Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 16., kedd
Csongor

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Elmerülve a komolyzene energiaáramlataiban
2017-04. szám / Pavlovics Ágota

Csíkszentmihályi Mihály, magyar származású pszichológustól tanultuk meg a flow, az áramlat fogalmát. Ezt a különösen gazdag jelentéstartalmú szót választotta a Pannon Filharmonikusok
2017/18-as évadának mottójául. Horváth Zsolt igazgatóval elsősorban a zenekar következő évadjának budapesti hangversenyeiről beszélgettünk.

Gratulálok, igazi telitalálat a mottó – energiaáramlás –, amellyel 2017/18-as bérleteiket ajánlják a közönségnek.
H. Zs.: Graf Orsolyát, a marketingesünket illeti a dicséret, ő javasolta. A Pannon Filharmonikusok kreatív team-munkában dolgozik. Nálunk a marketing és a jegyeladás közé nem lehet egyenlőségjelet tenni. 2003 óta, amióta én töltöm be az igazgatói posztot, sok mindent vál­toz­tat­tunk, és úgy látom, mára követőink is vannak. Két évre előre dolgozunk, és igyekszünk minden információt integrálni, ami a zenekar viselkedését jellemzi. Tudnunk kell a közönségünk elvárásait, is­mer­nünk kell az új generációk, a fiatalok életmódjának bennünket is érintő elemeit. Valójában, amit csinálunk, alkalmazott tudomány. A nálunk folyó csapatmunka bővebb és szélesebb, mint a zene. Amikor az utolsó simításoknál tartunk, és szlogent keresünk egy évadhoz, nemcsak ráakasztunk egy nevet, hanem az a fantasztikus dolog áll elő, hogy a kiválasztott mottóról kiderül, a program lelkéből fakad, önazonos. Ahogy idén is történt. A kreatív tervezési folyamat végén úgy éreztünk, nincs más szó, ami jobban kifejezi programunk lényegét, mint a flow. Azok a fantasztikus sikerek, amelyekkel szerénytelenség nélkül büszkélkedhetünk, ezeknek az inspiratív folyamatoknak az eredményei. Az gondolom, hogy a Pannon Filharmonikusok bérletei is ezt a friss szemléletet tükrözik.

Sokféle bérletet kínálnak, sajnos mi csak a budapesti sorozat hangversenyeire vagyunk kénytelenek szorítkozni.
H. Zs.: A kezdetektől természetes törekvésünk volt, hogy Budapest zenei életének részesei legyünk. Az, hogy a fővárosban is megmérettesse magát a zenekar, erős inspiráció volt. Ma már otthon vagyunk Budapesten, és változatlan célunk, hogy unikálisat mutassunk. Olyan rendkívüli muzsikusokat hozunk a fővárosba, akikkel a budapesti közönség is csak ritkán találkozhat. Ami a technikai változásokat illeti, tavaszi budapesti sorozatunk 5 koncertjét most az egész évadban szétterítjük. A szeptemberben induló Pannon-bérlet hangversenyei szokás szerint a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében lesznek. Nem kis büszkeség számunkra, hogy a zenekar Müpa-sorozata köré az évek során rajongótábor alakult.

Menjünk végig a Pannon-bérlet öt koncertjén. Mitől lesz különleges az első?
H. Zs.: A szeptember 29-i koncert címe Szláv kaleidoszkóp, és a címéhez híven nagy szláv zeneszerzők művein keresztül keresi a szláv lélek titkait. A Dmitrij Boriszovics Kabalevszkij, Pjotr Iljics Csajkovszkij és Antonín Dvorák műveiből összeállított műsor szólistája a kitűnő hegedűművész, Benjamin Schmid, a karmester pedig Bogányi Tibor lesz. Benjamin Schmid szoros kapcsolatot ápol a Bécsi Filharmonikusokkal, a salzburgi Mozarteum professzora, mesterkurzusokat tart a Berni Főiskolán. A 2016/2017-es és a 2017/2018-as évadban a Pannon Filharmonikusok rezidens szólistája. A kiváló muzsikus mára összeforrt a zenekarral.

A második, novemberi koncert címe Az élet és a halál táncai, mit fed a cím?
H. Zs.: A Bartók Béla, Liszt Ferenc, Richard Strauss, Claude Achille Debussy műveiből összeállított est karmestere Cristian Mandeal, a szólista a Pannon Filharmonikusokkal rendszeresen koncertező zon­go­ra­mű­vész, Bogányi Gergely. Az est a mozgásról és az organikusságról szól az élet statikusságával szemben.
hirdetés


2018. február 23-án kerül sor a Kontinenseken át című koncertre.
H. Zs.: A februári koncerten elhangzó darabok: John Adams húsz éve bemutatott Short Ride in a Fast Machine című műve, Samuel Barber Hegedűversenye és két részlet Szergej Prokofjev Rómeó és Júlia című opusából. Barber művét szeretném kiemelni több okból is. Az első, hogy a Pannon Filharmonikusok a szokásosnál többet foglalkozik angolszász művekkel. A ritkán hallható Barber Hegedűverseny egy óriási folyam, nehéz darab, de ha engedjük, hogy magával ragadjon, beszippant, és a nagy rácsodálkozás után elmerülhetünk benne. A mű szólistája Baráti Kristóf, napjaink egyik legkeresettebb hegedűművésze. A koncert karmestere Gilbert Varga, aki igazi világsztár, csodálatos maestro.

A tavasz kezdetéhez jól passzoló Ereje teljében című hangversenyükre március 23-án kerül sor.
H. Zs.: A cím Elgar pompás Győzelmi indulójára és az idehaza kevéssé ismert, 20. századi brit zeneszerző, William Walton Gordonkaversenyére éppúgy igaz, mint Rimszkij-Korszakov Seherezádéjára. Az est érdekessége, hogy Walton Gordonkaversenyét ezúttal Várdai István játssza, aki szintén a szó valódi értelmében világsztár, és december óta egy ritkaságon, egy 1673-as Stradivari-csellón játszik. Walton nehéz, ám rendkívül inspiráló művét korábban egy japán hegedűművésznő tolmácsolásában hallhatta a közönség. Az est karmestere, Bogányi Tibor, aki 2017/2018-től a hetedik évadát tölti a Pannon Filharmonikusok vezető karmestereként. Nemzetközi hírnevét a Turkui Szimfonikus Zenekar vezető dirigenseként alapozta meg, gordonkaművészként itthon és külföldön is rendszeresen koncertezik.

A bérlet záró koncertje csupa „G”.
H. Zs.: Valóban, hiszen a jövő májusi műsorban két G-dúr, szünet után pedig egy g-moll mű szerepel. Grieg Holberg-szvitje rendkívül népszerű. A G-dúr zongoraverseny viszont már Ravelé, és persze a kitűnő horvát zongoristáé, Dejan Lazicé. A művész remekül illeszkedik a bérletsorozat szólistái közé, mindannyian negyven év körüliek. A második rész különleges ősbemutató lesz. Grieg g-moll vonósnégyesét Vass András karmester saját átiratában dirigálja. Nagy szeretettel ajánljuk koncertjeinket, miközben készülünk, folyton bizsereg az ujjunk. Türelmetlenül várjuk, mikor kezdhetünk már hozzá.





vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor