Kortárs magyar irodalmi művek lexikonja
2019. július 30. /

A Magyar Művészeti Akadémia Művészetelméleti és Módszertani Kutatóintézete (MMA MMKI) május 27-én hozta nyilvánosságra a kortárs magyar irodalmi műveket és eseményeket bemutató

weboldalát (www.mmalexikon.hu) a Pesti Vigadóban. A Magyar irodalmi művek és események 1956–2016 című kutatási program 2018-ban indult, és várhatóan 2021-re nyolcszáz szócikkben dolgozza fel a magyar irodalom hatvan évét. Az ingyenesen elérhető és folyamatosan frissülő honlap mellett az MMA MMKI nyomtatott formátumú lexi­kon­ban is közzé fogja tenni a kutatás eredményeit. A lexikon célja a kortárs magyar irodalom értékeinek tudatosítása és népszerűsítése. A jövőben a feldolgozott hatvan év főbb irodalomtörténeti eseményeinek szócikkeivel is bővítik a portált.

Az irodalmi lexikon szócikkeit a kutatócsoport tagjai, valamint felkért külső szakértők válogatják és írják. A kutatócsoport, egyben a szer­kesz­tő­bi­zottság vezetői Pécsi Györgyi és Falusi Márton, tagjai pedig Elek Tibor, Jánosi Zoltán, Márkus Béla, Nagy Gábor, Papp Endre, Smid Róbert, Sturm László, Szörényi László, Toldi Éva, Tóth László, Vasy Géza.