Fonó Selection – Szeptember 14-18.
Válogatott zenék, amik megmozgatták idén a szívünket

2021. szeptember 07. /

Ezek azok a produkciók, amik megmozgattak minket, amik formáltak, amik meghatározták, mit gondolunk magunkról, vagy mit gondolnak rólunk, a magyar zenéről külföldön. „Ha nincs sok időd koncertre járni, de szeretnél képben lenni, mire felfigyel most a közönség, a szakma és a sajtó,
gyere el a Fonó Selectionre, és képbe hozunk! Ha ismered a részt vevő zenekarokat, akkor úgyis itt leszel.” – írják a szervezők.
Több lemezbemutató koncert és jubileum, de kisebb, csendesebb for­má­ciók is alakítják a Fonó Selection idei arcát. A négynapos mini­fesz­ti­vált pénteken délelőtt szakmai program egészíti ki, amely a szakmát megmozgató aktuális kérdéseket, kihívásokat panelbeszélgetéseken vitatja meg a meghívottakkal, résztvevőkkel.
Lemezbemutatóra készül többek között a Magyar Banda, akik a nyár folyamán hozták ki első lemezüket a Fonónál 12 Betyár címmel. Albu­muk témája a rögtönzés, a szabad variálókészség, amely nemcsak a pásztorhagyományban, hanem általában a hangszeres parasztzenében és énekkultúrában is megfigyelhető. E zenei szabadság egyik legszebb szimbóluma a betyár, amely a dalokban is több helyen felbukkan, és a lemez címét is innen kölcsönözték az alkotók.
Szintén új lemezét mutatja be a Tárkány Művek friss felállása, akik népzenei témákat vegyítenek jazz, blues elemekkel, vagy fordítva, egy-egy jazz vagy pop dalt dolgoznak át népzenei eszközökkel. Saját eredeti dalaik is ezeket a zenei hatásokat tükrözik. A zenekarvezető Tárkány-Kovács Bálint lírai, olykor filozofikus dalszövegei keverednek nép­köl­té­sekkel és magyar költők remekeivel: Ady Endre, József Attila, Babits Mihály, Lackfi János, Pilinszky János és mások versei köszönnek vissza a dalokban.

[kep3]

20 éves jubileumát ünnepli a Nigun. A Párniczky András gitáros vezette formáció európai jazz-zenekarként egyedülállóan a közép-kelet-európai zsidó zenét tartja eredőjének. Zenéjükben a spirituális erőt hordozó hagyomány és a modern jazz olvad egységgé. A Nigun mindig is átlépte a műfaji határokat, leginkább talán a „klez-jazz” írja le, milyen irányban gondolkodnak, ám zenéjüket legalább ennyire jellemzi a kreativitás és a színpadon spontán születő pillanatok varázsa. Legutolsó lemezük, a Live inem Sargfabrik nagy sikert aratott a hazai és nemzetközi piacon egyaránt.
Vizeli Máté és zenésztársai Bartók 44 duóját játszották lemezre, az albumon megmutatva a népzenei forrásanyagokat is, amelyeket Bartók a műveknél felhasznált. A Zeneakadémia Népzene tanszékén oktató Vizeli Máté klasszikus iskolát is végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, kevés nála szaka­va­tot­tabb, képzett zenész-népzenész akad, aki ezekhez a koncertrepertoárban egyre gyakrabban szereplő művekhez újabb adalékot, kulcsot tud adni.
Színpadra lép még az elmaradhatatlan Ötödik Évszak, az idei év talán legsikeresebb világzenei formációja, akik nemcsak a World Music Charts Europe nemzetközi toplista elismerésében részesültek, hanem itthon is rögtön első (!) megjelent lemezükkel Fonogram-díjat nyertek el.
A Fonó Selection kisformációi között szerepelnek még olyan kiváló zenészek, mint Izabella Caussanel, Dresch Mihály vagy Szlama László, érkeznek adatközlő vendégek Magyarlapádról, és természetesen nem marad ki a táncház sem a programból.
Egy szóval, a Fonó Selection olyan, mint ez az év volt: tele nagy amplitúdókkal, sokszor ki­szá­mít­ha­tat­lansággal, de egyben alkotó energiával is, elmélyüléssel, gondolkodással, teremtéssel. Látogassanak el minél többen együtt gondolkodni a Fonóba!

Fonó Budai Zeneház
XI., Sztregova u. 3.
www.fono.hu