Test és lélek – Laurel Budapest 2019. július 02. / Bóta Gábor A pár hete nyílt Laurel Budapestben egyszerre lakhat jól test és a lélek. A hatalmas üvegablakokon benézve tán először a könyvesbolt ötlik a szemünkbe, ami napközben lényegében egybeolvad a kávézóval. Lehet olvasgatni, ücsörögni, tapasok is rendelhetők. Délután öttől borbárrá alakul át a helyiség. Ekkor már kaphatók borkísérők, egyszerűbb ételek, ritkaságszámba megy ilyen helyen például a körömpörkölt, ráadásul bodaggal kínálják, amit neveznek cigány kenyérnek is, jó ropogós. A pincében pedig ott az impozáns látványkonyhájú, 32 férőhelyes fine dining étterem, ami csak este fél 7-től tart nyitva. ![]() Szemet gyönyörködtető az egész hely, alapanyagként mindenütt dominál a világosbarna fa, skandinávosan egyszerűek, letisztultak a formák. Semmi nincs túldíszítve, minden otthonosan kényelmes, de azért valamennyire mégis elegáns. És mindenki sallangmentes természetességgel kedves. Nincs kényszeredett, fölösleges udvariaskodás, körülményeskedés, de magától értetődő, belülről fakadó udvariasság az van. A látványkonyha pedig lenyűgöző, tettre kész emberek sürgölődése leshető meg benne, és az arcokon látszik, hogy ez kedvvel végzett tevékenység. Nincs görcsösség, de egyértelműen érződik, hogy meg akarják mutatni, hamarosan a legjobbak közé tartoznak. Kiváló csapat jött össze. [kep3] Ahogy lemegyünk az étterembe, rögtön Farkas Orsolya Megérkezés című festménye ötlik a szemünkbe, meleg, barátságos színeivel kifejezve, hogy szívesen látnak itt minket, megérkeztünk a jóba. A már más vendéglátóhelyekről is ismert Néma Júlia szépséges kerámiatányérjai szintén lélekmelegítő színűek. A fiatal séf, Mede Ádám máris meglehetősen színvonalas éttermekben dolgozott. Nemigen adta alább Michelin-csillagosaknál, hiszen főzött a Costesben, a Costes Downtownban és az Onyxban, meg Írországba is kiruccant kicsit tapasztalatokat szerezni. És most itt egy olyan gasztroműhely, ami már az ő tudására épül. Esténként van egy 8 fogásos menü, meghatározott ételsorral, amihez természetesen borpárosítás is kérhető. És rendelhető 4 fogásos menü, ami 2 előételből, egy főételből, egy desszertből, meg 6 fogásos menü, ami 2 előételből, 2 főételből, 2 desszertből, szabadon összeválogatható többféle tételből áll. Az étlapon, ahogy az manapság annyira divatos, általában három összetevőjét írják le a különböző fogásoknak, miközben rendszerint jó néhány alkotóelemük van. Mede azonban nem bonyolít, nem csicsáz túl semmit, miközben szemre is tetszetős ételeket készít. Végigesszük a 8 fogásos menüsort, és még „szemezgetünk” a szabadon választhatók közül is. Bodaggal kezdünk, ami lágy kecsketúróval és az Arany Kaviár étterem által Magyarországon készített fenséges ![]() A Laurel Budapest startja abszolút minőségi és figyelemre méltó. Érdeklődéssel várom a folytatást. Laurel Budapest VII., Kertész u. 29. |