Idén is lesz Kisfaludy Színházi Fesztivál Balatonfüreden
2022. július 09. /

Itt a nyár, a színházak kiköltöznek a kőfalak közül, és szabadtéri játszóhelyeken várják a kö­zön­ségüket. Kéri Kitty, a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. Kisfaludy Színházának művészeti vezetőjeként kétféle nézőkör igényeit próbálja „kiszolgálni”.
Egyrészt egész évben színházi munícióval látja el Balatonfüred művészetkedvelő közönségét, másrészt nyáron könnyed, szórakoztató, de mégis értékes, elgondolkodtató darabokkal kínálja a nyaralni, ki­kap­cso­lódni érkezőket. Kaposváron értük el a művésznőt, akit a Kisfaludy Színházi Fesztivál előkészületeiről kérdeztünk.

Mit csinál most Kaposváron?
K. K.: Vizsgáztatom a színművészetis egyetemistákat. A má­sodé­ve­sek zenés mesterség vizsgájára készülünk. Múlt héten volt az elsőé­vese­ké, előtte a harmadéveseké. Sok a feladat, de számomra ez nem probléma, élvezem a közös munkát. Közben készülünk a Kisfaludy Színházi Fesztivál előadásaira. Ez minden évben a színház ünnepe Balatonfüreden, hiszen 1831. július 2-án nyitotta meg kapuit a Magyar Nemzeti Játékszín, az első kőszínház az országban. Idén ez egy dup­la ünnep, hiszen 250 éve született Kisfaludy Sándor költő és katona­tiszt, a Füredi Színház kitalálója, megvalósítója. Két napig tartó ünnep­ség­gel nyitották meg a színházat, és a nemes vendégeknek Komlóssy Ferenc Dunántúli Társulata játszotta a nyitóelőadást. A Magyar hölgy című vígjáték került színre, egy német darab fordítása. Ennek egy elképzelt reformkori nyílt próbáját játsszuk el nézőinknek. Novák Péter alakítja majd Komlóssy Ferenc színi­gaz­ga­tó urat, én pedig a feleségét, Komlóssyné Czégényi Erzsébetet, a társulat első számú asszo­nyát. Haumann Máté Lendvay Mártont, a korszak hősszerelmes karakterét formálja meg, Trokán Anna pedig Hivatal Anikót, az ünnepelt dívát alakítja. Ők valószínűleg itt Füreden találtak egymásra, és háza­sodtak össze egy rövid időre. Ez egy rendhagyó előadás lesz sok humorral és reméljük, legalább annyi érdekes korszakismerettel.

A Kisfaludy Színházi Fesztivál mindig ügyel arra, hogy színész sztárokat hozzon Balatonfüredre. Ezúttal kiknek a fellépésére számíthatnak a nézők?
K. K.: A Fesztivál kísérőrendezvénye a 4 Évszak Komolyzenei koncertsorozatunk nyári bérlete. A soron következő, június 28-ai előadás Miklósa Erika és a Mendelssohn Kamarazenekar hangversenye a Krisztus Király Plébániatemplomban (Piros Templom). Tavaly nagy érdeklődés övezte a Válaszfalak című előadás bemutatóját Hernádi Judittal és Kern Andrással a főszerepben, ám sajnos egy érkező vihar megfosztotta a nézőket az élménytől. Akkor ígéretet tettem, hogy idén újra meghívom a darabot, és július 2-án létre is jön az előadás. A másik fontos darabunk a Hárman a padon, Aldo Nicolai műve július 5-én. A színpadon Egri Mártával, Benedek Miklóssal és Gálvölgyi Jánossal találkozhatnak a nézők.

Idén a tánc is hangsúlyosabban jelenik meg a színházi fesztiválon...
K. K.: Július 3-án az Esti koktél című előadást láthatják a nézők a PR-Evolution Dance Company előadásában. Ez egy sanzonest és táncszínház, kettő az egyben, Marlene Dietrich- és Edith Piaf-dalokkal, kávéházi hangulattal és kortárs tánccal. Egyébként a füredi közönség nagy örömére az előadás drama­turg­ja egy füredi lány, Fabacsovics Lili.

A Kisfaludy Színházi Fesztivál a fiatal színészeknek is lehetőségeket kínál…
K. K.: Valóban. Balatonfüred játszóhelyet biztosít a Kaposvári Egyetem színészhallgatóinak. Sokan közülük itt találkoznak először a közönséggel, és talán sokan itt szerzik meg az első rajongóikat. A másodéves színészosztály idén a János vitéz bemutatójára készül Vidnyánszky Attila rendezésében. Ide családokat várunk, ez a darab ugyanis mindenkihez szól.

Milyen további nyári előadásokra számíthatnak a nézők?
K. K.: Egész nyáron számítunk a nézők figyelmére. Július 30-án a Balkon kilátással című előadásra várjuk a színházbarátokat. A Jóbarátok sorozat egyik írója jegyzi ezt a darabot. Két erkély, egy férfi és egy nő. Hogyan tud így kialakulni egy kapcsolat? Néhány hónappal a pandémia után ez egy izgalmas kérdés. Péter Kata, Ötvös András és Ficzere Béla játékát élvezhetik a nézők. Zenés estjeink is lesznek. Július 19-én Horgas Eszter születésnapi koncertjére, augusztus 17-én Zorán-koncertre várjuk a minőségi zene barátait.