A kollektív emlékezet meg a kitartó kutatással feltárt tények
2019. július 26. /

Az 1949-ben született Jan Brokken egyrészt kívülálló, hiszen a háború után született, másrészt pedig egy holland falu közösségének tagjaként ismeri a faluban élő emberek közötti viszonyokat. Könyvében egy tragikus történet pontos felidézésére vállalkozik.

1944. október 10-én áramütés következtében meghalt egy német ka­to­na. A megszállók szabotázsnak tekintették az esetet, és kivégeztek hét embert, családjaikat kilakoltatták, házaikat felgyújtották.
A tragikus esetről születtek emlékiratok, a történet változatai máig ha­tás­sal vannak a falu életére. Jan Brokken hetven év után arra vál­lal­ko­zott, hogy rekonstruálja a történteket. Miközben a történet kö­zép­pont­jában az 1944. októberi dráma áll, feltárja a családok múltját, egy­más­hoz való viszonyát, egyházi és politikai elköteleződéseit. Bemutatja, milyen hatásai voltak a faluban véghezvitt mészárlásnak. Munkája ered­mé­nyeként a sokszor és sokféleképpen elmondott történet tel­je­sen más megvilágításba kerül. Jan Brokken könyve izgalmas, le­bi­lin­cselő olvasmány, a fordítás Bérczes Tibor munkája.

Jan Brokken: A megtorlás
Corvina Kiadó, 2019
344 oldal / 3990 Ft