Borsarok: Klasszikus
2008. november 20. / Geönczeöl Attila


A tokaji borvidék alapfajtája a furmint. Ebből készül a borkülönlegességek többsége, mivel igen jól aszúsodik és nagyon szép savtartalommal rendelkezik. Azonban a borvidék nemcsak aszúkat és szamorodnikat kínál, hanem szép ételpárosításokra alkalmat adó száraz borokat is. Ilyen a Gundel Pincészetek 2006-os Tokaji Furmintja is, mely megmutatja a nagyszerű évjárat és a fajta minden erényét. Nem igazán a könnyed stílus jellemzi, magas alkoholtartalom és nagy test párosul túlérett szőlőre utaló gazdag aromavilágával. Körte, birs és hordós érleltséget sejtető, elegáns újfás jegyek jelennek meg illatában. Hosszú utóízében kellemes kesernye fedezhető fel. A Gundel étlapját nézegetve több fogáshoz lehetne ajánlani. A körtés aromák miatt a „Serrano sonka borban érlelt körtével” logikusnak tűnik, de nem csak előételben gondolkodhatunk. A halak közül a „serpenyőben sült balatoni fogasfilé Gundel módra, parajjal és vajas zöldségekkel” valószínűleg kitűnő párosítás lenne, de a „rózsaszínre sütött kacsamell tokaji aranymazsolával, almával és hagymás törtburgonyával” elnevezésű ételkompozíció mellett is megállná a helyét.