Impresszum | Előfizetés  
  2024. március 29., péntek
Auguszta

 
 
Nyomtatható változat
Interjú
Pazar környezet, különleges produkciók, színvonalas szórakozás
2019-04. szám / Pavlovics Ágota

2019. június 1-én veszi kezdetét a Margitszigeti Szabadtéri Színpad programsorozata, a Margaret Island zenekar tér vissza névadó szigetükre egy rendhagyó szimfonikus koncerttel. Míg a Vá­ros­ma­jori Szabadtéri Színpadon immár hagyományosan a gyerekekkel indul a szezon, június 8-án
délelőtt Kárász Eszter ad koncertet, amelyet egész napos ingyenes gyerekprogramok követnek, este pedig Freddie nyitja meg a koncertek sorát. A Budapesti Nyári Fesztiválon a főváros két nyári színháza mintegy 120 programot kínál több mint 150 ezer vendégnek. A hazai és külföldi alkotó- és előadóművész gárda legjobbjai lépnek színpadra, a pazar kínálatban opera, operett, balett, komoly- és könnyűzenei koncertek, színdarabok sorakoznak, és ahogy minden évben, idén is lesznek ingyenes gyerek és családi programok, kiállítások. A Budapesti Nyári Fesztiválról a Szabad Tér Színház, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője és művészeti vezetője, Bán Teodóra beszélt lapunknak.

Ön a főváros minden évszakot átfogó művészeti fesztiváljainak ve­ze­tő­je. A soron következő a kőszínházak nyár eleji zárása és őszi nyi­tá­sa közé esik. Hogy foglalná össze Budapesti Nyári Fesztivál je­len­tő­ségét?
B. T.: A főváros nyári fesztiválja két nyári színház köré csoportosul, ebből az egyik egy különleges kulturális attrakció, a Margitszigeti Sza­bad­téri Színpad. A környező országokban nem tudok olyan nagy nyári színházról, ami ehhez lenne hasonlítható. Vízi úton, a Dunán is meg­kö­ze­lít­hető, akár Bécsből is jöhetnek ide az érdeklődők nemzetközi hajójárattal, ki tudnak kötni a szabadtéri színpad saját kikötőjében. A Vigadó és a Batthyány téri kikötőkben piros molinó jelzi: színházi hajójárat érkezik. Nemcsak a két színházba invitáljuk a látogatókat, hanem a Visual Art Galériába, a Víztorony-kilátóba, a Jazzy Tower-koncertek udvarába és a Szent Margit kolostor romjaihoz, ahol gyerekprogramok zajlanak. Közönségünk egy része visszatérő látogató, Budapestről és az ország különböző pontjairól érkeznek, de a külföldi turisták körében is nagy érdeklődés mutatkozik produkcióink iránt.

Minek a jegyében állították össze a fesztivál. programját?
B. T.: Célunk, mint minden évben, hogy minél gazdagabb műfaji kínálatból válogathassanak az érdeklődők, a korosztályok igényeit is szem előtt tartva, a gyerekektől felnőttekig. Komoly kihívás nekünk, szer­ve­zők­nek, hogy a jelentősen különböző ízlésvilágú nézők számára megfelelő programokat válogassunk.

Budapest évről évre vonzóbb desztináció a külföldi vendégek számára, ami nyilván jelentős mértékben köszönhető a főváros gazdag kulturális kínálatának.
B. T.: Örömünkre évről évre vonzóbb úti cél a magyar főváros. Tíz éve szavazhatnak az európai utazók a földrész legjobb úti céljáról. 2019-ben Budapest kapta a European Best Destination címet, a szavazatok 77%-át az Egyesült Királyságból, az USA-ból, Németországból, Franciaországból, Ausztriából és Olasz­or­szágból kapta a főváros. A díj rangját mutatja, hogy az egyik korábbi nyertes, Bordeaux vendégforgalma az elismerés elnyerését követő évben 15%-kal nőtt, nem kis részben a fokozott médiaérdeklődésnek kö­szön­he­tően. Fontos tény, és ez nem csak a hozzánk érkező külföldi vendégekre igaz, megváltoztak a nyaralási szokások. Néhány évvel ezelőtt augusztusban üres volt a főváros, mindenki nyaralt, az utóbbi években pe­dig tele van, pezseg. A nyári színházak pe­dig, ha jó idő van, olyan egyedi élményt kínálnak, amiért sokan visszajárnak.

