Bejáratott márkanév – Kemenes Cukrászda és Bisztró
2019. november 03. / Bóta Gábor

A Kemenes Cukrászda és Bisztró megnyitását sokan várták már a Vámház körúton. Hiszen a Kemenes az elmúlt évek során abszolút bevezetett márkanévvé vált. Először a biatorbágyi cukrászműhely nőtt naggyá, és szállította finom termékeit sokfelé, például a Lipóti Pékségekbe, aztán cirka egy éve Budapesten, az Attila úton is nyílt egy cukrászda.
A sikere sarkallta a Kemenes családot, hogy nyisson egy nagyobbat, még központibb helyen. Ott, ahol Klapka György rendszeresen hirdetett zálogháza volt.
Nyoma sincs annak a miliőnek. Barátságosan kellemes, világos a hely, első látásra ott a fagyis pult, a másik oldalon már sütiket is lehet gusztálni, de ez még csak a kedvcsináló ízelítő. Kicsit beljebb pedig ott a hatalmas, lenyűgöző, festői süteményes mustra. Ezer szín és forma tobzódik benne, egy óriási harapással, szívem szerint, be­le­kós­tol­nék az összesbe. Van cukormentes, ilyen-olyan mentes, paleo is közöttük, hogy senki ne maradjon hoppon. És ezzel a pulttal szemben pedig ott van a sósak garmadája, különféle pogácsák, rudacskák, péksütemények imponáló választéka. 350 négyzetméternyi a hely, igencsak mutatós belső udvarral, amit mondhatnék télikertnek is, mert fűthető, és a cukrászdában mindenütt sok a zöld, meg az asztalokon a vágott virág. Amúgy az asztalok és a székek nem egyformák. Fölöttébb tetszik például az a variáció, amelyik esetében bárszékeken hordót lehet körülülni, amiből olajfácska nő ki, és ezt fogja körbe az asztal, amin enni, inni lehet. Meleg reggeli is kapható, aztán délben van menü és séfajánlat délután 4-ig, ez a bisztró jelleg, ami tán még nem eléggé hangsúlyos, nem kellően hirdetett, 16 órától pedig csak cukrászdaként működik a hely.

Kemenes Edith 2011-ben alapította Biatorbágyon a Kemenes Ma­nu­fak­túrát, cukrászdát. Az ötvenes évei közepén járt, amikor új utat ke­resett. Addig a fő hobbija volt a sütés, hetente háromszor is nekiállt, hogy készítsen valamit, és egyáltalán nem biztos, hogy ugyanazt. A vállalati ünnepségekre is ő csinálta a finomságokat, többen mondták, hogy neki ezzel kellene foglalkoznia. És aztán ez be is következett. Az egyik lánya, Noémi tanítónő volt, annyira beleszeretett a cuk­rá­szat­ba, hogy 2014 óta csak ezzel foglalkozik. A másik lány, Leveles-Barta Tímea, ügyvéd, megtartotta az irodáját, de szintén foglalkozik a cég ügyeivel. Annyira, hogy a két testvér nyitotta közösen az Attila úti és a Vámház körúti üzletet, ahol Tímea fogad bennünket. Megtudjuk tőle, hogy ma már 70-80 embert foglalkoztat a cég központi biatorbágyi üzeme, onnan félóra alatt felér minden termék a fővárosba. Több sü­te­mény az édesanyja receptjei szerint készül, de már van olyan is, amit ő gondolt ki, és persze dolgoznak cukrászok, akikkel közösen folyik a kísérletezés. Fontos, hogy csakis természetes alapanyagokat használnak, és nem alkalmaznak térfogatnövelőt, tartósítószert. A Vámház körúti konyhában pedig szabad keze van a séfnek, Kuczora Zsoltnak, aki korábban például Ausztriában, Tirolban dolgozott. A felesége, Kuczora-Kelencz Edit pedig az üzletvezető. Aki ugyanúgy elmondja, mint Tímea, hogy mennyire fontos a jó légkör a munkahelyen. Naponta, szombat-vasárnap is van menü és ezen kívül néhány fogásból álló séfajánlat, ami meleg ételeket és salátákat is tartalmaz.
Szeretik a gazdag leveseket, a minestrone igazán tartalmas. Az aznapi menühöz ez tartozott, meg a kellemesen szájban elomló afrikai harcsa bundában. A séfajánlatban pedig az ízlelőbimbókat lágyan simogató, kellemesen krémes sárgadinnye-krémleves, tejszínhabrózsával. Aztán megkóstoljuk az ugyancsak lefegyverzően puha, roston sült lazacot, tormahabbal, grissinivel, salátaágyon, a hús nedveit, zamatát jól kiadó rozé kacsamellet, narancsos rózsaborsmártással, édesburgonya-hasábbal. Utána jöhet még egy pirospozsgás magyaros szűz burgonyachipsszel.
A fölöttébb kívánatos süteményes pult parádés választéka előtt bajba kerülünk, hogy hát mit is válasszunk. Tortákból, sütikből nem lehet kis adagokat kérni, mint az ételekből.
Megkóstoljuk a philadelphiai sajttortát, ami Tímea kreációja. Dél-Afrikában evett olyan finomat, hogy már ott egy hétig ezt csinálta, mire elégedett lett vele. A mákos zserbó is az ő ötlete, mert nem szereti a diót, arra gondolt, mi lenne, ha ezt a klasszikust kipróbálná mákkal, és bevált az ötlet. Végül egy vendégük kérésére a Kemenes krémesbe is került mák. A citromos kosár egyesíti a savanykás és az édes ízt. A csu­pa­cso­kitorta többféle minőségi csokoládéból készül. A paleo narancsos túroson nem érződik, hogy például nincs benne cukor. Még van egy csipetnyi hely a gyomrunkban, hogy bele-beleharapjunk a sajtos és a magvas pogácsába meg a sajtos, a szezámos, a köményes rúdba. Frissek, ropogósak.
Nem sokkal a megnyitása után a Kemenes Cukrászda és Bisztró máris több mint ígéret.

Kemenes Cukrászda és Bisztró
IX., Vámház krt. 9.