Töltött Hold Gasztrovíkend
2018. március 14. / Bóta Gábor

Farsang utolsó hétvégéjén, február 9-11. között rendezték meg a Belvárosi Piacon a Töltött Hold Gasztrovíkend elnevezésű, ínycsiklandozóan élvezetes, háromnapos gasztrofesztivált. Három éve indult útjára ez a kulináris örömöket szerző, sajátos víkend a mindinkább a magyar gasztronómia egyik fellegvárává váló Hold utcai piacon.

Nem csupán a szokásos éttermek, termelők várták a látogatókat, hanem vendégkonyhák és séfek is érkeztek a standokra, idén középpontba kerültek külhoni ínyencségek is. És persze finom borokban, egyéb italokban sem volt hiány. De árultak és promotáltak például szuper gyümölcsfacsaró gépet is, olyat, ami nem roncsolja a rostokat, és mennyeien lággyá teszi a gyümölcsből frissen nyert levet.
Mindehhez igencsak kedvelem a piaci nyüzsgést, azt, hogy viszonylag könnyen szóba elegyednek egymással az emberek, és, hogy ebbe is meg abba is bele lehet kóstolni kicsit. Szégyenkezés nélkül végig lehet mustrálni, hogy mások mit is esznek, és nyugodtan meg lehet szólítani őket, ízlik-e nekik, érdemes-e kipróbálni. És hát persze jeles séfek dolgoznak, vagy éppen barátkoznak itt, eszmecserét folytatnak a kollégákkal, látogatókkal, iszogatnak, eszegetnek, vitatkoznak. Széll Tamás a Stand 25-ben készíti az ott már jól bevált rakott krumplit a látványkonyháján, hiszen itt nincs is más, csak látványkonyha. Bíró Lajos elrohan meg visszarohan, és ezt ismétli párszor. Az orosz ételek nagy tudora, Nyíri Szása parádés, hófehér séfruhában feszít.
A Baotiful & Impostor nevű izgalmas hely „kirendeltségén” kezdünk. Már az izgalmas, hogy a fiatal pár, Pallagi Petra és Nagyházi Péter által nyitott ugyancsak ifjú étterem a Szabadság téren, a volt tévészékházban található, ahol pillanatnyilag semmi más nem működik. A dizájn is fölöttébb érdekes, bár zárt hely, a betelepített food truck kocsiból történik a kiszolgálás, az ázsiai konyha jellegzetességeiből. Az úgynevezett guabao a bao tésztában lebzselő, lefegyverzően puha, kellemesen füstös ízű malaccsászár neve. A mexibao malacoldalast tartalmaz. Nekem kimondottan ízlik a feketeszezám-fagylalt, de körülöttünk a legtöbb vitát váltja ki, akadnak rajongói, és olyanok, akik eléggé húzzák a szájukat.

A Babka Budapest Újlipótváros 2016-ban nyílt közösségi tere, étterem, bár, szórakozóhely egyben. Nevét a jeruzsálemi csokis kalácsról kapta, és ez mutatja az irányultságát is, a Földközi-tenger keleti medencéjének ízeit lelhetjük fel itt, a zsidó, az arab, a török, a grúz, mediterrán különlegességeket, de azért a hazaiakat szintén. Az erőteljesen fűszeres, csirkemájas shawarma például egészen elementáris. Nemesvölgyi Attila, aki akár a Sarki Fűszeresből is ismerős lehet, lelkesen mesél arról, hogy ez nem egy szokványos étterem, hanem bárki számára nyitott hely, itt akár társasággal, akár egyedül tér be valaki, megtalálhatja a maga számára kedves kuckót. Kávézhat, koktélozhat, olvasgathat, számítógépezhet vagy akár lakmározhat.
Lényegében a Céltorony Grill & BBQ is közösségi hely, bárkié meg a sportolóké, hiszen a Duna-parton található, egy kajakos klub közvetlen közelében. Lehet jót evezni, aztán feltöltekezni grillételekkel, szendvicsekkel, lassan, faszénen, nyolc órán keresztül készülő, tanúsíthatom, hogy bámulatosan omlós húsokkal. Itt a tulaj, a „kapitány”, a grillező, a lelkes mindenes Stoller Márton. A Pécsen található Balkán Bisztrónak Wéber Tamás és felesége, Wéber Csilla, no meg a séf, Sarus Zoltán a lelke. Mivel Magyarország déli részén élnek, könnyen átruccannak a közeli Balkánra, amit többször keresztül-kasul bejártak, így aztán jól kitanulták a gasztronómiáját, amit szívvel-lélekkel kínálnak.
A Töltött Hold Gasztrovíkend gasztronómiai élvezet és jó buli is volt egyben.
[kep3]