Egy pompás park, egy csodaszép épület meg sok-sok mámorító tánc
2019. február 07. / Pavlovics Ágota

A 2001 óta működő Millenáris népszerű közösségi tér, rendezvényhelyszín. A Széllkapu-projekt keretében folyó munkák 2019 végére készülnek el, aminek eredményeként egybefüggő zöld park jön majd létre a Margit körúttól a Marczibányi térig. A környék büszkesége kétségkívül a Nemzeti
Táncszínház káprázatosan szép épülete lesz. A február 16-án a Budapest Táncfesztivál programjaival a közönség számára megnyíló pazar épületről, a házhoz méltó grandiózus fesztivál programkínálatáról Ertl Péterrel, a Nemzeti Táncszínház igazgatójával beszélgettünk.

A táncszakma és a táncért rajongó közönség örömére február közepén a Budapest Táncfesztivállal megnyílik a táncosok új szentélye, a Nem­zeti Táncszínház. Milyen lesz?
E. P.: A modern kor technikai-műszaki elvárásainak megfelelő tánc­cen­trum a ZDA – Zoboki Építésziroda koncepciója alapján valósult meg. Az új Táncszínház nagyon szép épület lett, izgalmas terekkel, melyek kialakítása során az egyik legfontosabb szempont az volt, hogy a nézők mindenhonnan jól lássák az előadásokat. A ház szü­le­té­se éppen olyan volt, mint amikor táncelőadást készítünk. Örömünkre a folyamat részesei lehettünk a tervezéstől a kivitelezésen át a végleges megvalósulásig. Hálás vagyok a sorsnak, hogy részt vehettem ebben a folyamatban, büszke vagyok a kollégáimra, akik szakmai tudásukkal, javaslataikkal segítették, hogy az új Táncszínházban a lehető legjobb minőségben tudjunk előadásokat létrehozni. Új arculatunk van, új logónkban látjuk a múltat és jelent, régi és új színházunkat, a forgást, a pörgő szoknyát és a tütüt. Alig várjuk, hogy új otthonunkban ta­lál­koz­has­sunk a közönséggel.

A Budapest Táncfesztivál minden évben a táncművészet legjobb együtteseinek seregszemléje, az idei mi mindent ígér?
E. P.: A Táncszínház gyönyörű épületéhez méltó grandiózus programmal nyitunk. A programban 19-féle előadás lesz, amiből 11 premier. Utóbbiak között vannak budapesti premierek, vidéki társulatok bemutatói és az Imre Zoltán Program alkotói kategóriájában pályázó legtehetségesebb fiatalok produkciói. Izgalmas, hogy a Millenáris parkban vagyunk, szimbiózisban dolgozunk azon, hogy a Nemzeti Táncszínház és pro­duk­ciói az őket megillető rangot kapjanak.

A Fesztivál a Győri Balett PianoPlays – Passage előadásával kez­dő­dik.
E. P.: Amikor igazgatóként megkezdtem a munkát a Nemzeti Tánc­szín­ház­ban, azt mondtam, kinyitjuk a kapukat, erre rezonál a Győri Balett előadása is. Február 16-án a társulat nyitja meg a táncszakma új otthonát. Az ünnepi esten részleteket adnak elő PianoPlays – etűdök Liszt és Wagner műveire című balettjükből, Balázs János zongoraművész közreműködésével. Az est második részében, amely egyben az első premierünk lesz, Beethoven VII. szimfóniájának feldolgozását adják elő, Passage címmel. A koreográfia Velekei László Harangozó-díjas koreográfus munkája, a karmester Ménesi Gergely lesz.

Emeljünk ki egy külföldi és egy olyan együttest is, amelyik gyerekeknek is készül előadással.
E. P.: A Nagyteremben lesz látható a Company Wang Ramirez Everyness című darabja február 25-én. Az alkotók a nemzetek szülőföldhöz való kapcsolatát, az emberek egymáshoz való viszonyát és azt mondják el, hogy mit jelenthet ennek a kapcsolatnak a megszűnése. A Táncszínház Kistermében február 19-én a francia Cie Philippe Saire várja a 7 éven felüli gyerekeket a Hocus Pocus című előadással, melynek alapját a képek kifejező ereje és az általuk kiváltott érzések adják. Az egyedi színpadtervnek köszönhetően a szereplők rendre eltűnnek, majd újra felbukkannak. A történet vezérfonala a két táncos között kialakuló testvéri kapcsolat.

A választék több mint gazdag, nyilván azért is lesz az előadások egy része a Müpa Fesztivál Színházában.
E. P.: A Nemzeti Táncszínház 2006 óta a Müpa rezidens intézménye, akkor a várszínházi székhelyünk mellé, telephelyként költöztünk a Müpába. A székhelyünk 2014-ben, a kiköltözéskor átkerült a Kis Rókus utcába, ez a változás azonban a telephelyünket nem érintette. Célunk, hogy ez a bevált rendszer tovább működjön, a Nemzeti Táncszínház a Müpában is szolgálhassa a közönséget. A Fesztivál egyik nagy érdeklődésre számot tartó előadása, a Les Ballets Jazz de Montréal Dance Me című előadása, amelynek a Fesztivál Színház ad otthont. A február 20-án és 21-én látható darab tisztelgés Leonard Cohen mun­kás­sá­ga előtt, amelyet a kanadai dalszerző, énekes, költő életében jóváhagyott.
A Nemzeti Kulturális Alap (NKA) Imre Zoltán Programján nyertes előadásokat is láthatunk a Fesztiválon.
E. P.: A fiatal alkotókat támogató Imre Zoltán Program győztes pályázóinak bemutatói a Nemzeti Táncszínház szervezésében valósulnak meg. A Táncszínház Kistermében lesz látható két double bill előadás – tehát négy új produkció –, melyek közül most egyet, a Mestermunka című darabot emelem ki, Cuhorka Emese és Molnár Csaba alkotását.

Kezdődik a visszaszámlálás, milyen érzésekkel várja az indulást?
E. P.: Remélem, sokan fognak belépni az épületbe, olyanok is, akik még nem voltak a Táncszínházban. Az üvegfalaknak köszönhetően olyan lesz a kávézóban ülni, mintha kint lennénk a zöld parkban, illetve kintről is jól látható lesz a benti hangulat. A jövőben több külföldi együttes jön vendégszerepelni hozzánk, például hamarosan a Beijing Dance Academy érkezik egy, az ősi Kína mozgalmas életét bemutató táncművel. A Kuo Feng című produkció a Müpa Fesztivál Színházában lesz látható február 5-én és 6-án, a kínai újhold ünnepén. Sok mindent tervezünk, de a legnagyobb izgalommal és örömmel azt várom, hogy az új Nemzeti Táncszínházban felgördüljön a függöny.