Hogyan építik fel a programot, figyelembe véve, hogy a közönség egy része hazai, másik része pedig külföldi?
B. T.: A Margitszigeti Szabadtéri Színpad a tánc és a zene színhelye, így a külföldi érdeklődők nagyobb számban jönnek ide, a Városmajor pedig inkább a prózai daraboknak ad otthont, így itt túlnyomórészt hazai a közönség. Nyári színházaink idei repertoárjában minden eddiginél színesebb és vonzóbb előa­dá­sokat mutatunk be, olyan kiválóságokkal, akiknek színpadi jelenlétére büszkék lehetünk.

Felsorolni lehetetlen a három hónapos kulturális seregszemle összes programját, de emeljünk ki néhányat.
B. T.: Június 7-én és 9-én Puccini talán legszebb műve, a Turandot lesz látható a Margitszigeten. A cím­sze­repben Rálik Szilvia, a főszerepekben pedig olyan sztárénekesek lesznek hallhatók, mint a fiatal román szoprán, Cristina Pasaroiu és az argentin operalegenda José Cura. Az est érdekessége, hogy az opera utoljára látható Kovalik Balázs rendezésében. Kálmán Imre A cirkuszhercegnője a tavalyi évad egyik legizgalmasabb előadása volt, és nem csak azért, mert hivatásos légtornászok varázsoltak hamisítatlan cirkuszi forgatagot a színpadra. A Szabad Tér Színház és a Budapesti Operettszínház közös bemutatója július 12-én a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon a Csárdáskirálynő lesz. Az operettek operettjét Vidnyánszky Attila rendezi, aki először mutatja meg művészi és rendezői kvalitásait ebben a műfajban. Kétség sem fér hozzá, különleges előadás lesz. Az operarajongók biztosan nagyon várják Vittorio Grigolo gálakoncertjét. Az olasz sztártenor július 20-án az operairodalom legnépszerűbb áriáival érkezik a Margitszigetre. A világ 10 legjobb tenorja között számon Grigolo vendége Sáfár Orsolya szoprán, a Magyar Állami Operaház Zenekarát Héja Domonkos vezényli. Augusztus 1-én két népszerű egyfelvonásos opera, Mascagni: Parasztbecsület és Leoncavallo: Bajazzók című műve csendül fel a Margitszigeten. Két világhírű dél-amerikai tenor, Carlo Ventre, a Torinói és Hamburgi Opera és Marcelo Álvarez, a New York-i Metropolitan Opera és az Opéra de Monte-Carlo művésze lép színpadra Turiddu és Canio szerepében. A további szerepeket olyan nagyszerű magyar művészek éneklik majd, mint Komlósi Ildikó vagy Pasztircsák Polina. A rendezés Georges Delnon munkája, a két opera a Magyar Állami Operaház Zenekara, Énekkara és Gyermekkara közreműködésével hangzik el.
hirdetés

Úgy tűnik, világhírű hegedűművészekben sem lesz hiány a fesztiválon.
B. T.: Nigel Kennedy, a világ egyik legnevesebb hegedű- és brácsaművésze egyedi stílusával és zenei felfogásával számos rangos díjat és címet tudhat magáénak. A hegedűvirtuóz repertoárja a klasszikus és kortárs komolyzenét ötvözi. A koncert fergeteges élményt ígér június 11-én. Július 4-én Nicola Benedetti és a világ egyik legjobb ifjúsági zenekara, a San Franciscó-i Szimfonikus Ifjúsági Zenekar ad koncertet. Generációjának egyik legkeresettebb hegedűszólistája először fog játszani Magyarországon. Augusztus 25-én a Budapest Bár koncertjének vendége a Liszt Ferenc-díjas világhírű hegedűművész, Oláh Vilmos lesz, akit hallgatni mindig mámorító élmény.

