kis templomok kis orgonái és a nagy székesegyházak nagy orgonái egyre több helyütt szólalnak meg, és egyre jobban megtelnek a helyszínek a meghirdetett koncertekre. Ma már nemcsak szlogen, hanem gyakorlat: ha augusztus, akkor OrgonaPont. A Filharmónia Magyarország honlapján mindenki megtalálja a hozzá legközelebb eső helyszínt, ahol könnyed nyáresti orgonahangversenyt rendezünk az OrgonaPont részeként, sokszor más hangszerekkel randevúzva.
hirdetés

Soha nem könnyű és persze nem is igazságos kiemelni helyszíneket és előadókat, mégis megkérem, emeljen ki néhányat közülük.
Sz. Sz.: Az OrgonaPont programsorozat augusztus 2-án indul és augusztus 30-ig tart. A nyitókoncert a pécsi Bazilikában A barokk csillagai című est lesz, Bartl Erzsébet orgonál, Solymosi Péter trombitál. Sopronban, az Evangélikus templomban A lélek hangjai címet kapott esten Kovács Róbert orgonál és a Bubnó Tamás vezette Szent Efrém Férfikar énekel. Akikért az orgona szól a címe a Székesfehérváron, a Szent Imre-templomban szervezett koncertnek, ahol Pólus László csellón játszik, Kovács Szilárd orgonál, és műsoron lesz az Intrada is, aminek az ősbemutatója az Orgonák éjszakáján volt. Ismét az orgonához ül Lantos István, aki Balatonlellén, a Római katolikus plébániatemplomban Sebestyén János emlékére ad koncertet, abból az alkalomból, hogy az orgonasorozat 33 éve indult útjára. Az egri Bazilikában „Nyújtsd ki a mennyből” címmel lesz koncert, amelyen én fogok orgonán játszani és Sebestyén Márta énekel. Augusztus 30-án a záró koncert a pécsi Bazilikában lesz, „Boldog az az ember” címmel, közreműködői Tóka Ágoston orgonaművész és a Pécsi Kamarakórus.

Az OrgonaPont után következik a Zeneszüret, idén milyen programokkal?
Sz. Sz.: Az immár kilencedik Zeneszüret Fesztivált szeptember 5-8. között rendezzük meg Pécsett. Tavaly a billentyű állt a rendezvénysorozat középpontjában, idén a népzenére fókuszál a seregszemle. Nagy­kon­cert­jén a Magyar Állami Népi Együttes lesz a vendégünk. Igazán felemelő érzés, hogy a Zeneszüret nap­jai­ban az ember bármerre jár a városban, klasszikus zenébe botlik. A hangversenyek mellett flash­mo­bok, kiállítások, filmklub, ifjúsági műsorok és váratlan, különleges helyszíneken megszólaló zenekarok népesítik be a köztereket, utcákat. A Zeneszüret idejére elárasztja Pécset a zene, érdemes lesz tehát az ország távolabbi részeiből is ide látogatni a klasszikus zenei csemegéket kedvelőknek.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor