FoodTalk
2019. március 12. / Bóta Gábor

Szakmai ártalom, hogy fölkapom a fejem, ha meglátok egy új éttermet, bisztrót, bármilyen ven­dég­lá­tóegységet. Ha ráadásul még azt is hirdetik, hogy lángost is árulnak, akkor elég valószínű, hogy előbb-utóbb betérek. Kis helyiség, aminek a pincéjéről aztán kiderül, hogy nem is olyan

[kep3]

kicsi, a FoodTalk. A szokásos, kicsattanó ábrázatú, kövér szakács figura hívogat befelé, és már az utcán, táblára kiírva kínálja magát néhány étel, köztük különféle lángosok. A Nagykörúton lángost árulni, abban van számomra némi vagányság. Annak is örülök, hogy az Andrássy úton ott a Lángos Papa kisvendéglő, a Király utcában és a Zrínyiben ott a Lángosh, a streetfood kategóriában, az Arany János utcai met­ró­megál­lóban pedig ott a Retró Lángos Büfé, ugyancsak elég széles választékkal, közel sem csak a nálunk legin­kább elterjedt sajtos-tejfölössel.
Az egyik legfontosabb szempont, hogy a lángost azon nyomban, frissen az olajból kivéve adják. Így aztán például a Nyugati téri aluljáróban, ahol mindig azt látom, hogy előre lesütöttek tíz-tizenöt darabot, és nem áll értük sor, hogy rögtön elvigyék, tehát ott dekkolnak bizonyos ideig, eszem ágában sincs lángost venni. Megnyugtat, amikor hallom, hogy a FoodTalkban lángost kér a vendég, és azt mondják neki, hogy az négy perc. Vagyis pontban akkor kezdik sütni, amikor megrendelik, és alapszabály náluk, hogy ez mindig így van. Decemberben nyitott a Varga Dávid szakács és Győrfi Viktória felszolgáló házaspáros. Hajdú-bihariak, ez a lehetőség is erősen közrejátszott abban, hogy a fővárosba költöztek. Előttük itt olasz konyha működött, úgy tudják, nem volt különösebben nagy keletje. Ők magyar konyhát visznek, és az iránt van érdeklődés. Olyan, ma már kevés helyen rendelhető ételeket is készítenek, mint például a vese-velő vagy a szalontüdő. Főtt étel csak ebédidőben van, így a készételek sem szikkadnak naphosszat a tálalóban, délután és a zárásig, este 8-ig csak lángos kapható.
Az utcaszinten található a tálalópult és itt is van asztal, de az étkezés fő központja a pince, amit roppant hangulatosan képeztek ki. Egy jópofa ábrán két papagáj rikkantja ki magából a Food és a Talk szót. Két hosszú asztal uralja a termet, figyelmesen, akasztókkal a kabátoknak, táskáknak, üdék a színek, derűs a világítás. Ezen a szinten található a konyha is. Dávidon kívül dolgozik még egy szakács meg egy konyhalány, és ennyi a stáb. Ez így meglehetősen családias, ami érződik a vendégek kiszolgálásakor, kimondottan közvetlen a hangvétel. És házias jellegűek a különböző fogások. Az árak is barátságosnak nevezhetők, ha egyáltalán még van ilyen, picivel 1000 forint alatt vagy a fölött valamennyivel mozog a főételek árának zöme, körettel együtt, a lángos variációk esetében 550-től 850 forintig terjed a skála.
Aranyló sárga a húsleves. A bácskai rizses hús gyerekkori ízeket idéz. Puha a pirított máj, sok hagymával, tartalmas zafttal. Pirospozsgás a köretként adott krumpli, ami véletlenül sem mirelit. Fölöttébb jóízű a rakott karfiol, kellemesen megpirult. A sertéspörköltön van egy kis zsír, de hát azon tán lehet is, bár én nem ked­ve­lem. A marhapörkölt kifogástalanul zsírtalan. Kolbászoknak, hurkáknak, oldalasoknak már nem ru­gasz­ko­dom neki, ahogy ezúttal a kenyérlángostól is megtartóztatom magamat, ami hiába terjed jobban, mint a hagyományos lángos, szerintem nem annyira elementáris. Csak hát ugye a sorozatgyártásra alkalmasabb, mert egyszerre sokat lehet belőle bepakolni a kemencébe. De egy „rendes” lángost azért kipróbálok persze, kérhetnék például szalámisat, sajtos-tejfölöset, virsliset, káposztásat, de hát én dőzsölök, így a parasztosat választom, amit megkennek tejföllel, a reszelt sajton kívül sajtdarabkákat is tesznek rá, jócskán meg­pa­kol­ják kolbásszal és lilahagymával. A tésztája kívül kicsit ropogós, belül lágy, ahogy kell. Elég húzós étek, nem állítom, hogy fogyókúrás, viszont fölöttébb finom.
Alkohol egyelőre nincs, csak szilveszterkor volt, nyáron viszont lesz sör, és lesz terasz is, hozzá hosszabb nyitvatartás, már megvan rá az engedély. A FoodTalkban jót lehet enni jó áron, kellemes környezetben.

FoodTalk
VI., Teréz körút 52.