Impresszum | Előfizetés  
  2024. április 19., péntek
Emma

 
 
Nyomtatható változat
Ajánló
A zeniten innen és túl
2017-07. szám

Amíg augusztusban az Edinburgh-i Nemzetközi Fesztivál és a New York-i Mostly Mozart Fesztivál világhírű színpadain lép fel a Budapesti Fesztiválzenekar Fischer Iván Don Giovanni-ren­de­zé­sé­vel, addig szeptemberben az itthoni müpás koncertek mellett újabb ingyenes Közösségi Hetet szerveznek az ország legkülönbözőbb szegleteiben.

A Don Giovannit rengetegen színre vitték már, de Fischer Ivánnak és a Fesztiválzenekarnak 2011-ben sikerült úgy megragadnia a művet, hogy azzal nemcsak a magyar közönséget, de a New York-i Mostly Mozart Fesztivál hallgatóságát is pillanatok alatt feltüzelte és elkápráztatta. A Seen and Heard International akkor azt írta: „ez a Don Giovanni lesz ezentúl az etalon”. A BFZ zeneigazgatója az évad felütéseként új sze­reposz­tás­ban, a világ egyik legnépszerűbb Don Giovannijával, Chris­topher Maltmannel a főszerepben rendezi meg ismét Mozart gran­dió­zus operáját, a már jól ismert szcenírozott koncert formájában.
A Fesztiválzenekar muzsikusai ugyanolyan otthonosan mozognak a világ mindenki számára áhított színpadain, mint egy eldugott, romos zsinagógában valahol a világ végén. Az eszköz és a misszió mindenütt ugyanaz: megosztani a zene szeretetét és varázsát.
„Még ma is hatása alatt vagyok gyönyörűséges pénteki koncertjüknek Debrecen Lencztelepen. Csodálni való a világszínvonal, amelyet képviselnek. Minden tiszteletem azért a misszióért, amelyet teljesítenek azzal, hogy az ország kis helyeire is elviszik magas művészetüket” – írta Berkesi Sándor Liszt-díjas karnagy a zenekar egyik legutóbbi templomi koncertje után. Azok, akik szeretnének részesülni ebből az élményből szeptemberben Szegeden (szeptember 9.), Balatonbogláron (szeptember 10.) és Budapesten a Hold utcában (szeptember 11.) találkozhatnak a zenekar barokk együttesével.
hirdetés

Az elhagyott vagy funkcióját vesztett zsinagógákba is érdemes elmenni zenét hallgatni és tanulni a zsidó múltról, az épület rejtett történeteiről. Ezúttal Balatonfüreden (szeptember 10.), Baján (szeptember 11.) és Jánoshalmán (szeptember 13.) koncertezik a BFZ kamaraegyüttese többek között klezmer zenével és ínycsiklandozó flódnival. A legutóbbi tokaji koncert után így írt közönségük egyik tagja: „A koncert meghitt, különleges atmoszférájú, néhol megindító volt. Megható érzés még azon társaink számára is, akik a megrendítő zsidó múlt megidézésében nem voltak érintettek.”
A világhírű zenekar kamaraegyüttesei ezen a Közösségi Héten is tizenkét idősotthonban muzsikálnak majd, mert ahogy a Migazzi Otthon egyik vezetője fogalmazott: „A zeniten túl is kellenek csodák, melyek erőt, energiát, fényt hoznak a mindennapokba.” Természetesen most sem feledkeznek meg a leg­fia­ta­lab­bak­ról: Tarnabodra, Komlóra és Jászapátiba viszik el a Zenevárat.
Aki mégis inkább a Müpában találkozna a zenekarral, az szeptember 21-én, 23-án és 24-én meg­hall­gat­hat­ja a Don Giovannit, 28-án és 29-én pedig az Európai Hidak fesztiválon élvezheti a spanyol dallamokat.
www.bfz.hu

vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor