Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 28., csütörtök
Gedeon, Johanna

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
Túl a tízezredik hangszert próbálón
2017-04. szám / K. B.

Az NKA Cseh Tamás Program március elején indította útjára a Hangszert a kézbe programsorozatát. A Hangszeresek Országos Szövetsége (HANOSZ) által szervezett program célja, hogy minél többen próbáljanak ki hangszereket, és kóstoljanak bele a könnyűzene tanulásába. Az első három állomáson több mint tízezer látogatója volt az eseménynek.

A Hangszert a kézbe megvalósítása érdekében az NKA Cseh Tamás Program – a lényegében ezzel útjára induló kilencedik alprogramja részeként – meghívásos pályázat révén 60 millió forintos támogatást nyújtott a HANOSZ-nak. A nyolcállomásos, városonként egy-egy héten át zajló esemény azonban nem valósulhatott volna meg a hangszerforgalmazók hasonló méretű saját forrása nélkül, aminek köszönhetően a négyszáz négyzetméteres kiállítóterekben több mint száz, vadonatúj hangszer várja az érdeklődőket.
– A Hangszert a kézbe ötlete részben annak a kutatásnak az eredménye, amely megmutatta, hogy azokból lesznek a tudatos könnyűzenei fogyasztók, akik egy koncertért, egy zeneletöltésért vagy egy hanghordozó vásárlásért hajlandóak fizetni; akik maguk is tanultak, tanulnak zenélni vagy játszottak, játszanak valamilyen hangszeren. Tehát ezzel a programsorozattal ma az is a célunk, hogy bővítsük azoknak a számát, akik holnap fizetnek a magyar könnyűzenéért – monda el Bajnai Zsolt, az NKA CSTP Ideiglenes Kollégium vezetője.
A programsorozatot Doncsev András, az NKA alelnöke indította útjára Szolnokon, ahol öt nap alatt több mint 3500 látogatója volt a kiállításnak. Március második hetében, Debrecenben közel négyezren, legutóbb pedig Nyíregyházán pedig háromezren próbálták ki a hangszereket, vettek részt a rendhagyó énekórákon vagy éppen a kísérőrendezvényként szervezett előadások vagy koncertek valamelyikén.
– Mind a három helyszínen volt olyan nap, amikor este egyszerűen nem tudtuk bezárni a kiállítást, mert a látogatók annyira belefeledkeztek a zenélésbe – mesélte Andrásik Remo, a HANOSZ főtitkára, a Hangszert a kézbe főszervezője. – Délelőttönként a helyi iskolákat várjuk szervezett csoportokban, részben a rendhagyó énekórákra, részben a kiállítótérbe, hogy szakemberek segítségével próbálják ki a gitárokat, a basszusgitárokat, a különböző billentyűs és ütős hangszereket, az elektronikus zenei és a hangtechnika eszközöket. Délutánonként pedig a kiállítással párhuzamosan a Cseh Tamás Program más alprogramjai révén rocktörténeti és menedzsmentképzési előadások zajlanak, illetve az adott város és a CSTP Induló Előadói Alprogramjában támogatott zenekarok lépnek fel. Így a harmadik helyszín után azt mondom, már meg se lepődünk, amikor valakit órákon át látunk a kiállítótérben, vagy éppen a kijáratnál egy tizenéves fiúcska zokog, mert haza kell mennie.
hirdetés

A Hangszert a kézbe sorozat ebben a fél évben hét vidéki nagyvárosban, illetve a fővárosban mutatkozik be. Az április 25-i, a szegedi Agóra-beli programot követően május 9-én a pécsi Zsolnay Kulturális Negyedben várja a látogatókat, majd 23-án a szombathelyi, 30-án pedig a kecskeméti Agórában nyitja meg kapuit. Nyolcadik állomása pedig Budapesten, a Cseh Tamás Program évadzáró fesztiválján lesz a Várkert Bazár Déli Palotájában, ahol június 21-24-ig lehet majd bárkinek hangszert a kezébe venni.




vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor