Szolnoki Gulyásfesztivál – 2022. szept. 09-10., Tiszaliget
2022. szeptember 07. /

A hagyományőrző céllal létrejött kulturális rendezvény 1999 óta színesíti Szolnok programtárát, melynek fő célja a gulyás étel sokszínű receptúrájának megismertetése és mint egyik fő nemzeti ételünk hagyományának ápolása.

Minden évben közel 100 csapat érkezik határon innen és túlról, hogy az általuk legjobbnak vélt receptet és ízvilágot a zsűri elé vigyék, el­nyer­ve a Gulyás Király címet.
A csapatépítésen túl a hagyományőrzés és a kulturális, gasztronómiai értékek átadása a fő feladata a fesztiválnak, ezért három fontos elemét emelnénk ki a két napnak. A hagyományőrzés – a zenei kínálat és az Óperenciás Birodalom mellett – a FOLK-SZÍNPADON kap helyet legin­kább, ahol idén 200 néptáncos lép fel a II. Térségi Néptánc­ta­lál­kozó keretein belül, majd a Nemzeti Táncegyüttes Kalotaszeg című műsorát láthatják. A gasztronómiai értékek átadásáról a felnövekvő generá­ció­nak a Diákok főzőversenye gondoskodik. Harmadik elemként pedig azt a kulturális tradíciót említenénk a fesztivál életében, amit kato­na­vá­ros­ként a hadsereg bevonása biztosít. A Légierő Zenekar „GyepShow” műsora mindig nagy népszerűségnek örvend.
A 23 éves múlt és a több ezer főt megmozgató népszerűség feladatot is ró a fesztiválra. Társadalmi szerepvállalásként fontosnak tartják, hogy minden évben legyen egy „kiemelt ügy” amelyet a fesztivál jótékonysági főzéssel támogat.
Szolnok sokszínű kulturális életének üde színfoltja, a Gulyásfesztivál idén is várja a programok látogatóit!

Tiszaliget
09. 09-10.