Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Minőség kompromisszumok nélkül
2019-09. szám

A Pannon Filharmonikusok 2019/2020-as ARANYFEDEZET évada a minőségi kikapcsolódás él­mé­nyét ígéri kompromisszumok nélkül a Müpa és a Kodály Központ közönségének.
A tökéletességre való törekvés és a folyamatos fejlődés minden szin­ten megmutatkozik a Pannon Filharmonikusok (PFZ) működésében. A közönség megtapasztalhatja mindezt az évad darabjait hallgatva, me­lyek során minden szezonban bemutatásra kerül egy-egy kuriózumnak tekinthető mű. A muzsikusok számára ugyancsak kiváló visszajelzés, hogy évről évre nő a szakma vagy a közönség által odaítélt díjak sora. A Pannon Filharmonikusok az elmúlt másfél évtizedben folytatott precíz munkájának köszönhetően a hazai zenei színtéren vezető szereplővé vált, így a jövőben komolyabb hangsúlyt kíván fektetni a nemzetközi szerepvállalásaira és fellépéseire.
A Müpa és a Kodály Központ közönsége ebben az évadban nyomon követheti, hogyan képes két vezető karmester az együttes élén kü­lön­bö­ző módon, de mégis egy cél felé navigálni a zenekart. A fővárosi Pannon-bérlet mind az öt péntek esti koncertjén vezető karmestereik állnak a karmesteri pulpitusra, így a Müpa széksoraiban ülőknek lehetőségük lesz arra, hogy a bér­let­so­ro­za­tot hallgatva felfedezzék a másságban rejlő erőt és szépséget, hiszen a két dirigens szakmai életútja és különböző zenei érdeklődése mentén más-más formában hozza majd ki a maximumot a Pannon Filharmonikusok muzsikusaiból, miközben olyan szólisták állnak színpadra, mint Mayu Kishima, Ludwig Mittelhammer, Zempléni Szabolcs, Kelemen Barnabás és Frankl Péter.
Gilbert Varga előszeretettel válogat francia zeneszerzőktől és szívesen mutat be kisebb létszámot igénylő műveket is, így többek között hallhatjuk majd Maurice Ravel, Édouard Lalo vagy César Franck egy-egy művét, de Brahms Szerenádját és Szkrjabin Extázis költeményét is. Bogányi Tibor, aki már 9. évada vezető karmestere az együttesnek, tovább folytatja gondosan felépített munkáját, és olyan nagyzenekari darabokat választott a műsoraiba, mint Robert Schumann versenyműve négy kürtre és zenekarra, Brahms-Schönberg g-moll zongoranégyese vagy Gustav Holst A bolygók című műve.
A közös munka egy olyan pécsi koncertben is megmutatkozik majd, mely az évad egyik kivételes eseményének ígérkezik. A zenekar koncertmestere, Bánfalvi Zoltán legújabb szerzeményének, egy csellóversenynek (Capriccio) az ősbemutatója lesz hallható, melyben Bogányi Tibor csellóművészként, Gilbert Varga karmesterként áll színpadra 2020. március 26-án a Kodály Központban.
Még ezt megelőzően, 2019. november 14-én is sor kerül egy ősbemutatóra: az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány által mentorált Aaron Holloway-Nahum Vernichtung (Megsemmisülés) című basszusklarinét-versenye a román kortárszene-specialista Horia Dumitrache közreműködésével először fog felcsendülni.
hirdetés

Az évad végén, június 4-én szintén a Kodály Központ közönsége hallhatja először Gyöngyösi Levente a trianoni békeszerződés aláírásának centenáriuma alkalmából, a Pannon Filharmonikusok felkérésére írt Trianon kantáta című művét, melynek szövegét Visky András erdélyi író, dramaturg, a Kolozsvári Állami Magyar Színház művészeti aligazgatója jegyzi.
A Kodály Központ és a Müpa hangversenytermei mellett a 2019/2020-as szezonban sem hiányozhatnak az évadtervből a külföldi vendégszereplések. A Déli Kulturális Övezetben folytatott kultúraközvetítő szerepben újabb mérföldkövet jelent, hogy már az évad legelején, 2019. szeptember 20-án meghívást kapott a zenekar Pristinába, ahol Bogányi Tibor vezényletével adta az ünnepi nyitókoncertet a koszovói Magyar Kulturális Hetek keretében. A többéves hagyományt folytatva idén is karácsonyi ünnepi koncertet ad a zenekar Eszéken. Az évad második felében pedig kétnapos turnéra indul az együttes, melynek első megállója a veszprémi Hangvilla Multifunkcionális Közösségi Tér, ahol a Győri Filharmonikus Zenekar meghívására lép fel, majd a híres bécsi Musikvereinben ad koncertet Várdai István közreműködésével és Bogányi Tibor vezényletével.
A Pannon Filharmonikusok Kodály Zoltán szellemiségét megidézve csillagtúrára indul a Dél-Dunántúli Régióban is. A régiós csillagtúrát Pécsett közösségi hetek egészítik ki, amely során a zenekar a város különböző pontjain ad minikoncerteket.
A saját gyártású kisfilmek sorát is bővítette a PFZ. A zenekar tavaly indította el Gundel Takács Gábor főszereplésével készült kisfilmsorozatát, melynek harmadik, egyben záró darabja nemrég került ki az együttes pannonphilharmonic elnevezésű YouTube csatornájára.
A Pannon Filharmonikusok bérletajánló magazinjában szintén minden alkalommal találhatók újdonságnak tekinthető kreatív és grafikai tar­tal­mak. A kiadvány a www.pfz.hu oldalra kattintva online is végig­la­poz­ható.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor