Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 19., kedd
József, Bánk

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Mendelssohn-est a reformáció jegyében
2017-05. szám / Jónás Ágnes

Immár hagyományosan a Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi koncertjével veszi kezdetét a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Budapesti Nyári Fesztivál három hónapon át tartó gazdag programsorozata. Hazánk egyik legrangosabb szimfonikus együttese önmagában is a minőség
garanciája, amely kivételes szakmai érzékenységgel, a komolyzene értő és élményszerű tolmácsolásával ejti rabul a közönség szívét. A reformáció ötszázadik évfordulója előtt tisztelgő június 9-i hangversenyről, a sztárvendég Hilary Hahnról Hamar Zsolttal, a Nemzeti Filharmonikusok Liszt Ferenc-díjas zenei­gaz­ga­tó­jával beszélgettünk, aki elárulta azt is, hogy hogyan szeretné továbbvinni a Kocsis Zoltán teremtette ha­gyo­má­nyokat, és hogyan kívánja elindítani a változást.

Talán nem túlzás azt mondani, hogy óriási kihívás Kocsis Zoltánt követve a Nemzeti Filharmonikusok élén dolgozni.
H. Zs.: Ezen kívül felemelő, felelősségteljes és rendkívül izgalmas.

Melyek azok a változások, amelyek már az ön egyéni elképzeléseit, ízlését képviselik?
H. Zs.: A következő évadra jóval több koncertet tervezünk, új hely­színeken lépünk fel, és szélesítjük a repertoárt, ami nem könnyű, hiszen kevés olyan muzsikust ismertem, akinek nagyobb rálátása lett volna a zeneirodalomra, mint Kocsis Zoltánnak. Az elmúlt években a Nemzeti Filharmonikusok inkább a nagyközönség számára kevésbé ismert műveket helyezte előtérbe, a törzsrepertoárból, a „slágerekből” kevesebbet játszott az elmúlt években. Most óhatatlanul kicsit ebbe az irányba is kell lépnünk, vagyis olyan műveket adunk elő, melyek a hallgatóság számára jól ismertek és nagy népszerűségnek örvendenek.

Igaz, hogy egy évig nem játszanak Bartókot?
H. Zs.: Igen, ez egy önként vállalt moratórium. Nem könnyen meghozott döntés volt ez, ugyanis Bartók az én zenei univerzumomban is központi helyen álló szerző, ráadásul a Hesseni Állami Színházban fő­ze­nei­gaz­ga­tó­ként eltöltött öt évem alatt csaknem a teljes Bartók-életművet bemutattuk. Érzelmi és szakmai okokból is gyászévet tartunk – így tisztelgünk az elmúlt ötven év egyik legnagyobb Bartók-inter­pre­tá­to­rá­nak, a magyar zene egyik legnagyobb alakjának emléke előtt. Csupán egyetlen kivételt teszünk: Eötvös Péter a jövő évadban megtisztel bennünket jelenlétével, és A kékszakállú herceg várát, valamint saját, Senza sangue című egyfelvonásos operáját (A kékszakállú herceg várának párdarabját) vezényli majd.

Kocsis Zoltán emlékének ajánlják a június 9-i nyitókoncertjüket, a Mendelssohn-estet. Milyen embernek ismerte őt?
H. Zs.: Ő egy – átvitt értelemben véve – másik univerzumból jött, lenyűgöző személyiség volt. Mindig is egy magasabb szakmai szintet képviselt, s elmondhatatlan boldogságot és hálát érzek, amiért vele egyazon korban és helyen élhettem. Majdhogynem földöntúli képességekkel és adottságokkal rendelkezett. Kitölthetetlen az az űr, amit hátrahagyott.
hirdetés

A koncert egyben tisztelgés a reformáció ötszázadik évfordulója előtt.
H. Zs.: Evidens volt, hogy játszunk Bachot, hiszen ő volt a protestáns egyházi zene jeles képviselője, noha a zeneszerző géniusz műveinek előadása felvet bizonyos szakmai kérdéseket, többek között azt, hogy mennyire kell szerzeményeit autentikusan játszani, s hogy megteheti-e egy nagy szimfonikus zenekar, hogy figyelmen kívül hagyja az elmúlt évtizedekben kialakult Bach-kultuszt. Úgy döntöttünk, hogy ezúttal – tekintettel a hangverseny helyszínére – Bach műveit nem próbáljuk meg historikus módon megszólaltatni. Felcsendül majd a c-moll passacaglia, mely, úgy gondolom, rendkívül erős indítása lesz az estnek. A reformáció ötszázadik évfordulójának jegyében idén az százhetven éve elhunyt zeneszerző, Mendelssohn művei is felcsendülnek, elsőként az V. (Reformáció) szimfónia, valamint az e-moll hegedűverseny.

Utóbbit sztárvendégünkkel, a háromszoros Grammy-díjas, amerikai Hilary Hahn hegedűművésszel közösen adják elő.
H. Zs.: Nagy öröm számunkra, hogy vele dolgozhatunk. Pontosan, artisztikusan, kifejezően, és meg­győzően hegedül. Kiváló muzsikus és csodálatos személyiség, már-már angyali, transzcendens teremtés. Külön öröm, hogy épp Mendelssohnt játszik velünk. Azt remélem, hogy egy jó hangulatú, különleges estében lesz része a zenekedvelő közönségnek.

Egyébként az ön interpretációjában mit jelent a reformáció?
H. Zs.: Luther a közérthetőség fontosságát az első pontok egyikeként határozta meg; nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy a hit, a Szentírás szövege a köznép számára is érthető és élvezhető legyen. A reformáció a művészetben egy rendkívül antropomorf élmény és képződmény, így a mi hivatásunk Luthe­ré­hez nagyon hasonló: a művészetet, a zeneműveket kívánjuk az „átlagember” számára értelmezhetővé, átélhetővé tenni.






vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor