8 város 8 színházának 8 előadása, neves művészek és népszerű klasszikus előadások versenyeznek ismét a Majorban
2019. június 04. /

Az elmúlt év nyolc legjobb, nem budapesti, klasszikus és/vagy szórakoztató, magas művészi igény­nyel színre vitt előadása lesz látható az idei Városmajori Színházi Szemle ver­seny­prog­ram­já­ban. Az egyre szélesebb körben népszerűvé vált színházi eseményen a kecskeméti, miskolci, győri,
tatabányai és szombathelyi, a székesfehérvári, valamint a határon túli magyar színházak kép­vi­se­le­tében a szabadkai teátrumok kiemelt művészi értéket képviselő előadásait június 11. és július 5. között tekintheti meg a nagyérdemű a Városmajori Szabadtéri Színpadon.

A 2019-es Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjában az előző évekhez képest két előadással több, összesen nyolc város nyolc legjobb zenés, szórakoztató és klasszikus előadását tekinthetik meg az érdeklődők. A figyelemre méltó szakmai esemény azokat is egészen biztosan felvillanyozza majd, akik nyáron sem tudnak színház nélkül élni.
Az idei Szemlén az előző évekhez képest nemcsak az előadások szerepelnek nagyobb számban, hanem a klasszikusnak számító magyar művek új, izgalmas rendezései, ugyanakkor továbbra is helyet kapnak a könnyed, de minőségi szórakozást ígérő darabok, melyeket szakmai csapat választott ki a nem budapesti – vidéki és határon túli – kőszínházi kínálat több mint félszáz előadásából. A szakmai minőség mellett a válogató bizottságnak a városmajori színpad korlátozott technikai lehetőségeit is figyelembe kellett vennie. Ezek jegyében a Szemle a Győri Nemzeti Színház A tündérlaki lányok című előadásával, valamint Örkény István halálának szinte napra pontosan 40. évfordulóján a szerző Tóték című „tragigroteszk” darabjával (Szegedi Nemzeti Színház) indul június 11-és június 14-én. Ezt követi június 18-án az ’50-es évek legendássá vált propagandaoperettje, az Állami Áruház, melyet a sikeres fiatal rendezőpáros, Benkó Bence és Fábián Péter friss rendezésében láthat a budapesti közönség a kecskeméti Katona József Színház kiváló művészeinek tolmácsolásában. A tatabányai Jászai Mari Színház Molnár Ferenc elragadó budapesti Hamupipőke-történetével, Az üvegcipővel tér vissza a budai színpadra június 20-án, Czukor Balázs rendezésében. A szombathelyi Weöres Sándor Színház ismét Alföldi Róbert rendezésével szerepel a versenyprogramban, a tavalyi Volpone című, nagy sikerű előadás után A Miskolci Nemzeti Színház immár sok év óta egyik főszereplője és ezalatt többszörös díjazottja a Színházi Szemlének, az idei évben azonban nem egy népszerű vígjátékkal, hanem Kosztolányi Dezső legszebb klasszikus regényének gyönyörű színpadi adaptációjával szerepelnek. Az Édes Anna Rusznyák Gábor átiratában és rendezésében elevenedik meg június 27-én a Városmajorban Mészöly Anna megható alakításában. A nagy magyar klasszikusok és nehezebb témájú előadások után a Szabadkai Népszínház Magyar Társulata egy vérbő zenés vígjátékkal, Feydeau Osztrigás Micijével, valamint a székesfehérvári Vörösmarty Színház a Black Comedy című fergeteges vígjátékkal (rendező: Mohácsi János) zárja a 2019-es versenyprogramot.

