Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 25., csütörtök
Márk

 
 
Nyomtatható változat
Fesztivál
Budapesti Tavaszi Fesztivál
2014-03. szám

Az április 6-ig tartó BTF még ezekben a napokban is több különleges zenei csemegével várja a közönséget. A latin világ egyik kiemelkedő tehetsége, az uruguayi születésű, varázslatos hangú basszbariton, Erwin Schrott április 2-án ECHO Klassik-díjas Rojotango lemezének műsorával, tangóénekesként hallható a Vígszínházban a Rojotango Ensemble autentikus kíséretében.

A BTF egyik kiemelt programhelyszíne az újranyílt Vigadó. Itt lép fel április 1-jén a The Hilliard Ensemble, amely az angol énekes kultúra egyik legjelesebb képviselője, tagjai a régi és az új zene, a tradicionális és a kísérletező előadásmódok elkötelezett hívei. 2-án három első rangú muzsikus ad különleges trióhangversenyt. Stuller Gyula, Perényi Miklós és Rohmann Imre Mozart-, Debussy- és Schubert-darabokat játszik. Nicolas Altstaedt, német csellista 5-én Kelemen Barnabással ad közös koncertet a Vigadóban.
A világ legnagyobb tehetségű kortárs dalszerzői között számon tartott, New York-i születésű Rufus Wainwright április 3-án a Művészetek Palotájában ad koncertet. A feldolgozásokban és saját dalokban, zeneszerzőként és szövegíróként egyaránt briliáns Rufus Wainwright 1998 óta hét stúdióalbumot jelentetett meg, és számos nagynevű előadóval rögzített közös számokat, de élőben a színpadon is lenyűgöző előadó, akár zenekarral, akár szólóban lép fel.
Ahogy tíz évvel ezelőtti jubileumán, idén is különleges koncerttel ünnepli a Budapesti Tavaszi Fesztivál Eötvös Pétert. A nemrég hetvenesztendős múlt zeneszerző DoReMi című hegedűversenyének magyarországi bemutatója áll a moldáv származású, Svájcban élő hegedűművész, Patricia Kopatchinskaja és az MR Szimfonikusok április 4-i műsora fókuszában, a Művészetek Palotájában.
Kovács Antal roma balladája az elválás és az egymásra találás katartikus konfliktusára épül, de messze túlmutat a története keretéül szolgáló szerelmi háromszögön. A Somnakaj ősbemutatóját kiváló énekes előadásában hallhatjuk április 4-én a Művészetek Palotájában: Mező Misi, Kovács Antal, Rácz Kati, Falusi Mariann és Tompos Kátya mögött olyan hangszeres kiválóságokkal, mint Balogh Kálmán, Szirtes Edina Mókus, Kovács Ferenc, Marko Markovic és Kathy Horváth Lajos.
hirdetés

1995-ben Szentendrén alakult meg a Söndörgő együttes, melynek zenéjét nemcsak a kirívó virtuozitás és a lehengerlően friss előadásmód teszi különlegessé, hanem tamburákra épülő hangszerelése is, mely – fúvós és ütős hangszerekkel megtoldva – a Balkán legsűrűbb zenei rétegeit is abszolút hitelességgel képes megszólaltatni. Hamarosan napvilágot lát a Söndörgő legújabb, Tamburocket című lemeze is, melynek számait bemutatja az április 5-i húszzéves jubileumi koncertjén is a Zeneakadémián.

Rimszkij-Korszakov Seherezádéja valószínűleg szerepel a harminc legismertebb klasszikus zenemű között. Ám azt már jóval kevesebben tudják, hogy az orosz zeneszerző igencsak kedvelte a népdalok világát, és több dalt is komponált. Most itt a ritka alkalom, hogy ezeket a remekműveket élőben is meghallgassuk a zeneszerző születésének 170. évfordulója alkalmából április 6-án a Budapest Music Centerben. Az énekesek között lesz az örmény születésű szoprán, Karine Babajanyan és az Operaház magánénekese, Wiedemann Bernadett. A két szólistához a moszkvai születésű basszista, Misa Selominyszkij csatlakozik, a triót Virág Emese zongoraművész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem docense kíséri.
Egy barokk zenei ritkaság modern kori bemutatójával zárul április 6-án a Művészetek Palotájában a Budapesti Tavaszi Fesztivál. Rameau 1745-ben keletkezett opera-balettje, a Polümnia ünnepei megírására XV. Lajos király adott megbízást a franciák fontenoy-i csatában aratott győzelme után. A bemutató a Versailles-i Barokk Zenei Központtal együttműködésben valósul meg, így az előadók között olyan nemzetközi sztárokat köszönthetünk, mint Véronique Genst, a világhírű barokk szopránénekest vagy Mathias Vidalt, akik a Vashegyi György vezette Orfeo Zenekarral és Purcell Kórussal lépnek fel.


vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor