„Nem szorítom keretek közé a nyelvet”
2019. augusztus 13. / Liska Enikő

Az Ohnody Hegyi Dóra énekes-dalszerző önálló projektje, amely 2017-ben indult, majd a kö­vet­kező év elején megjelentette első lemezét, a négy számos Nude-ot. A különböző stílusokat bátran
ötvöző dalokban az érzelmi feszültségeké és a szerelemé a főszerep. Az Ohnody zenéjéről, dalszerzésről, fellépésekről és külföldi továbbtanulásról Hegyi Dórival beszélgettünk.

Honnan merítesz inspirációt a dalaidhoz?
H. D.: Leginkább a törzsi zenék, a folk, az elektronikus és a klasszi­kus zene inspirálnak, ezeket a stílusokat ötvözöm. Eddig öt dal jelent meg az Ohnody projektben, négy angol nyelvű és a Hideg, amely az ed­di­gi legnépszerűbb dalom. Jelenleg egy magyar nyelvű albumon dolgozom, amelyen további hat dal lesz hallható. Az új lemez a Nude-hoz hasonlóan koncepcionális lesz. A számokat már megírtuk, Fodor Máriusszal és Kamával (Makumi Kamau, a Mary Popkids énekese – a szerk.) elvonultunk a világtól egy időre, így már csak a hangszerelés van hátra. A megjelenést novemberre tervezzük.

Alig több mint egy éve kezdtél magyar nyelvű dalokat is írni. Mennyi­ben más az anyanyelveden írni?
H. D.: Azt hiszem, ez a váltás a személyes fejlődésem hozadéka: először el kellett engednem a meg­fe­le­lés­kényszert. Angolul is szeretek írni, de magyarul sokkal mélyebbre tudok nyúlni. A magyar nyelvnek nagyon erőteljes a képi világa, szinte ízlelhető, szagolható és rendkívül jól formázható. Ezt igyekszem kihasználni, és nem keretek közé szorítani a nyelvet.

Mi volt a nyár eddigi legemlékezetesebb fellépése?
H. D.: Június végén Tel-Avivban léptünk fel a Hangfoglaló Program szervezésében. Egy romkocsma jellegű helyen voltak a koncertek, sokan voltak, és végig szuper volt a hangulat. Az is hatalmas élmény volt számomra, hogy mennyire tetszett nekik a Hideg, pedig magyarul énekeltem, nem is értették a szöveget. Ezen kívül felléptünk még a Fishing on Orfűn, a VéNégy Fesztiválon, a Campus Fesztiválon, a Szabihídon és a Művészetek Völgyén.
Milyen formációban zenéltek?
H. D.: Az Ohnody egy szólóprojekt, viszont állandó csapattal dolgozom, akikre nem session zenészekként gondolok, mert közel állunk egymáshoz, és sokat segítenek a szervezésben. A felállás egyébként egy dobosból, egy basszusgitárosból, egy billentyűsből és három vokalistából áll.

A Cardiff University populáris zene szakán végeztél. Mi az, amit átemelnél a magyar oktatási rendszerbe?
H. D.: Leginkább az interdiszciplináris szemlélet tetszett: megtanított más művészeti ágakban dolgozókkal együttműködni. Átfogó ismeretanyagot kaptunk, ami sokat hozzátett a zenei világképemhez, megol­dá­saimhoz.