További információk és jegyek: www.szabadter.hu

[kep3]
Heltai Jenő:
A tündérlaki lányok
Boriska apjuk halála után három lánytestvére, a tündérlaki lányok és édesanyjuk eltartója lesz. A lány egy gazdag báró kitartottjaként mindent megtesz családjának boldogulásáért, akik ezt gondolkodás nélkül elvárják és elfogadják tőle. Egy napon azonban Boriska szerelmes lesz. Döntenie kell, mi a fontosabb számára, a saját vagy szeretteinek boldogsága.
A Győri Nemzeti Színház előadása

Örkény István:
Tóték
Tót Lajos mátraszentannai tűzoltóparancsnokot és családját nagy megtiszteltetés éri: fia azt üzeni a frontról, hogy szeretett parancsnoka náluk óhajt regenerálódni, miután az állandó partizánveszély teljesen felőrölte az idegrendszerét. Az őrnagynak se igényei, se extra kívánságai nincsenek, csak nem bírja a lármát, a tétlenséget, álmatlanságban szenved, és roppant érzékeny bizonyos szagokra. Tóték fáradtságot nem kímélve vetik alá magukat az őrnagy szeszélyeinek, aki még azt is elvárja tőlük, hogy mindezt örömmel tegyék.
A Szegedi Nemzeti Színház előadása

Kerekes János – Barabás Tibor – Darvas Szilárd – Gádor Béla:
Állami áruház
Az′ 50-es évek legendássá vált propaganda-operettje, az Állami Áruház egy olyan vidám korról regél, amelyről nem vidáman regélni halálos bűn. A kecskeméti Katona József Színház friss előadása a Városmajori Színházi Szemle versenyprogramjának keretében látható Benkó Bence és Fábián Péter rendezésében, Dobó Enikő és Szemenyei János főszereplésével.
A kecskeméti Katona József Színház előadása

Molnár Ferenc:
Az üvegcipő
A vágynak és valóságnak ritka találkozása az a három felvonás, amely ennek az üvegcipős kis cselédnek a szívéről szól. Megvan benne az álmok komédiája, az álmok tragédiája, s az álmok megváltó szépsége – írta Földi Mihály a Nyugat című folyóiratban az első bemutatót követően. Molnár Ferenc „meséje” Czukor Balázs megkapó rendezésében vendégszerepel a Városmajori Szabadtéri Színpadon.
A tatabányai Jászai Mari Színház előadása
Arthur Miller:
A salemi boszorkányok
A Weöres Sándor Színház tavalyi nagy sikerű és országszerte nagy érdeklődést kiváltó bemutatója a versenyprogramjában mutatkozik be a budai színpadon. A szombathelyi teátrum a 2018-as Szemlén is a neves rendező, Alföldi Róbert előadásával vendégszerepelt, és a „Legjobb társulat” díját kapta meg, valamint Bányai Kelemen Barna a „Legjobb férfi főszereplő” díját nyerte el. Az idei vendégszereplésük hasonlóan maradandó színházi élményt ígér!
A szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása

Kosztolányi Dezső:
Édes Anna
Anna tizenkilenc éves, félénk lány. Faluról került fel Budapestre, most Vizyéknél szolgál cselédként. Rend és tisztaság van lába nyomában, keveset eszik, nem tart szeretőket, alig beszél. Vizyné büszkén mutogatja a szomszédoknak Annát, aki az egyetlen öröme, hiszen gyermekét elvesztette, férje pedig rendszeresen csalja. Anna kilenc hónap tökéletes szolgálat után olyat tesz, amire senki nem számít.
A Miskolci Nemzeti Színház előadása

Georges Feydeau:
Osztrigás Mici
Dr. Petypon egy tudományos munkájába temetkező orvostanár, aki fanatikusan hívő feleségével szerényen éli mindennapjait. Ám egyszer végre befejezi a nagy művét, az „altatószéket”, és ennek örömére cimborája a hírhedt Maximba viszi ünnepelni, ahol egyikük sem marad szomjasan... Másnap reggel ő a nappalijának kanapéja alatt ébred sajgó fejjel, a hálószobájából pedig Osztrigás Mici, a Maxim táncosnőjének ásítása hallatszik ki… Ettől kezdve elkezdődik Petypon rémálma.
A Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának előadása

Peter Shaffer:
Black Comedy
Briannek, a fiatal szobrászművésznek egy estére jut minden jó. Nemcsak a barátnője kezét kéri meg katonatiszt édesapjától, hanem ugyanekkorra jön egy milliárdos műgyűjtő is, akinek megtetszettek a szobrai – és ráadásul a biztosíték is kimegy. A vaksötétben aztán megjön az összes várt és váratlan vendég. Vak vezet világtalant ebben a hihetetlen sodrású komédiában.
A székesfehérvári Vörösmarty Színház előadása