Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
„Micsoda frissesség és erő!”
2015-12. szám

Sárgán hömpölygő dallamok, spanyol fieszták és fergeteges örömtánc – a Budapesti Fesz­ti­vál­zenekar január 14. és 16. között bebizonyítja, hogy ha kell, a magyaron kívül finnül, olaszul, spanyolul és csehül is remekül beszél. Aki az este során végigvisz minket Európán: a világhírű finn karmester, Jukka-Pekka Saraste.

„Jean Sibelius egyike a legcsodálatosabb és legszívmelegentőbb zeneszerzőknek, akiket ismerek. Nem nézett sem jobbra, sem balra, nem követte a trendeket, és nem figyelt a divatra, mindig a saját útját járta. Zenét szerzett, valódi zenét. A 2. szimfóniája megírásakor már teljesen kiforrott stílusa volt. Micsoda frissesség és erő!” – Otto Klemperer német karmester és zeneszerző ilyen szenvedéllyel írt Jean Sibelius munkásságáról, akinek II. (D-dúr) szimfóniáját a Budapesti Fesztiválzenekar játssza el a Müpában január 14. és 16. között.
A finnek imádott zeneszerzője különleges tulajdonsággal bírt: nem­csak hallotta, de látta is a hangokat. Liszt Ferenc, Ligeti György, Vladimir Nabokov, Vaszilij Vasziljevics Kandinszkij és Nikola Tesla is szinesztéziásak voltak, ami kifejezetten jól jöhet az olyan kreatív te­rü­le­te­ken, mint a zene, a képzőművészet vagy éppen a színjátszás.
Sibelius az A-dúrt kéknek látta, a C-dúrt pirosnak, az F-dúrt zöldnek, a D-dúrt pedig sárgának. A Fesztiválzenekar épp a Klemperer által is emlegetett, könnyed és optimista D-dúr szimfóniát játssza el, így egy garantáltan „sárga” koncertre válthat jegyet a közönség. Pláne, hogy a darabot egy olaszországi utazás ihlette, így izgalmasan keverednek benne az olaszos ritmusok a finn melódiákkal.
A koncerten, amelyen a finn karmester, Jukka-Pekka Saraste vezényel majd, egy kortárs finn zeneszerző, Magnus Lindberg kirobbanó erejű művét, a spanyol fieszták hangulatát megidéző Feriát is hallhatjuk. Ezen a hangversenyen valószínűleg a legautentikusabb és leghozzáértőbb kezekbe kerül a darab, hiszen már a premierjén is Saraste vezényelte 1997-ben a Finn Rádiózenekar előadásában. A Daily Telegraph így írt róla: „Lindberg hangszerelése maga a csoda: nagyon színes és sűrű, mégis mindig tiszta és érthető. S hogy honnan merített? A finn kortárs szerzőre a berlini punk rocktól a japán doboláson át a minimalizmusig rengeteg minden hatott. Érdemes elmerülni benne.”
hirdetés

A finn egyeduralmat egy nagyon nagy technikai felkészültséget igénylő Dvorák-hegedűverseny (a-moll) töri meg, amelyet a német hegedűművész, Christian Tetzlaff játszik majd. A darabról azt mondják, „csodálatos, erőteljes és ártatlan” mű, ami egyenesen egy fergeteges örömtáncba torkollik. A hegedűverseny érdekessége, hogy a magyar hegedűművész, Joachim József ihlette, aki viszont a nagyközönség előtt sosem játszotta el a darabot, mert rengeteg fenntartása volt vele kapcsolatban.

Müpa
Január 14–16.

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor