Az Ocean név nem vész el, csak átalakul!
2018. június 13. / Kovács Gellért

Végy sok sztárt (nagyon sokat), vidd bele őket sok (nagyon sok) és elegáns (nagyon elegáns) és trükkös (nagyon trükkös) rablásba – és csinálj ebből egy franchise-t! Steven Soderbergh nagyot dobott, amikor remake-elt egy hatvanas évekbeli csibészfilmet: a George Clooneyval összenőtt
Ocean-sorozat szép sikert aratott, és most itt a csajos változat. Gary Ross június 8-án mozikba kerülő filmjében (Ocean’s 8 – Az évszázad átverése) olyan sztárokat láthatunk, mint Cate Blanchett, Sandra Bullock, Anne Hathaway, Rihanna, Helena Bonham Carter és Mindy Kaling.

A dicső tizenegy (1960)
Kik rabolnak?
A legendás Rat Pack szórakoztatópiari „csibészegylet” néhány tagja, azaz Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr. és Joey Bishop, s még sokan mások.
Mit rabolnak?
Las Vegas-i kaszinókat szeretnének kitakarítani ügyesbe’, szilveszterkor. Olyan gyorsan, hogy azalatt egy swingszámot se tudnának elénekelni. Megtervezik, nekiállnak – aztán persze nem egészen úgy alakulnak a dolgok, mint ahogy a sármőrök azt elképzelték.
Mennyire cool?
Nagyon. És keserűbb is a hangulata, mint a feldolgozásoknak. Ámbár azért hozzátartozik az igazsághoz, hogy amíg George Clooney nem trombitálta össze a maga brigádját, olyan sűrűn azért nem emlegették ezt a filmet. Pedig megérdemelte volna!
[kep3]
Ocean’s Eleven – Tripla vagy semmi (2001)
Kik rabolnak?
Soderbergh nagy pajtija volt George Clooneynak mindig is: a Mint a kámfor Jack Foleyja nem véletlenül hasonlít a későbbi Danny Oceanre. Nem csak külsőleg, persze. Clooney volt az első kiszemelt, aztán jöttek a többiek, hogy haveri alapon, aprópénzért jól érezzék magukat a heist-mókában: Brad Pitt, Matt Damon, Casey Affleck, Don Cheadle, Scott Caan, Elliott Gould, Bernie Mac, Carl Reiner, Shaobo Qin, Eddie Jemison – és mivel a szerelmi szál sem mellékes: Julia Roberts!
Mit rabolnak?
Hűen az eredeti filmhez, Las Vegas-i kaszinókat szeretnének. Csak most egy bokszmeccs az apropó. Az ellenfél pedig Andy Garcia – kétszeresen is!
Mennyire cool?
450 millió dollárt érdemlően. Ennyit hozott ugyanis világszinten e 80 millióból összehozott kedélyes lazáskodás – a színészek élvezték, a közönség szintúgy, a kritikusok örömmel csettintettek. Egyértelmű volt, hogy a parti folytatódik!

Ocean’s Twelve – Eggyel nő a tét (2004)
Kik rabolnak?
Marad a banda – érkezik a stábba Vincent Cassel és Catherine Zeta-Jones. Mindketten csodásan érzik magukat.
Mit rabolnak?
Például egy a Fabergé-tojást. De a lényeg úgyis az, ahogy a Cassel által alakított mestertolvajjal rivalizál a csapat. (A film legjobb jelenete amúgy is az övé.)
Mennyire cool?
Coolnak cool – a történettel azonban nem pepecseltek annyit. Ez a film már egyértelműen inkább egy olyan stábbuli, ahol a néző is jól tudja érezni magát. Bónuszként Clooney nyaralóját is megtekinthettük a Comói-tónál. Mert ott is forgattak.

Ocean’s Thirteen – A játszma folytatódik (2007)
Kik rabolnak?
Már megint ők, s visszatérnek a kaszinók világába. És egy igazi nagyvadat szeretnének kiteríteni.
Mit rabolnak?
A szokásosat – azzal a különbséggel, hogy Al Pacino persze nem szokásos ellenfél. Vagy legalábbis mindenki azt hitte, amikor beült a filmre.
Mennyire cool?
Inkább fáradt. Közel sem nézhetetlen a harmadik huncutkodás, de túl sok benne a hepehupa, s kevés a természetesnek ható lazaság. Pacino nem igazán érzi a szerepet, de a többiek is rutinból menők. Az összhatás azért így is okés.

Ocean’s 8 – Az évszázad átverése (2018)
Kik rabolnak?
Danny Ocean tesóját Debbie-nek hívják, s pont úgy néz ki, mint Sandra Bullock! Akiket pedig belevisz a rosszba (ami nekünk remélhetőleg felettébb jó lesz): Cate Blanchett, Helena Bonham Carter, Anne Hathaway, Rihanna, Mindy Kaling, Sarah Paulson és Awkwafina.
Mit rabolnak?
A New York-i Met gálát. És mint ebben a franchise-ban sokszor, persze most sem csak az anyagiakról szól a mutatvány. Hiszen Debbie Ocean a volt pasiján (Damian Lewis) szeretne bosszút állni.
Mennyire cool?
Hát, nagyon reméljük, hogy igencsak az lesz! Soderbergh-nek sok köze nincs hozzá (nagyjából semmi), s Gary Ross (Az éhezők viadala, Vágta, Pleasantville) azért rendezőként nem annyira különleges. Viszont forgatókönyvet tud írni (három Oscar-jelöléséből kettőt ezért kapott), szóval azért erősen reménykedve nézünk a feminista kiadás elébe!