Csúcsokra törnek az egri borok
2020. december 07. /

Az Egri borvidék különleges adottságainak köszönhetően mindig is kiemelkedett a magyarországi borrégiók és borvidékek közül. A tény, hogy a központja Eger, amely épített és természeti kin­cseinek köszönhetően hazánk egyik leglátogatottabb turisztikai
­célpontja, az egri borok ismertségének is jót tett. Az elmúlt év­ti­ze­dek­ben azonban – köszönhetően az egri borászok odaadó és kö­vet­ke­ze­tes munkájának – már kifejezetten a borvidék, az egri borok mi­nő­sé­ge az, ami ide csábítja a turistákat.
Az Egri borvidék évek óta az egyik legsikeresebb magyarországi szereplő a világ egyik legjelentősebb borversenyén, a Bordeaux-ban megrendezett Challenge International du Vinen, vagy ahogy sokan nevezik, a Borok Olimpiáján. Idén 9 aranyérmet, 5 ezüst- és 1 bronz­ér­met nyertek, de összesen már jóval 200 fölötti az itt díjazott egri borok száma, amelyek más, hazai és európai szinten fontos megmé­ret­te­té­seken is évről évre előkelőbb helyen végeznek.
A két legfontosabb egri márka, a tradicionális Egri Bikavér és a 2010-ben életre hívott fehér párja, az Egri Csillag szintén egyre-másra kapja a szakmától és a fogyasztóktól is az elismeréseket. Azt, hogy az Egri Bikavér újra a régi fényében ragyog, hogy ez a külföldön legismertebb magyar vörösbor márkanév, már a legmagasabb szinten is elismerték. Az Egri Bikavér 2016-ban a Magyar Értéktár csúcsára került, és elnyerte a megtisztelő Hungarikum címet.
A fejlődés ezzel nem állt le, inkább felgyorsult. Az egri pincészetek komoly beruházásokba kezdtek, hogy a technológia terén is követhessék a változó fogyasztói igényeket, ma már a telt és komoly vörösborok mellett a friss, reduktív fehér- és rozéborokban is komoly a kínálat Egerben. Annak érdekében pedig, hogy ezeket a fogyasztói igényeket első kézből ismerhessék meg, egyre több kóstoló- és látványpince várja a borturistákat. Az országosan is legismertebb, évszázados pincesor, a Szépasszony Völgy is megújult, vezető borászatok nyitottak kóstolópincét, az Egri Bornegyed pedig rendezvényekkel, programokkal és persze kiváló borokkal várja egész évben a vendégeket.

Egészségben gazdag, áldott Karácsonyi Ünnepeket kívánunk!
www.egriborvidek.hu