Legyetek őszinték – nekünk is sikerült!
2019. október 07. / T. B.

A Hangfoglaló Program ötödik évadában támogatott induló előadók között is példaértékű, ahogy az Árnyéknyúl zenekar Debrecenből indulva fokozatosan és tudatosan építkezik. Mindaközben
nem felejtik el, miért is vágtak bele: az együttzenélés öröme minden koncertjük alkalmával szinte ta­pint­ha­tó. A zenekar énekes-gitárosával, Kovács Károllyal beszélgettünk.

Hosszú út vezetett a Hangfoglaló Program támogatásáig. Mesélnétek a zenekar alapításról és a mostani Árnyéknyúlról?
K. K.: Az egész egy akusztikus gitárral, a debreceni Békás-tóval, egy kalappal és egy kis borral indult 2009 körül. Ebből az utcazenéből nőtte ki magát az első formáció, ami Eufória néven futott. Ezt követte a Modern Lobotómia, ahol már együtt játszottunk 2014-től. Az első kon­cer­tünk 2016 áprilisában volt, és innen számoljuk a megalakulásunkat is. Két évvel később lettünk Árnyéknyúl. Ahogy szétnézünk a világban, azt látjuk, hogy kialakultak bizonyos trendek, amik a gyors sikerhez vezető könnyű utat választják. A mi zenekarunk küldetése, hogy az üze­ne­tünk mindig a saját gondolatainkból vagy kérdéseinkből táp­lál­koz­zon, és ne az akár saját magunk által támasztott kö­ve­tel­mé­nyekből. Jó tanácsunk: legyetek őszinték! Nekünk is sikerült!

Honnan jött a név?
K. K.: Egy nyelvtani hibából. A névadó dalunkban van egy sor, ami így hangzik: „Csak semmi ugrás, úgysem élnéd túl / Inkább nézd azt, ahogy az árnyék nyúl”. Az egyik koncertünk után a 30Y tur­né­me­n­edzsere, Barbi jött oda hozzánk azzal a kérdéssel, hogy melyik dalunkban van az, hogy „Árnyéknyúl”. Ezen akkor sokat nevettünk, de mivel már egyébként is téma volt közöttünk a névváltás lehetősége, ezt a nevet is bedobtuk a kalapba. Végül az Árnyéknyúl ránk ragadt, mi pedig örülünk neki.
Készül az új lemez, nemrég pedig videoklipetek is megjelent a Fűben fekszem című dalra. Mik a további terveitek?
K. K.: Ősszel három fontos dolog fog történni velünk: kijön az első nagylemezünk, amit egy otthoni, debreceni lemezbemutató koncerttel ünneplünk meg. Először kerülünk budapesti színpadra, és már csak hab a tortán, hogy megjelenik a zenekarunk névadó dalának videoklipje is.

Milyen érzés debreceni zenészként országos hírnévre szert tenni? Hogyan segített ebben a Hangfoglaló Program?
K. K.: Tapasztalatból erről nem tudunk nyilatkozni, hiszen az első budapesti fellépésünk idén szep­tem­ber­ben lesz. Viszont sokszor halljuk vissza, hogy az első fővárosi fellépés minden vidéki zenekarnak mérföldkő. Úgy látjuk, Magyarország kulturális élete is Budapest-központú, ami nem könnyíti meg a vidéki zenekarok dolgát. A pályázat elnyerése rengeteg lehetőséget adott. Megtapasztalhattuk, hogy milyen profikkal dolgozni és szuper helyeken fellépni. A Hangfoglaló Program felgyorsította körülöttünk az életet, és adott egy évnyi támogatást és odafigyelést, aminek köszönhetően kiforrottabb és érettebb zenekar lehetünk.