Ön csodálatos balettművészi karrier után lépett át a művészeti menedzserek világába. Milyen táncos produkciókkal fognak elkápráztatni bennünket?
B. T.: Június 20-án a Novoszibirszki Állami Akadémiai Opera és Balettszínház a Margitszigeti Szabadtéri Színpad gyönyörű környezetében első ízben adja elő a romantikus történetet elmesélő balettet, a Giselle-t. A balett 1841-es párizsi bemutatója óta a klasszikus balettrepertoár kötelező darabja világszerte. A Margitszigeten tavaly bemutatott The Great Gatsby balettshow Daisyje, a nagyszerű Olga Grishenkova táncolja a címszerepet. Az est másik szólótáncosa Ernest Latypov, a zeneszerző: Adolphe Adam. Izgalmasnak ígérkezik Hervé Koubi francia koreográfus Barbár éjszakák, avagy a világ első hajnalai című tánctablója, amely „egy utazás története, mert a világon minden egy utazás...” A tizenkét algériai és nyugat-afrikai férfi táncában a koreográfus remekül ötvözi a kortárs, az utcai, a városi tánc, valamint a capoeira és a harcművészetek műfajait. Az előadás július 18-án lesz látható. Augusztus 16-án különös világba visz bennünket a hagyományos grúz és klasszikus táncokat ötvöző National Georgian Ballet Sukhishvili táncestje. A Margitszigeti Szabadtéri Színpadon látható műsor a grúz nép múltjáról és hősiességéről szól. Az együttes kvalitásairól elég, ha csak annyit mondok, hogy a legigényesebb színpadon, a milánói Scala színpadán rekord sikert ért el: tizennégyszer tapsolta vissza őket a közönség egyik fellépésük végén.

Augusztus 31-én a Margitszigeten lesz Fenyő Miklós 22. rock & roll koncertje, címe: Csókkoktél. Caramel tavaly szintén a szigeten adott koncertet, idén azonban a Vá­­ros­­ma­­jorban lép színpadra. Mi mindent láthat a közönség a szeptember 7-i Caramel akusztik évadzáró koncertig?
B. T.: A 2019-es nyári évadban olyan neves magyar előadók és zenekarok lépnek színpadra a Vá­­­ros­­­ma­­­jorban, mint Palya Bea, Dés László, Vásáry Tamás vagy Rákász Gergely, valamint olyan debütálók, mint Geszti Péter vagy Freddie. Ugyanitt lép színpadra a Pál Utcai Fiúk, a Hiperkarma, a Magashegyi Underground, Kamarás Iván, Náray Erika – Szinetár Dóra – Szalóki Ági, Vastag Csaba és a Cotton Club Singers. Utóbbi koncert érdekessége, hogy a 25 éves születésnapját ünneplő együttes eredeti felállásban érkezik a Városmajorba.

A városmajori színházi estéket, a vidéki társulatok előző évi legjobb előadásaiból válogatott hagyományos színházi szemlét nagyon megszerette a közönség. Idén kikkel találkozhatunk?
B. T.: Július 23-án Brandon Thomas – Aldobolyi Nagy György – Szenes Iván: Charley nénje című zenés bohózatát, valamint augusztus 2-án Harsányi Gábor: Édes alkony című zenés vígjátékát a Pódium Színház előadásában láthatja a közönség. A Belinszki Zoltán – Gulyás Levente – Varga Viktor szerzőhármas Csodaszarvas című musicalje július utolsó két napján lesz műsoron, a nagy sikerű előadás a Cervinus Teátrum produkciója. Hunyady Sándor – Verebes István: Lovagias ügy című zenés játékában, Kabos Gyula egykori legendás szerepében Koltai Róbertnek örülhet a közönség. Molnár Ferenc: Az Ördög című vígjátéka, a Váci Dunakanyar Színház és a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház közös produkciója augusztus 16-án, Ion Luca Caragiale – Parti Nagy Lajos: Karnebál című zenés vígjátéka, a Budaörsi Latinovits Színház vendégjátéka augusztus 18-án kerül színre. Molnár Ferenc: Játék a kastélyban című darabját a Miskolci Nemzeti Színház előadásában augusztus 29-én láthatják a nézők. Nyáry Krisztián Így szerettek ők című köteteiből a Kaláka együttes közreműködésével irodalmi koncert-színház készült, a félig szcenírozott előadásban Nagy-Kálózy Esztert, Gryllus Dorkát, Rudolf Pétert és Simon Kornélt láthatjuk augusztus 30-án, 31-én és szeptember 1-én.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál éppen megkezdődött, de már kaphatók jegyek a Nyári Fesztiválra. Mekkora az érdeklődés?
B. T.: Máris nagyon komoly az érdeklődés programjaink iránt, például a július 24-re tervezett, Thomas Lauderdale és China Forbes nevével fémjelzett Pink Martini-koncertet megkettőztük, mert a sajátos hangulatú zenét játszó formáció estjére a jegyek pillanatok alatt elfogytak. Mindenkit szeretettel várunk, jöjjenek el, meglátják, pompásan fogják érezni magukat nálunk!



vissza
vissza a lap tetejére | nyomtatható változat



 
 
Színház | Mozi | Zene | Art | Családi | Könyv | Gasztro
Kapcsolat | Impresszum | Előfizetés | Médiaajánlat
2009-2023 Copyright © Pesti Műsor