Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Friss, izgalmas, innovatív, mint mindig – Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál
2019-12. szám / Pavlovics Ágota

2020. január 7-20. között hetedik alkalommal kápráztatja majd el az újzene iránt érdeklődőket az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál. A programot a koncertek mellett, melyeken számos ősbemutató is lesz, interaktív beavató foglalkozások, kiállítások, családi programok és filmvetítések alkotják.
A fesztivál kiemelt eseménye a kétnapos nemzetközi szimpózium, melynek témája a női zenei alkotók munkája. A korábbi évekhez hasonlóan számos helyszínen zajlanak majd a Fesztivál eseményei, a teljesség igénye nélkül: Müpa, Trafó, Zeneakadémia, Budapest Music Center (BMC). A mámorító kínálatról, kuriózumokról Gryllus Samu zeneszerzőt, a fesztivál egyik megálmodóját kérdeztük.

Évről évre gazdagabb és egyedibb az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál programja, reménytelen vállalkozás a teljes felsorolás, de legalább néhány különösen fontos eseményre hívjuk fel a figyelmet.
G. S.: Kuriózum a kölni Asasello Quartet szereplése a Fesztiválon. Ta­valy is vártuk őket, akkor nem sikerült, annál nagyobb öröm, hogy idén január 12-én a CEU-n, 13-án pedig a BMC-ben hallhatja őket a kö­zön­ség. Ráadásul a második műsort négy magyar szerző (Solti Árpád, Varga Judit, Balogh Máté, Tornyai Péter) új vonósnégyesei adják. A műveket az NRW Kulturstiftung, azaz az Észak-Rajna-Vesztfália Kul­tu­rá­lis Alapítvány rendelte tőlük fennállásának 30. évfordulója alkal­má­ból az Asasello számára. Ritkán fordul elő, hogy négy fiatal magyar zeneszerző kap ilyen felkérést. A darabok ősbemutatója 2019. de­cem­ber 16-án lesz Németországban.

Két est keretezi a Fesztivált, január 9-én a Zeneakadémia Solti ter­mé­ben lesz a nyitókoncert, a záró koncert pedig január 20-án a BMC koncerttermében.
G. S.: A nyitókoncerten az Ensemble Interface, míg a záró koncerten a LUX:NM adja elő Varga Judit pár-kompozícióját, az Anamorphoses 01, illetve 02 címűt. A nyitókoncerten Nagy Andrea, budapesti születésű, Freiburgban élő basszusklarinét specialista is játszani fog. A műveket az Átlátszó Hang és a berlini női elektronikus zenei fesztivál, a Heroines of Sound rendelte a művésztől két német együttes számára. A felkérésre a zeneszerző két együttes számára komponált két olyan művet, melyek egymással össze­füg­genek, sőt számos szempontból azonosak, mégis önállóak. A záró est műsorát a berlini fesztivál kurátora, Bettina Wackernagel állította össze, akivel a koncert előtt beszélgetünk az elhangzó művekről, illetve fesztiválkurátori munkájáról.

Mit tudhatunk a Longleash trióról és mivel érkeznek az Átlátszóra?
G. S.: Szintén kuriózum az amerikai Longleash trió, akik a nevüket a CIA egyik műveletétől kölcsönözték, amelynek célja volt az amerikai avantgárd szabad légkörének az eljuttatása a kelet-európai diktatúrákba. A hegedű, cselló, zongora összeállítású együttes nagyon szép zenét játszik. Január 16-án a CEU-n mu­tat­koz­nak be, Adam McCartney ír zeneszerző lesz a vendégünk, ő állította össze műsorukat is Paysages címen

Január 17-én a BMC koncerttermében lesz az UMZE Voice Twist című estje, milyen műsorral?
G. S.: Az UMZE együttes koncertjén az énekhang különböző megjelenéseire fókuszálunk. A koncert címét Szigetvári Andrea ősbemutatóként elhangzó műve adta. Ez a mű az Átlátszó Hang felkérésére, a MusicaFemina International program részeként, a Kreatív Európa támogatásával született meg, az est két további zeneszerzőnőjének műveit pedig a program pályázatán választottuk ki a programba.
hirdetés

Apropó nők, az Átlátszó Hang idei programjaiban különleges hangsúlyt kapnak a nők.
G. S.: Igen, igyekeztünk különös gondot fordítani arra, hogy zeneszerzőnők műveit is legalább olyan meny­nyi­ség­ben mutassuk be, mint férfi pályatársaikét. Sőt, január 8-9-én kétnapos nemzetközi szimpóziumot szervezünk, MusicaFemina International címmel, amelyre 14 országból érkeznek kutatók. A szakmai konferencián kerekasztal-beszélgetések és prezentációk mellett helyet kap a magyar női underground színtér fontos eseménye, a Ladyfest Budapest különkiadása is a Három Hollóban.

Még mindig a nőknél maradva, meghökkentő ténnyel szembesít az a német dokumentumfilm, amely a Fesztivál zárónapján a BMC könyvtárában lesz látható.
G. S.: Komponistinnen (Zeneszerzőnők) a címe annak a német dokumentumfilmnek, melyben Kyra Steckeweh zongoraművész tanulmányai során döbbent rá arra a statisztikai tényre, hogy a komolyzenei repertoár száz leggyakrabban játszott zeneszerzője között egyetlen nő sincs. Tim van Beveren film­ren­de­zővel a hiányzó zeneszerzőnői örökség után kezdtek kutatni. A film fókuszába végül négy, a 19. század végén, illetve a 20. század elején élt zeneszerzőnő – Mel Bonis, Lili Boulanger, Fanny Hensel és Emilie Mayer – élete és életműve került.

Bizsergető lehetőség, hogy a Müpában Frauke Aulbert estje előtt a vállalkozó szellemű közönség beat­boxot tanulhat.
G. S.: Ha nem is lehet egy óra alatt megtanulni tökéletesen beatboxolni, a koncert előtti foglalkozás alatt bele lehet látni abba, hogy az éneklésen túl mennyi izgalom van a hangokban, milyen különleges vokális technikák léteznek. A foglalkozást Rubik Ernő Zoltán zeneszerző tartja. A koncerten pedig Frauke Aulbert döbbenetes tehetségű operaénekes mutatkozik be, aki számos tradicionális és új keletű énektechnikát is elsajátított. Szólóestjén hallhatunk majd számára komponált – többek között beatboxot is alkalmazó – új műveket, elektronikus eszközök használatával kiegészített performatív darabokat, illetve szóló énekhangra született kompozíciókat, amelyek azt mutatják, miként bővült a 20. század második felében a színpadi vokális előadóművészet eszköztára. Az est vendége Bartha Márk zeneszerző, kétszeres magyar beatbox-bajnok lesz. Az újzene innovatív világában való kalandozás során Fazekas Gergely zenetörténész lesz a közönség segítségére a művek bevezetőivel.

Sajnos már csak néhány családi, illetve gyerekprogram megemlítésére van módunk.
G. S.: Lesz Fiúhang, lányhang címen Liszt-kukacok Akadémiája a Zeneakadémián, Lilla és tündérbogyó címmel hangszeres meseszínházi előadás óvodásoknak a Vakok Iskolájában a Gardrób Csoport előa­dá­sában, A hangok titkos élete címmel pedig családi beatbox színház a Müpában.



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor