À la Maison Grand
2019. március 12. / Bóta Gábor

Be-belestem a körülbelül egy éve nyílt À la Maison Grandba, hiszen a Belvárosban járva, útba esik jövet-menet. Hatalmas ablakai vannak, ettől az egész üdítően világos, és belátni a teljes étte­rem­be. Illetve nehéz pontosan meghatározni, hogy mibe is, mert alapjáratban ez egy reggeli-

zőhely, zárásig, délután ötig, kapható reggeli, amit persze lehet ebéd­ként, uzsonnaként is felfogni. Szóval naná, hogy vannak mindenféle tojásételek, méghozzá temérdek, megszokott és szokatlan va­riá­ció­ban. És kaphatók látványra is pazar tálak, valóságos kompozíciók! Ezeket fiatal, gyors, örök mozgásban lévő felszolgálók hozzák, mint kalauzunktól, Mészáros Gábor üzletvezetőtől megtudjuk – aki több helyen szerezett tapasztalatot külföldön, és direkt ezért a lehetőségért jött haza –, a kiválasztásukban a fő szempont a mosoly volt. És tényleg tudnak mosolyogni, a világ lehető legtermészetesebb módján, egyáltalán nem előírtan, nem fagyosan. Közvetlenek, oldottak. Ha bejön valaki, a közelben lévő ott terem, és hellyel kínálja. Az pedig szabály, hogy nemcsak az étkezés végén, hanem már amikor enni kezd a vendég, illik diszkréten érdeklődni, hogyan is ízlik a Földesi Csenge séf irányításával készült, mindig szemrevaló harapnivaló. Kezdetben jojózik is a szemem, amikor másokhoz visznek valamit, mert annyira remekül néznek ki, amik a tányérokon találhatók, és bizony az adagok is meglehetősen impozánsak. Akik azt mondják, hogy először a szemünkkel kezdünk enni, azok itt bízvást kigyönyörködhetik magukat.
Zöldhegyi Andrea és Zöldhegyi Nándor tulajdonosok rendszeresen itt vannak, részt vesznek a napi életben. Korábban a Nádor utcában volt az À la Maison, sőt az utca másik oldalán is nyitottak egyet, majd mind­ket­tőt bezárták, és megnyílt az új, mutatós hely, aminek otthonossága, modern vonalú oldottsága, kényelmes berendezései Andrea ízlését dicsérik. Gábor, aki Nándor jó barátja is, mindenen rajta tartja a szemét, mindenben részt vesz. Érdekesség, hogy külföldön butlernak, azaz lakájnak tanult, így igencsak el­sa­já­tí­totta azt a tudást, készséget, ami mások empatikus kiszolgálásához szükséges. Azt mondja, jó itt a hangulat, szeretnek bejönni, akik itt dolgoznak, és egymást is kedvelik.
Volt már ebédmenü és tervezik, hogy hamarosan megint lesz. Fölvetem, hogy mi a helyzet a vacsorával? Erre az a válasz, hogy egyelőre nem gondolnak rá, mert az a szerencsés, ha a vendégek megszokják, hogy egy-egy helynek mi a specialitása, és amiatt keresik. Ha netán a vacsora nem lenne annyira jó, mint amihez itt hozzászoktak, az rosszat tenne a renoménak.
A Bacon Benedict avokádós hollandi mártással nevű finomság termetes tányéron érkezik, és a lelke a posírozott tojás, amihez ha hozzáér az ember, kellemesen ráfolyik a többi alkotóelemre, és azokkal együtt bekebelezve ritka élvezetet jelent, ahogy a hollandi mártás ugyancsak. De van itt temérdek minden, ami szem-szájnak ingere, edami sajt, English muffin, bacon, avokádószelet, amúgy a mártás is avokádós, és még a házi füstölésű lazacfilé is verseng a kegyeinkért (3490 Ft). A szintúgy látványos és ízletes Libamáj Benedict edami sajtot, házi Eng­lish muffint, házi libamájpástétomot, lilahagymalekvárt és ugyancsak posírozott tojást tartalmaz (3820 Ft). Az utóbbi egyébként itt az egyik fő kedvenc. Még azt is megtudom, hogy közel sem mindegy, milyen tojásból készítünk rántottát, tükörtojást vagy éppen posírozottat, mindegyikre más-más fajta az ideális.
Angol, francia, vagy éppen Los Angeles-i, New York-i reggeli ugyanúgy kapható, mint fitness-tál. Mi még a Fillet Mignon Reggelit kóstoljuk, ami 15 deka, szép, puha bélszín, például koktélparadicsommal, gom­bá­val, vajjal, bagettel tetszetősen körbeadjusztálva (5590 Ft). Nya­lánk­sá­gokból sincs hiány. A Choco Chips amerikai palacsinta belga csokoládépasztillával készül, és vaníliaöntet is tanyázik rajta (2190 Ft). Egy másik izgalmas palacsintafajtán fahéjas-almás és sóskaramell öntet is van, és mindezt még vaníliafagylalttal is megfejelik (2090 Ft).
Igencsak rendben lévő hely az À la Maison Grand, Jó közegben, jókat lehet itt enni és dumálni.
À la Maison Grand
V., Szervita tér 3.