Csak tiszta forrásból – Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső (1908-1984) művészetében
2018. december 27. /

A Magyar Nemzeti Galéria a magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát foly­tat­va 2018-ban a modern magyar művészet egyik legjelentősebb, legmeghatározóbb alak­já­nak, Korniss Dezső festőművésznek a kiállítását rendezi meg. A művész születésének 110. évfordulója
alkalmat ad arra, hogy művészetét egy különleges nézőpontból vizs­gál­ják meg és mutassák be.
Korniss Dezső egy magyar gyökerű modern festészetet szeretett volna kialakítani, ugyanúgy, mint ahogy Bartók Béla tette a zenében. A kiál­lí­tá­son bemutatják, hogy Korniss Dezső művészetének egyes kor­sza­kai­ban miként jelennek meg a provinciális művészet, a népművészet és a kézművesség különböző emlékei, és ezeket miként alakította át sajátosan szürreális képi világának meghatározó motívumaivá.
A tárlaton csaknem 200 Korniss Dezső-művet tárnak a nagyközönség elé magángyűjteményekből és múzeumok anyagából válogatva. S ezek közé az alkotások közé illeszkednek be a Néprajzi Múzeum kü­lön­le­ges kincsei, melyek közül jó néhány először szerepel kiállításon.
Korniss művészetétől „inspirálódva” a magyar művészet jelentős kép­vi­se­lői indultak el az 1960-as években, akik a perifériára szorult népi kultúrák motívumait kapcsolták össze saját képi világukkal. Bak Imre, Csiky Tibor, Keserü Ilona, Nádler István. Mindegyikük személyes kapcsolatban is volt a mesterrel. E művészek alkotásaiból látható a kiállítás utolsó termében egy válogatás.
A kiállításhoz egy átfogó kutatásokon alapuló, csaknem 300 oldalas, több mint 200 képpel illusztrált tanulmánykötet készül magyar és angol nyelven, ritka dokumentumok, emlékezések sorával.
Magyar Nemzeti Galéria
12. 20. – 2019. 04. 09.