Borsarok: Somlói gyógybor
2008. november 29. / Geönczeöl Attila


A tanúhegyek különös képződmények. A sík vidékből meghökkentően kiemelkedő bazaltkúp, a Somló ráadásul nem csak alakja miatt számít érdekességnek. A geológusok az itt található kőzethez hasonlót legközelebb csak az olaszországi Vezúv oldalában találtak. Ez a vulkanikus eredetű talaj meghatározó szerepet játszik a somlai borok karakterében, ásványianyag-tartalmában. Nem véletlen, hogy az elmúlt évszázadokban „gyógyborként” tisztelték, és a magas életkor elérése, termékenység fokozása érdekében, gyomorsavbántalmak és más nyavalyák ellenszereként használták. Az Oszvald Pincészet 2006-os Somlói Juhfark boráról el is hiszi az ember, hogy képes csodát tenni. Egészen különleges, bőrre, aszalt gyümölcsökre, tűzkőre emlékeztető illatához hatalmas test, ásványos aromák, markáns savak párosulnak. A magas, majdnem 15 százaléknyi alkoholtartalmat meg sem érezzük emiatt, talán csak kissé édeskés-kesernyés utóíze sejtet valamit. Az ételválasztást ne siessük el hozzá, mert korántsem egyszerű. Próbálkozhatunk indiai konyhával, bonyolultabb fűszerezésű szárnyassal, nyúllal vagy esetleg önmagában, gyógyszerként, napi két deciliternyi dózisban.

Beszerezhető: Vinum Primatis borszaküzlet, Budai Vár
2810 Ft
Kritika (5)