Léthatár – A Budapest Táncszínház előadása a Nemzeti Táncszínházban
2019. március 30. /

A Budapest Táncszínház Léthatár című előadását márciusban is műsorára tűzi a Nemzeti Tánc­szín­ház. A Léthatár a társulat legújabb darabja, melynek premierje az újonnan megnyíló in­téz­mény ünnepélyes nyitósorozatának része volt, és egyben a Budapest Táncfesztivál programjában is szerepelt.
A Léthatár a Hollandiában élő és alkotó Zachár Lóránd koreográfiája, melyet a Budapest Táncszínház társulata számára készített. A koreográfiát Bulgakov műve ihlette. A darab mondanivalója a Léthatár című vers köré épül: Körben jár a kismadár, repülni nem tud, lóg a szár­nya, bár fellegek s az ég a vágya, ábrándja mégis földre száll. (Zachár Lóránd, részlet)
Lelkiismeretünk folyton vizsgálja, hogy eleget teszünk-e álmaink meg­va­ló­sí­tásáért... Bűntudat gyötri a lelket, ha elvesztegetjük életünket. Az elfecsérelt idő az öregedéssel bosszulja meg magát, s végül nem marad más, csak életünk magtalan mondanivalója, mi erőtlen hull alá és süllyed velünk együtt a feledésbe.
Ezen érzelmi gondolatkör megjelenítése a kortárs táncszínházi alkotásban sokoldalúan és finoman használja a tánc azon képességét, amivel a ki nem mondott szavainkat olyan érzékenységgel tudjuk eljuttatni a közönséghez, hogy azok finom asszociációkkal a lelket érintik meg.

Nemzeti Táncszínház
II., Kis Rókus u. 16-20., Millenáris
Március 27., 19h