Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Virtuozitás és féktelenség Midori Seilerrel és a BFZ barokk együttesével
2016-09. szám

Adott egy finom és érzékeny hegedűművész, aki a testrészeként használja a hangszerét, egy kontratenor, aki már gyerekként a világ legrégebbi kórusában énekelt szóló szerepeket, és egy
zenekar, amit New Yorktól Abu-Dzabiig ünnepelnek. Itáliai barokk Midori Seilerrel, Terry Wey-jel és a Budapesti Fesztiválzenekar barokk együttesével október 23-án a Zeneakadémián.

„Már alig várom, hogy Budapesten lehessek, ahol a világ legjobb zenekarával, a Budapesti Fesztiválzenekarral muzsikálhatok együtt. Közös koncertjeinken a 18. század legnagyobb sztárzeneszerzői, Antonio Vivaldi és Alessandro Scarlatti műveit is eljátsszuk” – meséli a japán-bajor származású világhírű hegedűművész, Midori Seiler, aki szólistaként és művészeti vezetőként lép fel a Fesztiválzenekar barokk együttesével Budapesten.
A régizene-specialista több szállal is kötődik Magyarországhoz; először 1986-ban járt itt, de akkor még csak egy dolog, a somlói galuska hagyott benne igazán mély nyomokat. Azóta a zenei kapcsolatot is igen szorosnak érzi az országgal: az egyik mestere Végh Sándor hegedűművész-karmester volt, két évvel ezelőtt igen finom és elegáns koncertet adott a Fesztiválzenekarral az Európai Hidak fesztiválon, emellett pedig nagyon szereti Liszt Ferenc szimfonikus műveit is.
Seiler a BFZ barokk együttesével ezúttal is korabeli barokk hangszereken kelti életre a már említett Vivaldi és Scarlatti művei mellett Albinoni, Galuppi és Platti dallamait. Igazi itáliai, féktelen és virtuóz utazásra számíthatunk egy olyan világba, ahol még mélyen hittek a zene boldogító hatásában. Az élményt a színpadon megelevenedő barokk gesztusok és kosztümök teszik még valószerűbbé.
A koncert másik főszereplője a 31 éves kontratenor, Terry Wey lesz, aki valójában már kisfiúként sztár volt, hiszen a világ legrégebbi kórusának, a Bécsi Fiúkórusnak (Wiener Sängerknaben) volt a szoprán szólistája. Az együttest I. Miksa német-római császár alapította 1498-ban, a szigorú szabályairól és kemény munkarendjéről ismert kórus öröksége pedig a mai napig él. Wey felnőttként is a pályán maradt, és ma már ott van a világ legfontosabb koncerttermeiben a bécsi Musikvereintól a New York-i Lincoln Centerig. A Fesztiválzenekar hangversenyén egy Scarlatti-kantátát énekel majd, akit Bach és Händel mellett a barokk zene egyik legnagyobb alakjának tartanak.
„A maga idejében a barokk zene is újdonság volt, olyasmi, amit senki nem hallott korábban, és ami meglepte a közönséget” – vallja Midori Seiler, aki ezúttal is ezt követve muzsikál majd. – „Minden olyan felfedezés magával ragad, amelynek során valamiről, amit ismertnek hittünk, kiderül, hogy valójában meglepően más.”
hirdetés









vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor