Újra láthatók a Royal Opera House opera- és balett-közvetítései a hazai mozikban
2022. január 06. /

A londoni Royal Opera House tizenhat hónapnyi bezárás után új évadot jelentett be, amelynek hat kiemelt előadását, a balett- és operairodalom kimagasló előadásait világszerte több mint 2000 filmszínházban mutatják be az élőben vagy felvételről látható közvetítéseken.
A hazai vetítéseknek a budapesti Puskin Mozi, a Pólus Mozi, a Várkert Bazár, a Cinema MOM és az Art+ Cinema, továbbá a debreceni Apolló Mozi, az egri Cinema Agria, a kecskeméti Otthon Mozi, a szegedi Belvárosi Mozi, a szolnoki TiszapART Mozi és a szombathelyi Agora – Savaria Filmszínház ad otthont. A Royal Opera House ikonikus, Covent Garden-i nagyszínpadáról közvetített évadban új rendezések és örökzöld klasszikusok egyaránt fellelhetők, a szakma nemzetközi kiválóságainak tolmácsolásában. A kivételesen decemberben induló 2021-22-es közvetítéssorozat hat nagy ívű produkciót foglal magában.

[kep3]

A Royal Ballet moziközvetítéseinek sora Peter Wright pazar jelmezekkel és díszletekkel színre vitt A dió­tö­rőjével vette kezdetét, amely 2021. december 9-től látható a hazai mozikban. Az adventi időszak kedvenc mesebalettjének koreográfiája 1984-ben született meg, és azóta sem vesztett vonzerejéből.
A balettközvetítések következő darabja Shakespeare drámájának klasszikus balettadaptációja, a Rómeó és Júlia lesz, Prokofjev elbűvölő dallamaival és Kenneth MacMillan modern klasszikussá vált koreográfiájával. Az előadást 2022. február 14-én sugározzák élőben, Valentin-napi csemegeként.
A balettek sorozatát Csajkovszkij, Marius Petipa és Lev Ivanov klasszikusa, A hattyúk tava pro­duk­ció­jának élő közvetítése zárja 2022. május 19-én. A klasszikus balettirodalom sokáig felülmúlhatatlan remekének tartott előadás a Royal Ballet kritikusok által is nagyra tartott interpretációjában, John Macfarlane látványos díszletei között elevenedik meg.
A Royal Opera mozis évada Puccini Toscájával, az operairodalom egyik legkedveltebb darabjával indul, amelyet Paul Brown történelmileg hiteles díszletei közé álmodott a rendező, John Kent. Az élő közvetítésre 2021. december 15-én került sor, az ismétlések 2022. január 19-től láthatók országszerte.
Az új esztendőben Verdi Rigolettójának jubileumi előadása folytatja az operaközvetítések sorát, az 1851-es premier 171. évfordulójáról megemlékezve, amely Oliver Mears első rendezése azóta, hogy 2017-ben a Royal Opera élére került. Az élő közvetítés 2022. március 10-én látható, ismétléseit 2022. március 13-tól vetítik.
A Royal Opera közvetítés-sorozata Richard Eyre kritikusok által nagyra tartott Traviata rendezésével zárul. Verdi szenvedélytől fűtött, érzelmes partitúrája – a legnépszerűbb áriáinak és duettjeinek tárháza – egy iga­zán emlékezetes, ám szívfacsaró zárójelenetben csúcsosodik ki. Az élő közvetítésre 2022. április 13-án kerül sor, az ismétlések április 17-től láthatók.
A Royal Opera House 2008-ban indult mozis közvetítései a világ számos országába eljuttatták a neves intézmény világszínvonalú opera- és balettelőadásait, amelyek a mozivásznakon egy új nézői réteget is meg tudtak szólítani a klasszikus operaházi közönség mellett. A közvetítések lehetőséget nyújtanak a mo­zi­né­zőknek, hogy az operaház legjobb páholyából láthassák az előadásokat, sőt bepillanthassanak a kulisszák mögé, érdekfeszítő interjúk és látványos werkfilmek segítségével megismerhessék a világszínvonalú előa­dá­sok megszületésének folyamatát. A 2021-22-es évadot több mint harmincöt országban vetítik, köztük egy tucatnyi magyarországi moziban is, a Pannonia Entertainment forgalmazásában. A hazai vetítési helyszínek teljes listája és az egyes előadások részletes szereposztása a www.pannonia-entertainment.hu honlapon elér­hető.